Tartaletki

poniedzia貫k, 09 czerwca 2014

Wiecie 瞠 dzisiaj pierwszy raz mia豉m do czynienia z botwink? :-)

Tartaletki bardzo mi smakowa造, wszystkie sk豉dniki zgra造 si ze sob idealnie, bardzo polecam :-)

Do sma瞠nia u篡豉m oleju rzepakowego.

Olej rzepakowy jest naturalnym 廝鏚貫m kwas闚 omega – 3 i dlatego u篡wam go codziennie do gotowania, sma瞠nia i pieczenia.

PRODUKTY:

Ciasto:

160g m彗i pszennej
1 鄴速ko
0,5 造瞠czki proszku do pieczenia
120g mas豉 lub margaryny
szczypta soli

Farsz:

1 p璚zek botwinki - li軼ie i 3 ma貫 buraczki
0,5 cebuli
2 z帳ki czosnku
1 gruszka
100g serka koziego
S鏊, pieprz do smaku
1 造瞠czka miodu
2 造磬i oleju rzepakowego

WYKONANIE:

Sk豉dniki na ciasto siekamy no瞠m i zagniatamy.

Ciastem wylepiamy foremki i wk豉damy je do lod闚ki na czas przygotowania farszu.

Botwink porz康nie myjemy, buraczki obieramy, ca這嗆 siekamy do嗆 drobno no瞠m.

Cebulk i gruszk kroimy w kostk, czosnek przeciskamy przez prask.

Na patelni rozgrzewamy olej, sma篡my na niej cebulk a si zeszkli, dodajemy czosnek, botwin i gruszk i sma篡my przez oko這 5 minut na ma造m ogniu, doprawiamy do smaku.

Na ciasto nak豉damy porcje farszu z pokruszonym serem i pieczemy ok. 20 minut w 190'

Smacznego!

23:25, miloscwbrzuchumam , Tartaletki
Link Komentarze (3) »
poniedzia貫k, 17 lutego 2014

Ostatnia tarta bardzo nam posmakowa豉 wi璚 na niedziel postanowi豉m przyrz康zi kolejny wypiek z bez.
Tartaletki z jab趾iem by造 strza貫m w dziesi徠k.


PRODUKTY:

150g m彗i pszennej
0,5 造瞠czki proszku do pieczenia
1 鄴速ko
1 造磬a 鄉ietany
2 造磬i cukru pudru
125g mas豉 lub margaryny

4 du瞠 jab趾a najlepiej kwa郾e
Sok z cytryny
Cukier
1/4 szklanki wody

2 bia趾a
110g cukru pudru
Szczypta soli

WYKONANIE:

M彗 z proszkiem przesiewam na stolnic, dodaj cukier puder, 鄴速ko, 鄉ietan i margaryn, sk豉dniki drobno siekam no瞠m i zagniatam ciasto.

Foremki do babeczek smaruj margaryn, wyk豉dam je ciastem i odk豉dam do lod闚ki.

Jab趾a obieram i kroj w niedu膨 kostk,wrzucam je do garnka polewam je sokiem z cytryny, zalewam wod i gotuj a woda wyparuje a jab趾a zrobi si mi瘯kie, ja nie dodawa豉m cukru poniewa moje jab趾a by造 s這dkie.

Babeczki wyk豉dam jab趾ami i piek je w piekarniku nagrzanym do 190' przez 15-20 minut.

W mi璠zyczasie ubijam na sztywno bia趾a z sol, a nast瘼nie z cukrem pudrem, bez k豉d na tartaletkach i piek jeszcze oko這 5 minut a wierzchy si 豉dnie zarumieni.

Smacznego!

10:27, miloscwbrzuchumam , Tartaletki
Link Komentarze (2) »
pi徠ek, 10 stycznia 2014

Kto pr鏏owa pasztetu z soczewicy i mu posmakowa koniecznie musi zrobi te tartaletki!

Przepis znalaz豉m w ksi捫ce kucharskiej, nie robi豉m jednak jednej du瞠j tarty, a kilka ma造ch, zrezygnowa豉m te z dodawania do farszu ekstraktu z dro盥篡, margaryny i koncentratu pomidorowego.

PRODUKTY:

CIASTO :

225g m彗i pszennej plus do podsypania
100g mas豉 lub margaryny
4 造磬i wody

FARSZ:

175g soczewicy
300ml bulionu warzywnego
1 cebula
2 z帳ki czosnku
2 czerwone papryki
3 造磬i drobno posiekanej natki pietruszki
S鏊 i pieprz do smaku

WYKONANIE:

Ciasto - z podanych sk豉dnik闚 zagnie嗆 ciasto, wy這篡 nim foremki do tartaletek i w這篡 je do lod闚ki na czas przygotowania farszu.

Farsz :

Soczewic zala bulionem, gotowa 10 minut, zdj望 z ognia i rozgnie嗆 soczewic widelcem.

Na patelni sma篡 posiekan cebul i pokrojon w drobn kostk papryk a b璠 mi瘯kie, doda do nich soczewic, przeci郾i皻e przez prask z帳ki czosnku i pietruszk, dobrze wymiesza i doprawi do smaku.

