Nale郾iki i krokiety

czwartek, 12 czerwca 2014

Najbardziej lubi gofry z bit 鄉ietan i jagodami, na te niestety trzeba jeszcze poczeka,

tymczasem mo瞠my je je嗆 z przer騜nymi d瞠mami, owocami lub po prostu posypane cukrem pudrem.

Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com

PRODUKTY:

2 szklanki m彗i pszennej
2 jajka
2 szklanki mleka
1 造瞠czka proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju
Szczypta soli

WYKONANIE:

Bia趾a oddzieli od 鄴速ek, ubi je na sztywn pian.

Pozosta貫 sk豉dniki wymiesza na g豉dk mas, pod koniec delikatnie wmiesza pian z bia貫k.

Gofry piec w nagrzanej gofrownicy, a si zarumieni.

Smacznego!

niedziela, 11 maja 2014

Pomy郵a豉m 瞠 dodam na bloga, mo瞠 jest kto kto jeszcze go nie zna :-)

Je郵i sma輳 nale郾iki na krokiety to cz瘰to dodaj do nich wi璚ej soli, pieprz i posiekany szczypiorek - po這wa znika w trakcie sma瞠nia ;-)

PRODUKTY:

6 kopiatych 造瞠k m彗i
1 szklanka mleka
0,5 szklanki wody gazowanej
2 jajka
Szczypta soli

WYKONANIE:

M彗 przesiewamy do miski, rozrabiamy j z odrobin mleka tak by nie by這 grudek,

nast瘼nie dodajemy pozosta貫 mleko, wod, jajka i s鏊, mieszamy wszystko dok豉dnie.

Nale郾iki sma篡my na rozgrzanej patelni z obydwu stron na lekko z這ty kolor.

Ja sma輳 raz na patelni teflonowej raz na zwyk貫j, je郵i robi to na tej drugiej to za ka盥ym razem smaruj j delikatnie olejem za pomoc p璠zelka.

Smacznego!

鈔oda, 26 marca 2014

Wi瘯szo軼i z Was pewnie to 簑rek kojarzy si najbardziej ze 安i皻ami Wielkanocnymi, ale w wielu domach w tym dniu na sto豉ch go軼i barszcz czerwony... i ja bym by豉 zadowolona z takiego rozwi您ania poniewa za 簑rkiem nie przepadam :-)

A barszcz czerwony, kt鏎y uwielbiam, zaraz po pasztecikach uwielbiam zajada z krokietami, a dzisiaj przedstawi przepis na niecodzienny i prosty farsz :-)


PRODUKTY:

Nale郾iki:

2 szklanki mleka
8 造瞠k m彗i pszennej
0,5 造瞠czki soli
Szczypta pieprzu
2 jajka Farmio
1 造磬a oleju

Bu趾a tarta
1 jajko
M彗a krupczatka

Farsz:

4 - 5 jajek Farmio L
300g w璠zonego boczku
1 cebula
Natka pietruszki
S鏊 i pieprz do smaku

WYKONANIE:

Mleko wlewamy do miski, dodajemy m彗 i dobrze mieszamy aby nie by這 grudek, nast瘼nie wbijamy jajka, dodajemy s鏊, pieprz, olej i wszystko mieszamy.

Rozgrzewamy patelni i sma篡my rumiane nale郾iki.

Jajka gotujemy na twardo, boczek kroimy w malutk kostk, cebul siekamy, na patelni rozgrzewamy troch oleju, wrzucamy cebulk, kiedy si zeszkli dorzucamy boczek i sma篡my razem kilka minut.

Jajka obieramy i drobno kroimy, mieszamy je z zawarto軼i patelni i posiekan pietruszk. Doprawiamy do smaku.

Porcje farszu nak豉damy na gotowe nale郾iki i zwijamy na krokiety.

Panierujemy je w m帷e, jajku, bu販e tartej i sma篡my na rozgrzanym oleju z ka盥ej strony na rumiano.

Podajemy ciep貫 z gor帷ym barszczem.

Smacznego!

sobota, 20 kwietnia 2013

Jeszcze surowe ciasto pachnia這 tak, 瞠 mia豉m ochot wyjada je z miski ;-)

S przepyszne, kto jeszcze nie pr鏏owa bananowych racuch闚 niech biegnie do kuchni!


PRODUKTY:

0,5 szklanki m彗i pszennej
1//4 szklanki mleka
1 造磬a jogurtu naturalnego
1 造磬a cukru br您owego
1 du篡 banan
0,25 造瞠czki proszku do pieczenia
4 ciasteczka belVita 5 zb騜 + mleko
1 jajko

WYKONANIE:

M彗 przesia do miski, doda cukier, proszek do pieczenia i wymiesza.

Do sypkich sk豉dnik闚 wla mleko, doda jajko i jogurt wszystko dobrze wymiesza.

Banana rozgnie嗆 widelcem, ciastka po豉ma w r瘯ach na kawa趾i ( lepiej wi瘯sze ni mniejsze ), banana i ciasteczka doda do masy i ponownie wymiesza.

Teflonow patelni rozgrza i sma篡 niewielkie placuszki na ma造m ogniu z obu stron a si zarumieni.


