Czekoladki

sobota, 02 marca 2013

Pyszne i szybkie :-)

Je郵i dysponujecie termometrem cukierniczym polecam temperowanie czekolady, czekoladki zastygaj w mgnieniu oka.


PRODUKTY:

150g czekolady mlecznej
3 郵iwki suszone
3 kawa趾i suszonych moreli
2 造磬i posiekanych migda堯w

+ papier do pieczenia

WYKONANIE:

Czekolad rozpuszczamy i mieszamy j z posiekanymi 郵iwkami, morelami i migda豉mi.

Za pomoc 造瞠czki, nak豉damy czekolad na papier do pieczenia tworz帷 talarki.

Odk豉damy do zastygni璚ia.


Smacznego!

00:45, miloscwbrzuchumam , Czekoladki
Link Komentarze (4) »
poniedzia貫k, 11 lutego 2013

Dlaczego czekoladki tak szybko znikaj? :-(

PRODUKTY:

150g czekolady ( ja u篡豉m deserowej ale do tych polecam mleczn )
2 造磬i rodzynek
2 造磬i orzeszk闚 ziemnych nie solonych

0,5 tabliczki bia貫j czekolady - je郵i macie podobn foremk

WYKONANIE:

Czekolad rozpu軼i w k徙ieli wodnej, wysmarowa ni dok豉dnie foremk 3 razy za ka盥ym razem odk豉daj帷 j do lod闚ki.

Orzeszki posieka, rodzynki sparzy wrz徠kiem i wymiesza z orzeszkami.

Do czekoladek nak豉da porcje bakalii i zala pozosta陰 czekolad. Ponownie sch這dzi.


Smacznego!

00:38, miloscwbrzuchumam , Czekoladki
Link Komentarze (5) »
poniedzia貫k, 04 lutego 2013

Tym razem odpu軼i豉m sobie temperowanie czekolady wi璚 posz這 szybciej, czekoladki zosta造 zjedzone w mgnieniu oka.


PRODUKTY:

150g czekolady deserowej
50g bia貫j czekolady
D瞠m jagodowy lub marmolada
2 造磬i 鄉ietanki 30%

WYKONANIE:

Czekolad deserow rozpuszczamy w k徙ieli wodnej.

Bia陰 czekolad rozpuszczamy w k徙ieli wodnej razem ze 鄉ietank.

Czekolad ciemn smarujemy foremki silikonowe dok豉dnie po 軼iankach 3 razy, za ka盥ym razem odstawiaj帷 form do lod闚ki.

Po trzecim razie nape軟iamy czekoladki d瞠mem i czekolad bia陰 . Odstawiamy foremk najlepiej na ca陰 noc.

Kiedy nadzienie zastygnie nak豉damy na nie reszt czekolady deserowej i ponownie odk豉damy do ca趾owitego zastygni璚ia.




Smacznego!

00:41, miloscwbrzuchumam , Czekoladki
Link Komentarze (7) »
鈔oda, 02 stycznia 2013

Domowe czekoladki w wersji dla doros造ch. Moje z likierem bananowym, ale robi豉m r闚nie z kawowym i kokosowym i by造 r闚nie pyszne.

PRODUKTY:

70g bia貫j czekolady
150g deserowej czekolady
3 造磬i likieru bananowego
Pisak cukrowy bia造

WYKONANIE:

Czekolad deserow rozpu軼i w k徙ieli wodnej, wysmarowa ni dok豉dnie silikonow foremk od這篡 do lod闚ki i powt鏎zy to jeszcze dwa razy.

Bia陰 czekolad rozpu軼i i wymiesza dok豉dnie z likierem. Nadzienie prze這篡 do r瘯awa cukierniczego i na這篡 je do czekoladek, 造瞠czk wype軟i foremk do pe軟a czekolad deserow i ponownie od這篡 foremk do lod闚ki do ca趾owitego zastygni璚ia czekolady.

Wyci庵n望 czekoladki i udekorowa je pisakiem.


Smacznego!



00:14, miloscwbrzuchumam , Czekoladki
Link Komentarze (10) »
czwartek, 06 grudnia 2012

Dzi po raz pierwszy temperowa豉m czekolad, kiedy zobaczy豉m "instrukcj" z豉pa豉m si za g這w i stwierdzi豉m 瞠 nic z tego nie b璠zie, ale zakasa豉m r瘯awy i zabra豉m si w ko鎍u do roboty. Nie mam niestety termometru elektronicznego i troch musia豉m posta nad misk, ale op豉ca這 si bo czekoladki wysz造 pi瘯nie b造szcz帷e, twarde jak prawdziwa czekolada i si nie topi. Czekolad temperowa豉m z tym artyku貫m KLIK


Je郵i chcecie dosta w prezencie foremk w kt鏎ej wyczarujecie 鈍i徠eczne czekoladki zajrzyjcie tutaj: KLIK

PRODUKTY:

150g czekolady deserowej

125g mascarpone
1 造磬a cukru pudru ( lub do smaku )
2-3 造磬i likieru kawowego
1,5 造磬i posiekanych migda堯w

WYKONANIE:

Silikonow foremk smarowa roztopion czekolad, zrobi 3 warstwy, po ka盥ej wk豉da form do lod闚ki.