Farsz nak豉da na ciasto, piec tartaletki w 200' przez oko這 25-30 minut.

Smacznego!

00:00, miloscwbrzuchumam , Tartaletki
Link Komentarze (1) »
poniedzia貫k, 21 stycznia 2013

Bardzo s這dkie, bardzo kruche, bardzo smaczne :-)

Idealne na Walentynkowy deser.


PRODUKTY:

Ciasto:

100g m彗i pszennej
50g m彗i krupczatki
100g margaryny (zimnej)
1 鄴速ko
1 造磬a cukru pudru
1 造磬a kwa郾ej 鄉ietany
0,5 造瞠czki proszku do pieczenia

Nadzienie:

120g bia貫j czekolady
50ml likieru kokosowego
100ml 鄉ietanki 30%
40g mas豉

Dodatki:

3 du瞠 truskawki
P豉tki migda堯w

WYKONANIE:

Ciasto:

M彗 z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia przesia na stolnic, doda 鄴速ko, 鄉ietan i margaryn, posieka no瞠m i zagnie嗆 ciasto. Uformowa kul, owin望 j w papier 郾iadaniowy i odstawi do lod闚ki na 20 minut.

Po tym czasie ciasto rozwa趾owa, wy這篡 nim posmarowane margaryn foremki.
Foremki z ciastem ponownie od這篡 do lod闚ki ( dzi瘯i temu ciasto nie skurczy si podczas pieczenia ).

Po 20 minutach rozgrza piekarnik do 190', foremki z ciastem wy這篡 foli aluminiow, a na foli wysypa such fasol.

Piec tartaletki 15 minut, po tym czasie wyci庵n望 foli z fasolk i piec ciasto a si zarumieni.

Nadzienie:

妃ietank z mas貫m i likierem podgrza w rondelku na ma造m ogniu, kiedy mas這 si rozpu軼i doda po豉man czekolad i miesza a si roztopi. Zdj望 z ognia.

Ostudzone babeczki nape軟ia zimnym kremem, odstawi na noc do lod闚ki.

Na drugi dzie ozdobi babeczki pokrojonymi truskawkami i migda豉mi.


Smacznego!



01:22, miloscwbrzuchumam , Tartaletki
Link Komentarze (4) »
czwartek, 03 stycznia 2013

Polecam podawa na ciep這, na zimno ju nie s tak pyszne :-)


PRODUKTY:

Ciasto:

150g m彗i pszennej
125g mas豉 lub margaryny
1 鄴速ko
1 造磬a 鄉ietany 18%
0,5 造瞠czki proszku do pieczenia

Farsz:

250g filetu z 這sosia
Pieprz cytrynowy
Kawa貫k pora
Pietruszka
1 造磬a mas豉

Sos serowy:

1/4 szklanki mleka
50g mas豉
1 kostka roso這wa
120g sera camembert naturalnego
20g sera 鄴速ego
130ml 鄉ietany
Pieprz

WYKONANIE:

Farsz:

υsosia pokroi w kostk, opr鏀zy pieprzem cytrynowym i podsma篡 na ma郵e na rumiano, doda pora i chwil razem sma篡.

Sos:

W rondelku rozpuszczamy mas這 z kostk roso這w, dodajemy pokrojone sery i ca造 czas mieszamy a do ich rozpuszczenia, dodajemy 鄉ietan, mleko. Doprawiamy pieprzem.
Sosem zala ryb i dok豉dnie wymiesza.

Ciasto:

M彗 przesia na stolnic, doda proszek, s鏊, 鄴速ka, 鄉ietan i margaryn. Wszystko drobno posieka no瞠m i szybko zagnie嗆 ciasto ( w razie potrzeby dosypa m彗i 瞠by si nie klei這 ).

Ciasto w這篡 do lod闚ki na 20 minut. Po tym czasie wyci庵n望, rozwa趾owa i wyci望 szklank ko豉, wy這篡 nimi foremki wysmarowane margaryn.

Z folii aluminiowej wyci望 tyle kwadrat闚 ile mamy babeczek, wy這篡 ni ciasto i wysypa such fasolk. Piec w piekarniku nagrzanym do 180' przez ok. 10 minut. 

Po tym czasie wyci庵n望 babeczki, wyrzuci foli z fasol i na這篡 farsz. Piec babeczki ok. 20 minut a boki lekko si zarumieni. 
Posypa posiekan pietruszk.


Smacznego!

