Dro盥鄴wki

pi徠ek, 20 marca 2015

Przekrojone i posmarowane mas貫m lub d瞠mem, pychotka :-)


PRODUKTY:

350g m彗i pszennej
70g mas豉
2 jajka
0,5 szklanki mleka
20g dro盥篡
4 造磬i cukru
Sk鏎ka otarta z jednej cytryny

2 造磬i roztopionego mas豉 do posmarowania bu貫czek.

WYKONANIE:

Dro盥瞠 rozetrze z 造磬 cukru, wymiesza z po這w mleka i jedn 造磬 m彗i, przykry i odstawi na 15 minut.

Po tym czasie doda do zaczynu reszt sk豉dnik闚 i wyrobi lekko klej帷e si ciasto, je郵i trzeba to dosypa m彗i. Odstawi ciasto do wyro郾i璚ia na godzin.

Po tym czasie uformowa z niego ma貫 bu貫czki i u這篡 je obok siebie na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia, blach przykry 軼iereczk i odstawi na 20 minut.

Bu貫czki posmarowa rozpuszczonym mas貫m, piec w 180' ok. 20 minut.

Smacznego!

09:50, miloscwbrzuchumam , Dro盥鄴wki
Link Komentarze (3) »
sobota, 10 maja 2014

Chodzi造 mi po g這wie od bardzo dawna, ale jako zawsze by造 ciekawsze rzeczy do zrobienia, teraz 瘸逝j 瞠 tak d逝go zwleka豉m bo bu貫czki s, a raczej by造 pyszne!

Idealne do porannej kawy lub do szklanki mleka, polecam!

PRODUKTY:

Ciasto

1,5 szklanki m彗i pszennej
10g dro盥篡
3 造磬i cukru
2 鄴速ka
50g mas豉

Masa

100g orzech闚 w這skich
50g czekolady deserowej
2 bia趾a
100g cukru pudru


WYKONANIE:

Ciasto:


Dro盥瞠 pokruszy, zasypa cukrem i rozetrze.

Rozpuszczone zala ciep造m mlekiem, doda m彗, 鄴速ka i rozpuszczone mas這.

Wyrobi g豉dkie ciasto, je郵i trzeba to dosypa m彗i 瞠by si za bardzo nie klei這.

Ciasto odstawi w ciep貫 miejsce, a podwoi swoj obj皻o嗆.

Masa:


Bia趾a ubi na sztywno.

Orzechy zmieli, wymiesza z rozpuszczon czekolad, cukrem pudrem i bia趾ami.

Wyro郾i皻e ciasto rozwa趾owa na prostok徠, wysmarowa je mas i zwin望 jak rolad a nast瘼nie pokroi.

U這篡 bu貫czki na blaszce ( ja wk豉da豉m je do formy na muffinki ) i odstawi na 20 minut.

Piec w 190' ok. 15 minut.


Smacznego! 

00:01, miloscwbrzuchumam , Dro盥鄴wki
Link Komentarze (4) »
鈔oda, 07 maja 2014

Brak weny na wst瘼 ... :-)

Piero磬i s wykonane z ciasta kt鏎e wykorzystuj zawsze do pasztecik闚.

Dobra rada, nie u篡wajcie do nich s這dkich jab貫k, bo piero磬i b璠 du穎 za du穎 za s這dkie.


PRODUKTY:

Ciasto:

250g m彗i pszennej
20g dro盥篡
125g margaryny
0,5 szklanki 鄉ietany

Nadzienie:

3/4 szklanki wody
1 造磬a cukru
1 opakowanie budyniu 鄉ietankowego
Sok z cytryny
3 kwa郾e jab趾a

Dodatkowo:

1 jajko
Cukier

WYKONANIE:

Ciasto:


Dro盥瞠 wymiesza ze 鄉ietan, doda pozosta貫 sk豉dniki i wyrobi mi瘯kie, elastyczne ciasto.

Nadzienie:


Jab趾a obra i pokroi w kostk, skropi sokiem z cytryny, umie軼i w rondelku, zasypa cukrem i zala wod, gotowa na niewielkim ogniu a zrobi si mi瘯kie.
Budy przygotowa wg. przepisu na opakowaniu dodaj帷 nieco mniej mleka 瞠by masa by豉 g瘰tsza.
Zimny budy wymiesza z jab趾ami.

