T逝sty czwartek

wtorek, 25 lutego 2014

Wygl康aj pi瘯nie i s bardzo proste w przygotowaniu.

S smaczne, ale mi bardzo w smaku przypominaj faworki za kt鏎ymi nieszczeg鏊nie przepadam, wi璚 wi瘯szo嗆 p帷zk闚 zjad kto inny, a ja pozostaj przy tych dro盥穎wych :-)

PRODUKTY:

1 szklanka wody
Szczypta soli
100g mas豉
200g m彗i
5 jajka

Cukier puder
Olej do sma瞠nia

WYKONANIE:

Mas這 z wod i sol doprowadzi do wrzenia, przesia m彗 i miesza a sk豉dniki si po陰cz, a ciasto b璠zie g豉dkie i b造szcz帷e.

Do przestudzonego ciasta doda jajka i ca這嗆 zmiksowa na g豉dk mas.

Z papieru do pieczenia wyci望 kwadraty, na ka盥y za pomoc r瘯awa cukierniczego wyciska okr庵貫 p帷zki z dziurk (nie smarowa豉m papieru olejem, a p帷zki i tak 豉dnie odchodzi造).

W g喚bokim rondlu (sma輳 w woku) rozgrza olej do oko這 160-170' i k豉嗆 na niego przygotowane ciasto papierem do g鏎y, papier 軼i庵a od razu.

Sma篡豉m a si 豉dnie zarumieni造 oko這 3 minuty z ka盥ej strony.

Smacznego!

15:18, miloscwbrzuchumam , T逝sty czwartek
Link Dodaj komentarz »
鈔oda, 12 lutego 2014

Trzeba po鈍i璚i im troch czasu, ale uwierzcie 瞠 warto!

Najlepiej od razu zrobi z podw鎩nej porcji :-)


PRODUKTY:


225g m彗i pszennej
125g twarogu p馧t逝stego
0,5 造瞠czki proszku do pieczenia
0,5 造瞠czki sody
1/3 szklanki cukru waniliowego domowej roboty
1 jajko
60ml 鄉ietany 18 %
50g mi瘯kiego mas豉
4 kostki smalcu

Sos:
150ml 鄉ietanki 30%
100g czekolady cappuccino

WYKONANIE:

Wszystkie sk豉dniki umieszczam w misce i miksuj kilka minut.
Smalec rozgrzewam w g喚bokiej patelni do temperatury 160'.
Z ciasta urywam ma貫 placuszki, ciasto jest klej帷e ale je郵i posmarujemy r璚e olejem 豉two jest formowa ma貫 kulki.
Przygotowane p帷zki wrzucam na rozgrzany t逝szcz i sma輳 na z這to br您owo z ka盥ej strony.
Usma穎ne p帷zki odk豉dam na r璚znik papierowy aby ociek造 z nadmiaru t逝szczu.

W rondelku rozgrzewam 鄉ietank i rozpuszczam w niej czekolad, odstawiam sos a zg瘰tnieje.



Smacznego!

T逝sty czwartek 2014

00:00, miloscwbrzuchumam , T逝sty czwartek
Link Komentarze (4) »
niedziela, 10 listopada 2013

Najlepsze oponki na 鈍iecie, bardzo puszyste, nie za s這dkie, lekko kokosowe.

Musicie wypr鏏owa ten przepis :-)


PRODUKTY:

250g m彗i tortowej + do podsypania 2-3 造磬i/
25g dro盥篡
0,5 szklanki mleczka kokosowego
3 鄴速ka
50g mas豉
60g cukru z wanili lub zwyk貫go

Tabliczka czekolady mlecznej
ㄊ磬a mas豉

3 kostki smalcu

WYKONANIE:

Dro盥瞠 pokruszy, zasypa 造磬 cukru i poczeka a si rozpuszcz.

Mleczko podgrza, po這w wla do dro盥篡, doda 1 造磬 m彗i, wymiesza i odstawi na 20 minut.

Po tym czasie, do zaczynu wla pozosta貫 mleko, doda cukier, 鄴速ka, przesian m彗 i roztopione mas這.

Wyrabia ciasto a b璠zie g豉dkie i bardzo elastyczne.

Z ciasta uformowa kul, w這篡 j do miski, przykry 軼iereczk i odstawi w ciep貫 miejsce do czasu a podwoi swoj obj皻o嗆.

Wyro郾i皻e ciasto podzieli na oko這 15 cz窷ci, z ka盥ej uformowa kulk, nast瘼nie ka盥 rozwa趾owa na placek o grubo軼i ok. 1,5cm i wyci望 ma陰 okr庵陰 foremk dziurk w 鈔odku.

Uformowane oponki pouk豉da na stolnicy, przykry i odstawi na 30 minut.

Po 30 minutach rozgrza do 160' w g喚bokim garnku smalec, wrzuca kolejno oponki i sma篡 po 3 minuty z ka盥ej strony, odk豉da je na tack wy這穎n r璚znikiem papierowym.

Czekolad z mas貫m rozpu軼i w k徙ieli wodnej, polew smarowa wystudzone oponki.

Wierzchy mo積a posypa wi鏎kami kokosowymi.

Smacznego!

00:38, miloscwbrzuchumam , T逝sty czwartek
Link Komentarze (3) »
pi徠ek, 25 stycznia 2013

Domowe p帷zki to najlepsze p帷zki :-)

Znikn窸y w mgnieniu oka!