Mascarpone wymiesza z cukrem pudrem, likierem i migda豉mi. Na這篡 do r瘯awa cukierniczego i wype軟i czekoladki, wyr闚na i zala pozosta陰 czekolad. W這篡 do lod闚ki do ca趾owitego zastygni璚ia.


Smacznego!

23:38, miloscwbrzuchumam , Czekoladki
Link Komentarze (1) »

Taki lizak z pewno軼i ucieszy豚y m這dszych, ale i my si zajadali鄉y :-) tylko dwa sk豉dniki a tyle radochy.

PRODUKTY:

1 tabliczka deserowej czekolady
Dra瞠tki m&m's lub inne

WYKONANIE:

Czekolad rozpu軼i w k徙ieli wodnej, posmarowa ni dok豉dnie foremki.
Odstawi do lod闚ki i powt鏎zy to jeszcze dwa razy.

Dra瞠tki pokroi na mniejsze kawa趾i, w這篡 je do czekoladek, przy這篡 patyczek i zala pozosta陰 cz窷ci czekolady. Odstawi do ca趾owitego zastygni璚ia.

Smacznego!

Tagi: czekoladki
00:00, miloscwbrzuchumam , Czekoladki
Link Komentarze (2) »
鈔oda, 19 wrze郾ia 2012

Ale u mnie ostatnio czekoladkowo :-) Robienie czekoladek tak mnie wci庵n窸o 瞠 dzisiaj mam dla Was kolejn propozycj, czekoladki z najprostszym nadzieniem, bo z gotowym kremem czekoladowym. By這 bardzo s這dko :-)


PRODUKTY:

0,5 tabliczki mlecznej czekolady
0,5 tabliczki bia貫j czekolady

Krem kanapkowy czekoladowy ( u mnie dwukolorowy )

WYKONANIE:

Czekolady roztapiamy w k徙ieli wodnej, p璠zelkiem smarujemy dok豉dnie foremki. Czynno嗆 powtarzamy jeszcze 2 razy 瞠by mie pewno嗆 瞠 czekoladki nie pop瘯aj przy wyci庵aniu ich z foremek. Za ka盥ym razem foremk odk豉damy do zamra瘸rki lub lod闚ki.

Na ostatni warstw czekolady wyciskamy krem za pomoc szprycy lub r瘯awa i przykrywamy wszystko pozosta陰 czekolad. Odstawiamy do ca趾owitego zastygni璚ia.


Smacznego!

poniedzia貫k, 17 wrze郾ia 2012

Do lutego kupa czasu, a ja mam takie pi瘯ne foremki na czekoladki i jak tu si powstrzyma 瞠by ich nie u篡 ? :-)


PRODUKTY:

Tabliczka mlecznej czekolady

0,5 tabliczki bia貫j czekolady
1 造磬a naturalnego jogurtu
1 造磬a cukru
10 truskawek

WYKONANIE:

Truskawki ( mog by mro穎ne ) rozdrobni w blenderze, prze這篡 do garnuszka, podla odrobin wody, doda cukier i gotowa a odparuje woda i zrobi si przecier. Przetrze przez sito, wymiesza z jogurtem i roztopion w k徙ieli wodnej bia陰 czekolad.

Czekolad mleczn roztopi w k徙ieli wodnej, za pomoc p璠zelka wysmarowa dok豉dnie foremki 2-3 razy, za ka盥ym razem odk豉da form do zamra瘸rki. Po 3 warstwie na這篡 nadzienie, znowu od這篡 do zamra瘸rki. Na koniec zala pozosta陰 cz窷ci mlecznej czekolady i odstawi do ca趾owitego zastygni璚ia.

Smacznego!

czwartek, 13 wrze郾ia 2012

Ale by造 pyszne! Nast瘼nym razem dodam jeszcze odrobin alkoholu :-) Mo積a oczywi軼ie u篡 gorzkiej czekolady, ale dla mnie te wcale nie by造 za s這dkie.

Razem z Mient z bloga "Eat Me" um闚i造鄉y si na robienie czekoladek. Foremki dawno zakupione wi璚 czas na dzia豉nie :-) Ja postawi豉m na mleczne czekoladki z pomara鎍zowym nadzieniem a Mienta przygotowa豉 gorzkie czekoladki kawowo kokosowe, kt鏎e mo瞠cie zobaczy tutaj --- >KLIK


PRODUKTY:

1 tabliczka mlecznej czekolady

0,5 tabliczki bia貫j czekolady
1 造磬a 鄉ietanki 30%
Sok z po這wy pomara鎍zy

WYKONANIE:

Mleczn czekolad rozpuszczamy w k徙ieli wodnej.
P璠zelkiem dok豉dnie rozprowadzamy czekolad w ka盥ym zakamarku silikonowej formy. Odstawiamy do zamra瘸rki i tak jeszcze 1-2 razy.

Bia陰 czekolad rozpuszczamy w k徙ieli wodnej, dodajemy 鄉ietank, sok z pomara鎍zy i dok豉dnie mieszamy. ㄊ瞠czk nak豉damy nadzienie do foremek i odstawiamy do zamra瘸rki, pod koniec nak豉damy reszt mlecznej czekolady i ponownie odstawiamy.

Smacznego!



Mi這嗆 w brzuchu mam

Wypromuj r闚nie swoj stron Durszlak.pl Top Blogi