Z ciasta lepi piero磬i, dobrze je zlepia, nast瘼nie przyk豉da je do rozk堯conego jajka, a potem do cukru, uk豉da na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia i piec w 190' przez oko這 15-20 minut. 

Smacznego!



00:03, miloscwbrzuchumam , Dro盥鄴wki
Link Komentarze (4) »
poniedzia貫k, 17 marca 2014

Prawdziwy smak dzieci雟twa, mo積a zrobi z owocami, z d瞠mem, z marmolad, mo積a zrobi puste i poda z owocowym sosem, mo磧iwo軼i jest wiele :-)


Jakie s Wasze ulubione?


PRODUKTY:

250g m彗i pszennej
10g dro盥篡 鈍ie篡ch
0,5 szklanki mleka
1 鄴速ko
1 jajko
1 造磬a cukru
ㄊ磬a mi瘯kiego mas豉

Do podania : mas這, d瞠m, marmolada, sos owocowy itd...

WYKONANIE:

Dro盥瞠 pokruszy do miski, rozetrze z cukrem, zala ciep造m mlekiem i wymiesza, przesia m彗, wbi jajko, 鄴速ko i doda mas這.

Wyrabia ciasto a b璠zie mi瘯kie i elastyczne, mo積a doda troch m彗i ale nie za du穎, im d逝瞠j ciasto b璠zie wyrabiane tym mniej si b璠zie klei :-)

Ciasto od這篡 przykryte 軼iereczk a podwoi swoj obj皻o嗆.

Po tym czasie formowa niedu瞠 bu貫czki, mo積a je nadziewa lub zostawi puste, ja moje zrobi豉m z marmolad i takie nam najbardziej smakuj.

Gotowe pampuchy odk豉da na stolnic i odstawi jeszcze na 20 minut.

Do gotowania u篡豉m garnka s逝膨cego do gotowania na parze, je郵i takiego nie macie to na garnku z gotuj帷 si wod po堯盧ie 軼iereczk i przymocujcie j do garnka za pomoc sznurka.

Bu貫czki parowa oko這 10 minut pod przykryciem.

Smacznego!

00:04, miloscwbrzuchumam , Dro盥鄴wki
Link Komentarze (1) »
pi徠ek, 18 pa寮ziernika 2013

Tej jesieni w mojej kuchni zdecydowanie kr鏊uje cynamon.

Bu貫czki znikn窸y zdecydowanie za szybko, nied逝go trzeba b璠zie powt鏎zy ten wypiek :-)


PRODUKTY:

Ciasto:

300g m彗i pszennej
50g mas豉
1 jajko
0,5 szklanki mleka
15g dro盥篡
4 造磬i cukru


Nadzienie:

3 造瞠czki cynamonu
4 造瞠czki cukru
40g mas豉

Wierzch:

Cukier perlisty
1 造磬a mleka

WYKONANIE:

Dro盥瞠 rozetrze z 造磬 cukru, kiedy si rozpuszcz zala je po這w ciep貫go mleka, doda 造瞠czk m彗i, wymiesza, przykry misk 軼iereczk i odstawi w ciep貫 miejsce na 15 minut.

Po tym czasie, wla do rozczynu reszt mleka, cukier, jajko i m彗, wymiesza ca這嗆 造磬, wla roztopione mas這 i wyrabia ciasto a t逝szcz si ca趾owicie wch這nie.

Je郵i ciasto za bardzo si klei dodajemy troch m彗i.

Formujemy kul, wk豉damy do miski, przykrywamy 軼iereczk i odstawiamy na godzin.

Nadzienie:

Mas這 roztopi, cynamon wymiesza z cukrem.

Wyro郾i皻e ciasto rozwa趾owa na prostok徠 niezbyt cienko, posmarowa je ostudzonym mas貫m i posypa r闚nomiernie mieszank cynamonow.

Ciasto zwin望 i pokroi, u這篡 na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia i odstawi jeszcze na 30minut, po tym czasie posmarowa je mlekiem i posypa cukrem perlistym.

Piec w 190' przez ok. 20 minut, ja piek豉m w 170' na termoobiegu.

Smacznego!

00:02, miloscwbrzuchumam , Dro盥鄴wki
Link Komentarze (4) »
pi徠ek, 01 marca 2013

Pyszne nawet na drugi dzie.