PRODUKTY:

250g m彗i pszennej
0,5 szklanki mleka
25g dro盥篡 鈍ie篡ch
60g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
3 鄴速ka
50g mas豉

+ 5 kostek smalcu
+ Marmolada r騜ana

WYKONANIE:

Do miski wkruszy dro盥瞠, rozetrze je z 造磬 cukru. Kiedy dro盥瞠 si rozpuszcz zala je po這w ciep貫go mleka, wymiesza z 造磬 m彗i i odstawi na ok. 15 minut.

Po tym czasie doda 鄴速ka, cukier, cukier waniliowy, przesian m彗, reszt mleka i wyrobi ciasto. Pod koniec wyrabiania doda mas這 i wyrabia ciasto ok. 10 minut a b璠zie g豉dkie i elastyczne.

Uformowa z ciasta kul, przykry misk 軼iereczk i odstawi do wyro郾i璚ia.
Kiedy podwoi swoj obj皻o嗆, wy這篡 na stolnic i formowa okr庵貫 p帷zki.

Uformowane bu貫czki odstawi przykryte jeszcze na 30 minut.

W g喚bokim naczyniu rozpu軼i smalec, podgrza go do ok. 160' i wrzuca p帷zki lekko je sp豉szczaj帷, sma篡 je po 3 minuty z ka盥ej strony. Usma穎ne p帷zki odk豉da na papierowy r璚znik 瞠by pozby si nadmiaru t逝szczu.

Ostudzone nadziewa marmolad za pomoc szprycy.


Smacznego!

02:57, miloscwbrzuchumam , T逝sty czwartek
Link Komentarze (6) »
poniedzia貫k, 06 sierpnia 2012

Za oknem upa造 wi璚 pewnie nikomu nie chce si sta przy rozgrzanej patelni przez d逝gi czas.

Mia豉m wielk ochot na p帷zki wi璚 wpad豉m na pomys 瞠by je po prostu upiec.

Z dodatkiem jagodowego d瞠mu wysz造 przepysznie, bardzo delikatne z mi璚iutkim 鈔odkiem, jednak to nie to samo co tradycyjny sma穎ny p帷zek :-)


PRODUKTY:

250g m彗i pszennej + do podsypania
3 鄴速ka
50g cukru
40g stopionego mas豉
25g 鈍ie篡ch dro盥篡
0,5 szklanki ciep貫go mleka
1 opakowanie cukru waniliowego

WYKONANIE:

Dro盥瞠 mieszamy z mlekiem, m彗 przesiewamy do miski, dodajemy cukier, cukier waniliowy, 鄴速ka, mas這 i mleko z dro盥瘸mi.
Wyrabiamy g豉dkie i mi瘯kie ciasto, w trakcie wyrabiania nale篡 dosypywa m彗 poniewa jest do嗆 lepkie.

Misk przykrywamy 軼iereczk i odstawiamy w ciep貫 miejsce do podwojenia obj皻o軼i.

Po tym czasie z ciasta urywamy kulki kt鏎e sp豉szczamy a na 鈔odek nak豉damy po 造盧e d瞠mu czy ulubionej marmolady. Dobrze zlepiamy i formujemy p帷zki.

Uk豉damy je na blaszce do wy這穎nej papierem do pieczenia, ponownie przykrywamy i czekamy a troch podrosn.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200' a si lekko zarumieni.

Smacznego!

Tagi: d瞠m p帷zki
15:20, miloscwbrzuchumam , T逝sty czwartek
Link Dodaj komentarz »
pi徠ek, 03 sierpnia 2012

Przepis na te wspania貫 delikatne i mi璚iutkie p帷zki znalaz豉m tutaj --> KLIK

P帷zki uwielbiam, najbardziej te z marmolad r騜an, bez 瘸dnego lukru, opr鏀zone cukrem pudrem. Drugie w kolejno軼i to te z budyniem i polew czekoladow.

Ach, rozmarzy豉m si :-)


PRODUKTY:

500g m彗i pszennej

250ml mleka

50g 鈍ie篡ch dro盥篡

100g roztopionego mas豉 lub margaryny

4 kostki smalcu

5 鄴速ek

80g cukru

szczypta soli

Marmolada r騜ana

WYKONANIE:

Do letniego mleka wsypa cukier i doda dro盥瞠 - wymiesza.

M彗 przesia, doda s鏊, wla mleko z dro盥瘸mi i 鄴速ka, wyrobi ciasto.

Doda mas這 i dalej wyrabia, ciasto ma by kleiste. Misk przykry 軼iereczk i odstawi do podwojenia obj皻o軼i.

Po wyro郾i璚iu, odrywa kawa趾i ciasta wielko軼i jajka, rozp豉szcza w d這ni, nak豉da 造瞠czk marmolady i skleja, zalepion stron rzuci mocno o stolnic.

P帷zki odstawi do wyro郾i璚ia.

Na patelni rozpu軼i smalec, zmniejszy ogie i sma篡 p帷zki po 3 minuty z ka盥ej strony.

Gdyby p帷zki by造 w 鈔odku jeszcze troch surowe, u這篡 je na blaszce przykry foli aluminiow i potrzyma w nagrzanym do 180' piekarniku ok. 5 minut.

P帷zki posypa cukrem pudrem lub posmarowa lukrem.



Tagi: p帷zki
23:54, miloscwbrzuchumam , T逝sty czwartek
Link Dodaj komentarz »
Mi這嗆 w brzuchu mam

Wypromuj r闚nie swoj stron Durszlak.pl Top Blogi