Ciasto francuskie

鈔oda, 06 marca 2013

Bardzo szybkie w wykonaniu i zjadaniu :-)


PRODUKTY:

0,5 opakowania ciasta francuskiego
2 jab趾a
Marmolada r騜ana
Sok z cytryny

WYKONANIE:

Ciasta francuskie mo積a podzieli na mniejsze cz窷ci.

Posmarowa ciasto marmolad, jab趾a pokroi na 獞iartki (grubo lub cienko jak kto lubi) skropi sokiem z cytryny i u這篡 na marmoladzie.

Piec w piekarniku a brzegi ciasta si lekko zarumieni.


Smacznego!

Wpis dodaj do akcji:



13:00, miloscwbrzuchumam , Ciasto francuskie
Link Komentarze (2) »
poniedzia貫k, 11 lutego 2013

Jak zwykle kiedy dopada mnie ochota na s這n przek御k ciasto francuskie sprawdza si idealnie.

PRODUKTY:

0,5 rulonu ciasta francuskiego
4 suszone pomidory
7 czarnych oliwek
80g fety
8 li軼i bazylii
Pieprz

1 jajko do smarowania

WYKONANIE:

Fet pokruszy widelcem, pomidory i oliwki pokroi w malutk kostk, bazyli posieka.
Rozwin望 ciasto francuskie, po這篡 na nim fet i pozosta貫 dodatki, opr鏀zy pieprzem. 

Ciasto zwin望 jak nale郾ik i pokroi je w plastry.

奸imaczki po這篡 na blaszce i sp豉szczy, posmarowa rozk堯conym jajkiem. 

Piec w 190' ok. 15 minut.
Smacznego! 

23:41, miloscwbrzuchumam , Ciasto francuskie
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 08 stycznia 2013

Jestem troch monotematyczna z tym farszem, ale co poradz 瞠 tak mi smakuje.
Co prawda mia豉m dzisiaj u篡 fety, ale zjad豉m j z sa豉tk :-)



PRODUKTY:

1 opakowanie ciasta francuskiego

5 brykiet闚 szpinaku mro穎nego
3 造磬i ricotty
2 z帳ki czosnku
S鏊 i pieprz do smaku

WYKONANIE:

Rozmro穎ny szpinak podgrzewa w rondelku a wyparuje woda, doda ricott i sma篡 razem kilka minut.
Doda przeci郾i皻y przez prask czosnek i doprawi do smaku sol i pieprzem.

Na cie軼ie rozsmarowa zimny farsz i r闚no zwin望 z obu stron do 鈔odka.
Ostrym no瞠m pokroi "roladk" w plastry i u這篡 je na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia.

Piec w 190' a si lekko zarumieni ok. 15 minut.


Smacznego!

00:37, miloscwbrzuchumam , Ciasto francuskie
Link Komentarze (4) »
poniedzia貫k, 29 pa寮ziernika 2012

Zrobi豉m je wczoraj i musia豉m zrobi te dzisiaj bo wysz造 wspania貫. Dobrze przyprawione. lekko ostre z wyra幡ym smakiem mocno w璠zonej szynki i parmezanu.

PRODUKTY:

0,5 p豉ta ciasta francuskiego
4-5 brykiet闚 mro穎nego szpinaku
1 造磬a mas豉
2 z帳ki czosnku
0,5 cebuli
5 鈔ednich pieczarek
Kilka plastr闚 mocno w璠zonej szynki
2-3 造磬i parmezanu
1 jajko
S鏊, pieprz

WYKONANIE:

Ciasto podzieli na prostok徠y, u這篡 na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia. Brzegi posmarowa rozm帷onym jajkiem.

Szpinak rozmrozi, prze這篡 na patelni i trzyma na 鈔ednim ogniu a odparuje woda, doda mas這, przeci郾i皻y przez prask czosnek, starte pieczarki, drobno pokrojon cebul i sma篡 3-4 minuty. Posoli i popieprzy.

ㄊ磬 farszu rozsmarowa na 鈔odku ka盥ego prostok徠a, po這篡 kawa貫k szynki i posypa serem.

Zapieka w 180' ok. 15 minut.


Smacznego!



pi徠ek, 19 pa寮ziernika 2012

Rzadko kiedy co co ugotuj czy upiek smakuje mi tak, 瞠 a m闚i to na g這s ;-)

Ostatnio u mnie w kuchni kr鏊uje ciasto francuskie. Dzisiaj dosta豉m od taty troch kozak闚 i prawdziwk闚 wi璚 grzechem by這by ich szybko nie wykorzysta. W lod闚ce mia豉m cz窷 ciasta z wczoraj i niewielki filet z kurczaka, po陰czenie tych smak闚 wysz這 wspaniale. Wysz造 mi niestety tylko 4 tartaletki a do tego jedna mi upad豉 na pod這g, przepis do szybkiej powt鏎ki :-)

A ju jutro mo瞠cie si spodziewa konkursu z ciastem francuskim w roli g堯wnej, do wygrania ksi捫ki kucharskie i foremki do tartaletek/babeczek.