23:54, miloscwbrzuchumam , Tartaletki
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 30 grudnia 2012

Po 安i徠ecznych s這dko軼iach przyszed czas na co s這nego :-)

PRODUKTY:

150g m彗i pszennej
125g mas豉 lub margaryny
1 鄴速ko
1 造磬a 鄉ietany 18%
0,5 造瞠czki proszku do pieczenia
0,5 造瞠czki soli

1 filet z kurczaka
Kilka czarnych oliwek
Kilka pomidork闚 koktajlowych
S鏊, pieprz, s這dka lub ostra papryka

150ml 鄉ietany 18%
1 du篡 z帳ek czosnku
100ml przecieru pomidorowego
1 造瞠czka cukru
1 造瞠czka oregano
0,5 造瞠czki pieprzu
Szczypta soli

安ie瘸 bazylia

WYKONANIE:

Kurczaka umy, pokroi w kostk opr鏀zy przyprawami i podsma篡 na rumiano na patelni.
妃ietan wymiesza z przecierem, sol, pieprzem przeci郾i皻ym przez prask czosnkiem, cukrem i oregano, wla do kurczaka, dorzuci pokrojone pomidorki i oliwki - w
ymiesza.

M彗 przesia na stolnic, doda proszek, s鏊, 鄴速ka, 鄉ietan i margaryn. Wszystko drobno posieka no瞠m i szybko zagnie嗆 ciasto ( w razie potrzeby dosypa m彗i 瞠by si nie klei這 ).

Ciasto w這篡 do lod闚ki na 20 minut. Po tym czasie wyci庵n望, rozwa趾owa i wyci望 szklank ko豉, wy這篡 nimi foremki wysmarowane margaryn.

Z folii aluminiowej wyci望 tyle kwadrat闚 ile mamy babeczek, wy這篡 ni ciasto i wysypa such fasolk. Piec w piekarniku nagrzanym do 180' przez ok. 10 minut.

Po tym czasie wyci庵n望 babeczki, wyrzuci foli z fasol i na這篡 farsz. Piec babeczki ok. 20 minut a boki lekko si zarumieni.
Posypa posiekan bazyli.


Smacznego!

00:29, miloscwbrzuchumam , Tartaletki
Link Komentarze (6) »
czwartek, 22 listopada 2012

Do 鈍i徠 co prawda zosta這 jeszcze troch czasu, ale u mnie w domu ju kilka dni temu nimi zapachnia這 :-) U nas w domu na ka盥e 鈍i皻a mama robi paszteciki z pieczarkami kt鏎e uwielbiam, postanowi豉m jednak spr鏏owa czego innego, krucha babeczka z przepysznym dobrze doprawionym farszem popijana barszczykiem to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Na drugi dzie babeczki mi瘯n ale to nie znaczy 瞠 s mniej smaczne. Kruche troch lepsze ale mi瘯kie wygodniej si je :-)

A Wy testujecie ju jakie przepisy 安i徠eczne? Mam nadziej 瞠 tak, bo ju niebawem b璠 mia豉 dla Was konkurs w kt鏎ym do wygrania mi璠zy innymi b璠zie 鈍ietna forma z Silikomartu :-)


PRODUKTY:

Na ciasto:

300g m彗i pszennej
Kostka margaryny
2 鄴速ka
2 造磬i 鄉ietany
1 造瞠czka proszku do pieczenia
1,5 造瞠czki soli

Na farsz:

1 造磬a oleju
200g kapusty kiszonej
6 pieczarek
70g suszonych grzyb闚
1 cebula
2 造瞠czki kminku
0,5 造瞠czki soli
1 造瞠czka pieprzu

dodatkowo:

Sucha fasola
Folia aluminiowa


WYKONANIE:

Farsz:

Suszone grzyby moczy przez ok. 30 minut, kapust drobno posieka, pieczarki zetrze na tarce, a cebul pokroi w drobn kostk.

Na patelni rozgrza olej, wrzuci cebul, pieczarki i drobno pokrojone grzyby. Sma篡 przez 5 minut. Doda kapust i sma篡 kolejne 5 minut. Podla wod, przykry pokrywk i dusi a do mi瘯ko軼i. W czasie duszenia podlewa wod.
Na koniec doprawi.

Ciasto:

M彗 przesia na stolnic, doda proszek, s鏊, 鄴速ka, 鄉ietan i margaryn. Wszystko drobno posieka no瞠m i szybko zagnie嗆 ciasto ( w razie potrzeby dosypa m彗i 瞠by si nie klei這 ).

Ciasto w這篡 do lod闚ki na 20 minut. Po tym czasie wyci庵n望, rozwa趾owa i wyci望 szklank ko豉, wy這篡 nimi foremki wysmarowane margaryn. Z reszty ciasta wyci望 foremk gwiazdki. Wszystko ponownie w這篡 do lod闚ki na ok. 30 minut ( dzi瘯i temu ciasto si nie skurczy podczas pieczenia ).

Z folii wyci望 tyle kwadrat闚 ile mamy babeczek, wy這篡 ni ciasto i wysypa fasolk. Piec w piekarniku nagrzanym do 180' przez ok. 10 minut.

Po tym czasie wyci庵望 babeczki, wyrzuci foli z fasol i na這篡 farsz, kt鏎y nast瘼nie przykrywamy gwiazdk.

Pieczemy a ca這嗆 si 豉dnie zarumieni.



Smacznego!






Mi這嗆 w brzuchu mam

Wypromuj r闚nie swoj stron Durszlak.pl Top Blogi