Przetwory

wtorek, 16 wrze郾ia 2014

Tak pyszn papryk podzieli豉 si ze mn ostatnio moja mama, kt鏎a dosta豉 j od swojej kole瘸nki.

Papryka bardzo nam zasmakowa豉 wi璚 poprosi豉m o przepis, przyrz康za si j szybko i bardzo prosto, 鈍ietnie smakuje na kromce 鈍ie瞠go pieczywa.


PRODUKTY:

2 kg papryki - mog by r騜ne kolory
1/2 kg cebuli

Zalewa :

700g keczupu - 豉godny i pikantny
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki octu
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru ( doda豉m mniej )
1/2 造磬i soli

WYKONANIE:

Papryk umy i pokroi w paski, cebul pokroi w pi鏎ka.

W garnku zagotowa wszystkie sk豉dniki zalewy, doda papryk i cebul, gotowa ca這嗆 pod przykryciem przez 10 minut.

Do wyparzonych s這ik闚 nak豉damy porcje papryki z zalew, dobrze zakr璚amy i stawiamy do g鏎y dnem, przykrywamy kocem i odstawiamy na ca陰 noc.

Smacznego!

15:16, miloscwbrzuchumam , Przetwory
Link Komentarze (4) »
czwartek, 08 maja 2014

Musztarda kt鏎a zaraz ko這 keczupu z cukinii kr鏊uje u nas na ka盥ym grillu i nie tylko :-)

Robi豉m j ju kilka razy, ale nigdy nie zapisa豉m sobie przepisu, cho z ni to jest tak 瞠 wszystko dodaj si "na oko", warto eksperymentowa z dodatkami.

W pierwszy dzie miksuj gorczyc i pozosta貫 sk豉dniki, na drugi miksuj jeszcze raz i doprawiam do smaku a na 3 dzie smakuje tak jak powinna :-)

Polecam u篡 dobrej jako軼iowo gorczycy wtedy musztarda nie b璠zie gorzka.

PRODUKTY:

5 造瞠k 鄴速ej gorczycy
3 造磬i czarnej gorczycy
1,5 造瞠czki kolendry
0,5 ma貫j suszonej papryczki chili
S鏊, pieprz i s這dka papryka
4 造磬i wody
Ocet z bia貫go wina
4 造磬i oleju
2 造瞠czki 鄉ietany 18%
2-3 造磬i miodu

WYKONANIE:

Gorczyc, kolendr i papryczk miksuj w blenderze, zmielone przek豉dam do miski, tam dosypuj przyprawy, wod,mi鏚 i olej, dok豉dnie mieszam i przek豉dam ca這嗆 do s這iczka.

W s這iku zalewam sk豉dniki octem, ma troch wystawa ponad ich poziom (ok. 1cm).

Wk豉dam s這ik do lod闚ki do nast瘼nego dnia.

Na nast瘼ny dzie mieszam musztard ze 鄉ietan, pr鏏uj smak i je郵i trzeba to doprawiam j do smaku i miksuj j jeszcze raz.

( na drugi dzie zazwyczaj dodaj jeszcze soli, miodu lub cukru i oleju )

Smacznego!

00:00, miloscwbrzuchumam , Przetwory
Link Komentarze (4) »
鈔oda, 23 kwietnia 2014

Sezon czy nie sezon, kiedy sko鎍zy si zapas biegn do sklepu po cukini.
Polecam od razu zrobi z podw鎩nej porcji :-)

Przepis znalaz豉m tutaj --> KLIK

PRODUKTY:


1,5 kg cukinii
0,5 kg cebuli
1 szklanka octu
2 szklanki cukru
400 g koncentratu pomidorowego
1 gar嗆 soli
1 造瞠czka pieprzu
1 造瞠czka s這dkiej papryki
1 造瞠czka ostrej papryki
Pieprz cayenne do smaku

WYKONANIE:

Cukini zetrze na tarce, cebul pokroi w kostk, w這篡 do garnka i zasypa je sol , wymiesza i odstawi na 6 godzin.


Po tym czasie gotowa zawarto嗆 garnka a warzywa zrobi si papkowate, wtedy doda ocet, cukier i gotowa przez 20 minut.


Po tym czasie doda koncentrat i przyprawy, zmiksowa ca這嗆 blenderem i ponownie gotowa 20 minut cz瘰to mieszaj帷.


Gotowa bez przykrycia, wtedy keczup b璠zie g瘰tszy.


Pod koniec gotowania sprawdzi smak, ja zawsze dodaj jeszcze troch cukru bo dla mnie jest za kwa郾y.

Gor帷y keczup przelewa do wyparzonych s這iczk闚 zakr璚a je mocno i stawia do g鏎y dnem, przykry kocem i odstawi na noc.

Smacznego!

10:00, miloscwbrzuchumam , Przetwory
Link Dodaj komentarz »
poniedzia貫k, 21 pa寮ziernika 2013

Buraczki z chrzanem uwielbiam do tradycyjnego schabowego, do pasztetu czy do pieczonych mi瘰, co prawda szybciej jest je kupi ju w s這iczku ale nie ma to jak zrobi samemu w domu :-)


PRODUKTY:

Ma豉 porcja poniewa nie robi豉m buraczk闚 do s這ika.