Na jednej si nie ko鎍zy :-)

PRODUKTY:

3 szklanki m彗i
3/4 szklanki ciep貫go mleka
100g stopionego mas豉
4 造磬i cukru
3 鄴速ka
20g 鈍ie篡ch dro盥篡

Masa makowa
Lukier
Migda造 siekane

Jajko

WYKONANIE:

Dro盥瞠 rozetrze z 造磬 cukru, kiedy si rozpuszcz zala je po這w mleka i wymiesza z jedn 造磬 m彗i. Misk przykry 軼iereczk i odstawi zaczyn na 15 minut.

Do zaczynu doda 鄴速ka, pozosta貫 mleko, cukier i mas這.

Wyrabia ciasto a b璠zie g豉dkie i elastyczne.

Ciasto od這篡 na 1,5h w ciep貫 miejsce.

Wyro郾i皻e rozwa趾owa na prostok徠, na cie軼ie rozsmarowa mas makow i zwin望 jak rolad.

Pokroi na kawa趾i, ka盥y przycisn望 t瘼 stron no瘸 by boki wywin窸y si do g鏎y.


Bu貫czki u這篡 na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia i odstawi jeszcze na 15 minut.

Wyro郾i皻e posmarowa rozk堯conym jajkiem i piec w 180' a si zarumieni.

Ostudzone polukrowa i posypa migda豉mi.

Smacznego!

00:21, miloscwbrzuchumam , Dro盥鄴wki
Link Komentarze (8) »
poniedzia貫k, 28 stycznia 2013

Mia這 by ciasto, ale nie mia豉m niestety tyle owoc闚 wi璚 pad這 na dro盥鄴wki i wcale nie 瘸逝j, bo s przepyszne.


PRODUKTY:

Ciasto:

180g m彗i ( plus do podsypania je郵i si b璠zie za bardzo klei這 )
0,25 szklanki mleka
15g dro盥篡 鈍ie篡ch
40g stopionego mas豉
4 造磬i cukru
1 jajko

Ser:

250g sera p馧t逝stego
3-4 造磬i cukru waniliowego domowej roboty
1 造磬a mi瘯kiego mas豉
1 鄴速ko

+ jagody

WYKONANIE:

Z tej porcji wysz這 mi 9 dro盥鄴wek.

Dro盥瞠 zasypa cukrem i rozetrze, kiedy si rozpuszcz zala mlekiem, wymiesza, doda jajko, przesian m彗 i mas這.

Wyrobi elastyczne i g豉dkie ciasto.

Misk przykry i odstawi w ciep貫 miejsce, a ciasto podwoi swoj obj皻o嗆.

Po wyro郾i璚iu ciasto rozwa趾owa, szklank wykroi k馧ka, u這篡 je na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia, przykry i odstawi na 20 minut.

Ser zmiksowa z cukrem, 鄴速kiem i mas貫m.

W wyro郾i皻ych bu貫czkach zrobi wg喚bienia 造磬, w 鈔odek nak豉da ser, a na ser po這篡 jagody.

Brzeg dro盥鄴wek mo積a posmarowa rozk堯conym jajkiem.

Dro盥鄴wki piec w 190' ok. 15-20 minut a si zarumieni.


Smacznego!

02:41, miloscwbrzuchumam , Dro盥鄴wki
Link Komentarze (3) »
czwartek, 24 stycznia 2013

Zjad je nawet m鎩 ch這pak, a on nie cierpi sera :-)

PRODUKTY:

Ciasto:

2 szklanki m彗i pszennej
50g mas豉
0,5 szklanki mleczka kokosowego
4 造磬i cukru
2 造磬i wi鏎k闚 kokosowych
1 鄴速ko
15 gram dro盥篡


Ser:

250g sera bia貫go p馧t逝stego
1 鄴速ko
3 造磬i cukru pudru
1 造磬a mas豉

7 造瞠k d瞠mu truskawkowego


Lukier:

1 造磬a mleczka kokosowego
3 造磬i cukru pudru

WYKONANIE:

Dro盥瞠 rozetrze z 造磬 cukru, kiedy si rozpuszcz zala je po這w podgrzanego mleczka kokosowego i wymiesza wszystko z jedn 造磬 m彗i.
Przykry 軼iereczk i odstawi na 15 minut. 

Do zaczynu doda 鄴速ko, pozosta貫 mleko, m彗, roztopione mas這 i wi鏎ki. 