PRODUKTY:

Ciasto francuskie
Kozaki i prawdziwki
Z帳ek czosnku
0,5 cebuli
4 造磬i 鄉ietany 18%
Starty 鄴速y ser
1 niedu瘸 pier z kurczaka
2 造磬i posiekanej pietruszki
50g mas豉

WYKONANIE:

Dok豉dnie umyte grzyby kroimy w kostk, to samo robimy z kurczakiem.
Na ma郵e podsma瘸my pokrojon drobno cebulk, dodajemy grzyby i dusimy a b璠 mi瘯kie.
Na osobnej patelni podsma瘸my opr鏀zonego sol i pieprzem kurczaka, dodajemy przeci郾i皻y przez prask z帳ek czosnku, zawarto嗆 drugiej patelni, 鄉ietan, pietruszk i doprawiamy do smaku. Sma篡my jeszcze przez chwil.

Z ciasta francuskiego wycinamy k馧ka, foremki smarujemy margaryn i wyk豉damy je ciastem.
Do ka盥ej foremki nak豉damy porcj nadzienia, a na wierzch k豉dziemy starty ser.

Zapiekamy w 190' a si zarumieni.

Najlepsze s na ciep這.


Smacznego!

czwartek, 18 pa寮ziernika 2012

Ratunku, go軼ie! Co zrobi kiedy znajomi wpadaj do nas w odwiedziny bez zapowiedzi? Ja ze wzgl璠u na takie okazje staram si zawsze mie w lod闚ce gotowe ciasto francuskie.
Te ciasteczka s ekspresowe w wykonaniu, wystarczy poci望 ciasto na kwadraty, na這篡 porcj jab貫k ze s這ika i zapiec. Ciastka posmakuj wszystkim a my si nie napracujemy.


PRODUKTY:

1 p豉t ciasta francuskiego
Pra穎ne jab趾a ze s這ika lub 2 jab趾a i 造磬a cukru
Cukier puder

WYKONANIE:

Ciasto rozwijamy, tniemy na kwadraty.
Na ka盥ym kawa趾u po 鈔odku uk豉damy porcj jab貫k. Ciastka sk豉damy w koperty, uk豉damy na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia i pieczemy w 190' ok. 10-15 minut.

W przypadku braku gotowych jab貫k :

2 jab趾a obieramy i kroimy w kostk, podsma瘸my w rondelku z odrobin wody i z 造磬 cukru, a b璠 mi瘯kie.

Zamiast jab貫k mo積a u篡 innych owoc闚 lub marmolady.


Smacznego!



鈔oda, 17 pa寮ziernika 2012

Pyszna tarta do podjadania, 瘸逝j 瞠 zrobi豉m z tak ma貫j porcji wi璚 jutro b璠zie do powt鏎zenia :-)



PRODUKTY:

P豉t ciasta francuskiego (wyci窸am z niego tylko jeden ma造 prostok徠, ale zach璚am do zrobienia wi瘯szej porcji)
Kilka pomidork闚 koktajlowych
Kilka zielonych oliwek
Czerwona cebula
1/4 kostki sera feta
2 ma貫 z帳ki czosnku lub 1 du篡
Li軼ie bazylii
Szczypta oregano
安ie穎 mielony kolorowy pieprz

WYKONANIE:

Ser rozetrze 造磬 ze zmia盥穎nym czosnkiem. Rozsmarowa na cie軼ie zostawiaj帷 cm wolnego brzegu.
Na serze u這篡 li軼ie bazylii, po堯wki pomidork闚 i oliwek i cebul pokrojon w pi鏎ka.
Ca這嗆 posypa pieprzem i oregano.

Zapiec w piekarniku a si lekko zarumieni.

Smacznego!




wtorek, 21 sierpnia 2012

Par闚kowe zawija鎍e to wspania豉 i szybka przek御ka :-) Przepis znalaz豉m u Mienty na blogu Eat me ---> KLIK

PRODUKTY:

1 opakowanie ciasta francuskiego
2 cienkie par闚ki
1 jajko
Ser 鄴速y
Szczypta pieprzu cayenne

WYKONANIE:

Ciasto rozwijamy smarujemy jajkiem i posypujemy startym 鄴速ym serem, na obu ko鎍ach uk豉damy par闚ki i zwijamy ciasto do 鈔odka. Nast瘼nie kroimy je na kawa趾i i uk豉damy na blaszce do pieczenia. Do jajka dodajemy pieprz i smarujemy nim zawija鎍e.

Pieczemy w nagrzanym do 180' piekarniku przez 20 minut.

Smacznego!

Mi這嗆 w brzuchu mam

Wypromuj r闚nie swoj stron Durszlak.pl Top Blogi