2 du瞠 buraki
2 造磬i chrzanu ze s這iczka (lepszy chrzan 鈍ie篡 niestety nie mia豉m w domu)
Szczypta mielonego kminku
S鏊 i pieprz do smaku
3 造磬i soku z cytryny ( a najlepiej do smaku )
1-2 造磬i octu winnego
Cukier do smaku

WYKONANIE:

Buraczki szorujemy, zalewamy wod i gotujemy do mi瘯ko軼i.

Po ugotowaniu obieramy je i 軼ieramy na tarce o ma造ch oczkach.

Odciskamy delikatnie sok i dodajemy pozosta貫 sk豉dniki.

Ca這嗆 mieszamy i odstawiamy do lod闚ki na kilka godzin, najlepiej na ca陰 noc.

Smacznego!

00:16, miloscwbrzuchumam , Przetwory
Link Komentarze (1) »
czwartek, 17 pa寮ziernika 2013

Ka盥y tak zachwala wi璚 postanowi豉m spr鏏owa tego d瞠mu i ja.

Osobi軼ie nie zajadam d瞠m闚 i marmolad na kanapce czy gofrach, ale na pewno zu篡j go do ciast czy ciasteczek :-)


PRODUKTY:

1kg dyni (waga po obraniu i pokrojeniu)
200g cukru ( dla mnie to by這 za du穎, ale widzia豉m 瞠 niekt鏎zy dodaj go jeszcze wi璚ej, proponuj wi璚 zacz望 od ma貫j ilo軼i i sypa a b璠zie Wam odpowiada smak)
1 pomara鎍za
1 cytryna
1 galaretka cytrynowa (niekonieczna je郵i chcecie rzadszy d瞠m)
1 szklanka wody
1 造瞠czka cynamonu

WYKONANIE:

Dyni obieramy, wyci庵amy 鈔odek i kroimy j w kosteczk, wrzucamy do du瞠go garnka i

podlewamy wod, sma篡my ca這嗆 cz瘰to mieszaj帷 a dynia si rozpadnie.

Kiedy to nast徙i przecieramy dyni przez sitko, ponownie stawiamy na ogniu, dodajemy cukier, sok z cytryny i pomara鎍zy, oraz cynamon.

Sma篡my a d瞠m zg瘰tnieje, dodajemy wtedy proszek z galaretki i sma篡my jeszcze 10 minut.

Gotowy d瞠m przek豉damy do wyparzonych s這iczk闚, mocno je zakr璚amy i stawiamy do g鏎y dnem.

Smacznego!

11:36, miloscwbrzuchumam , Przetwory
Link Komentarze (2) »
pi徠ek, 07 wrze郾ia 2012

Pami皻am 瞠 w dzieci雟twie uwielbia豉m wyjada takie gruszki prosto ze s這iczka.

Mo積a je dodawa do deser闚, ciast czy nale郾ik闚. Wod mo積a pos這dzi wg. w豉snego gustu.




PRODUKTY:

3 szklanki wody
1kg nie do ko鎍a dojrza造ch gruszek
200g cukru
1 cukier waniliowy
Kawa貫k kory cynamonu
Kilka go寮zik闚 (niekoniecznie)

WYKONANIE:

Wod z cukrami i cynamonem zagotowa, gruszki obra, pokroi na cztery cz窷ci i wybra gniazda nasienne. Wrzuci do wody i gotowa na ma造m ogniu ok. 10-15 minut, a gruszki lekko zmi瘯n.

Do s這iczk闚 w這篡 2-3 go寮ziki, u這篡 gruszki i zala syropem. Dobrze zakr璚i i postawi do g鏎y dnem.




czwartek, 23 sierpnia 2012

Dzi zrobi豉m sw鎩 pierwszy keczup :-)

Przepis wyci庵n窸am z zeszytu babci, zrobi豉m go z po這wy porcji bo pomy郵a豉m : a na co mi tyle keczupu? No i w efekcie mam 1 ma造 s這iczek - i to niepe軟y :-(

Na pewno niebawem zrobi go wi璚ej bo keczup wyszed przepyszny, jedyne co zmieni to dodam mniej cukru bo jest ciut ciut za s這dki. A mo瞠 pokusz si na dodanie wi瘯szej ilo軼i czosnku lub bazylii? :-)


PRODUKTY:

2,5 kg pomidor闚
0,5 kg cebuli
250g cukru
2/3 szklanki octu
1 造瞠czka papryki s這dkiej lub ostrej
1 造瞠czka pieprzu
1 p豉ska 造瞠czka cynamonu
1 造瞠czka ga趾i muszkato這wej
1 造磬a soli
4 go寮ziki
1,5 造磬i musztardy
Kilka ziaren ziela angielskiego
Szczypta chilli
Szczypta czosnku granulowanego

WYKONANIE:

Umyte pomidory kroimy na mniejsze cz窷ci, cebul kroimy w kostk. Wk豉damy do garnka i dusimy na ma造m ogniu ok. 1h a b璠 si nadawa造 do przetarcia przez sito.

Po przetarciu dodajemy ocet, cukier, musztard i przyprawy, gotujemy przez 2-3h do zg瘰tnienia.

Przek豉damy do s這ik闚.

Smacznego!



00:03, miloscwbrzuchumam , Przetwory
Link Komentarze (3) »
Mi這嗆 w brzuchu mam

Wypromuj r闚nie swoj stron Durszlak.pl Top Blogi