Zagnie嗆 ciasto, uformowa kul, misk przykry i odstawi w ciep貫 miejsce na godzin.
Wyro郾i皻e ciasto rozwa趾owa do嗆 grubo, wykrawa du膨 szklank ko豉, uk豉da je na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia. Odstawi jeszcze na 30 minut.

Ser utrze z cukrem pudrem, 鄴速kiem i 造磬 mas豉.

W wyro郾i皻ych bu貫czkach robi wg喚bienie, na sp鏚 nak豉da po 造盧e d瞠mu, a na d瞠mie po這篡 ser.

Bu貫czki mo積a posmarowa mlekiem lub rozk堯conym jajkiem. 

Piec bu貫czki w 190' do zarumienienia ok. 15 minut.



Smacznego! 

00:34, miloscwbrzuchumam , Dro盥鄴wki
Link Komentarze (3) »
sobota, 15 grudnia 2012

Taka mniejsza s這dka wersja dro盥穎wego makowca :-)


PRODUKTY:

2 szklanki m彗i
0,5 szklanki mleka
70g mas豉 stopionego
15g dro盥篡
3 造磬i cukru
2 鄴速ka

1 jajko do posmarowania bu貫czek

Gotowa masa makowa lub:

1 szklanka maku
50g mas豉
80g cukru pudru
1 du瞠 jajko
0,5 造磬i m彗i
0,5 造磬i miodu
Bakalie - rodzynki, sk鏎ka pomara鎍zowa

WYKONANIE:

Zaczyn:

Dro盥瞠 rozetrze z 造磬 cukru, wymiesza z po這w ciep貫go mleka i 造磬 m彗i. Miseczk przykry i odstawi w ciep貫 miejsce na 15 minut.

Do zaczynu doda pozosta貫 sk豉dniki ( mas這 na ko鎍u ) i wyrobi mi瘯kie ciasto. Ponownie od這篡 do wyro郾i璚ia.

Mak gotowa w litrze mleka 30 minut, przela na sitko, odcisn望, ostudzi, zmieli trzy razy.
Na patelni da mas這, rozpu軼i, doda cukier puder, mak, mi鏚, bakalie i 鄴速ko - lekko podgrza.
Na koniec doda pian ubit z bia趾a.




Wyro郾i皻e ciasto rozwa趾owa na prostok徠, rozsmarowa na nim mas makow i zwin望 jak rolad, a nast瘼nie pokroi.

Plastry ciasta uk豉da na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia jeden ko這 drugiego, a wierzchy posmarowa rozk堯conym jajkiem.

Piekarnik rozgrza do 190' i piec bu貫czki a si zarumieni.

Po upieczeniu mo積a posypa cukrem pudrem.


Smacznego!

01:09, miloscwbrzuchumam , Dro盥鄴wki
Link Komentarze (4) »
pi徠ek, 09 listopada 2012

Ostatnio przy robieniu rogalik闚 zauwa篡豉m 瞠 brakuje mi marmolady. Zamiast lecie do sklepu wykorzysta豉m reszt pra穎nych jab貫k ze s這iczka i zrobi豉m przepyszne dro盥穎we ro磬i.

Znikn窸y w mgnieniu oka.


PRODUKTY:

150g m彗i pszennej + do podsypania
30g stopionego mas豉
30g cukru
1 鄴速ko
10g 鈍ie篡ch dro盥篡
0,25 szklanki mleka
1 torebka cukru waniliowego

1 jajko do posmarowania ro磬闚

WYKONANIE:

草速ko utrze z cukrami, dola letnie mleko rozmieszane z dro盥瘸mi, przesian m彗 i stopione mas這.

Wyrobi ciasto, gdyby si klei這 dosypa m彗i.

Misk przykrywamy i odstawiamy ciasto do wyro郾i璚ia.

Po wyro郾i璚iu, wy這篡 ciasto na podsypan m彗 stolnic, rozwa趾owa i poci望 na kwadraty.

ka盥y kwadrat posmarowa na brzegach rozmieszanym jajkiem, na這篡 porcj jab貫k, z這篡 i dobrze zlepi boki. Wierzch posmarowa jajkiem.

Tr鎩k徠y roz這篡 na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 190' a si zarumieni.

Smacznego!



 
1 , 2
Mi這嗆 w brzuchu mam

Wypromuj r闚nie swoj stron Durszlak.pl Top Blogi