Smacznego!



czwartek, 28 marca 2013

Choruj, choruj, ale konkurs mnie zmusi do podniesienia 4 liter i zrobienia pysznego, na szcz窷cie szybkiego 郾iadania :-)

Nie mam r瘯i do plack闚 i nale郾ik闚 wi璚 wygl康aj tak jak wygl康aj, ale zapewniam 瞠 s przepyszne.

PRODUKTY:

0,5 szklanki m彗i pe軟oziarnistej
0,25 szklanki mleka
1 jajko
4 造磬i chudego twaro磬u
2 造磬i br您owego cukru
4 造磬i jag鏚

WYKONANIE:

Wszystkie sk豉dniki dok豉dnie wymiesza widelcem na koniec delikatnie wmiesza jagody, sma篡 na rozgrzanej patelni ( najlepiej bez dodatku t逝szczu ) z obu stron a b璠 rumiane.

Zajada, szybciej to ju tylko do sklepu po dro盥鄴wk ;-)

Smacznego!



poniedzia貫k, 01 pa寮ziernika 2012

Ach te jesienne smaki. Najlepsze dla mnie b璠 zawsze racuchy z jab趾ami, ale te r闚nie by造 przepyszne. Nie przepadam za s這dkimi obiadami, ale od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na s這dkie, owocowe danie.

PRODUKTY:

2 gruszki
0,25 szklanki mleka
0,5 szklanki m彗i
Ziarenka z jednej laski wanilii
2 造磬i cukru br您owego
0,25 造瞠czki proszku do pieczenia
1 jajko

WYKONANIE:

M彗 z proszkiem przesia do miski, wla mleko, wbi jajko, doda cukier i ziarenka wanilii. Wymiesza.

Gruszki obra i pokroi w niewielk kostk. Wymiesza z ciastem.

ㄊ磬 nak豉da na patelni placuszki i sma篡 po kilka minut na ma造m ogniu z ka盥ej strony.


Smacznego!



czwartek, 16 sierpnia 2012

Bardzo szybkie i smaczne :-)

PRODUKTY:

1 szklanka m彗i pszennej
1 szklanka jogurtu naturalnego
2 造磬i cukru pudru
0,5 造瞠czki proszku do pieczenia
2 jaja
1 opakowanie cukru waniliowego

D瞠m/bita 鄉ietana/鈍ie瞠 owoce/cukier puder/syrop klonowy

WYKONANIE:

M彗 przesiewamy do miski, wlewamy jogurt, wbijamy jajka i wsypujemy cukier puder i waniliowy - mieszamy na g豉dk mas.

Sma篡my na patelni na odrobinie rozgrzanego oleju z obu stron.
Podawa z ulubionym dodatkiem.

Smacznego!



czwartek, 26 lipca 2012

PRODUKTY:

Nale郾iki:

2 szklanki mleka
8 造瞠k m彗i pszennej
2 jajka
P璚zek posiekanego szczypiorku
0,5 造磬i papryki ostrej, pieprzu i soli

Nadzienie:

230g mro穎nego szpinaku
8 pieczarek
Cebula
Kostka serka topionego
S鏊, pieprz do smaku

Na wierzch:

Starty 鄴速y ser

WYKONANIE:

Wszystkie sk豉dniki na nale郾iki mieszamy i sma篡my jak zwykle.

Szpinak rozmra瘸my, przek豉damy do garnuszka i czekamy a odparuje woda. Pokrojone pieczarki podsma瘸my na niewielkiej ilo軼i oleju, dorzucamy posiekan cebul i sma篡my jeszcze chwil. Wszystko 陰czymy ze szpinakiem, dodajemy serek topiony i mieszamy a si rozpu軼i.

Farsz nak豉damy na nale郾iki i zwijamy lub sk豉damy jak na krokiety. Uk豉damy w 瘸roodpornym naczyniu i posypujemy 鄴速ym serem.

Zapiekamy w piekarniku kilka minut a ser na wierzchu si roztopi.

Smacznego!




pi徠ek, 22 czerwca 2012

Nie przepadam za nale郾ikami na s這dko, ale krokiety mog豉bym je嗆 codziennie :-)

PRODUKTY:

300g pieczarek
8 nale郾ik闚
8 plasterk闚 sera 鄴速ego
Jajko

Do panierowania:

M彗a krupczatka
Jajko
Bu趾a tarta

WYKONANIE:

Sk豉dnik闚 na nale郾iki nie podaj, bo zapewne ka盥y robi po swojemu :-) Ja do tych na krokiety dodaj jeszcze pieprz, ostr papryk i szczypiorek. ( Po這wa znika po usma瞠niu )

Pieczarki obieramy i 軼ieramy na tarce o du篡ch oczkach, podsma瘸my na ma貫j ilo軼i oleju i dodajemy jajko, mieszamy i sma篡my a jajko si zetnie - odstawiamy do przestygni璚ia. Na ka盥y nale郾ik nak豉damy farsz pieczarkowy i plasterek sera, zwijamy krokiety i panierujemy w m帷e, jajku i bu販e tartej. Sma篡my na oleju ze wszystkich stron na rumiano. Polecam podawa z czerwonym barszczem. Smacznego!



Mi這嗆 w brzuchu mam

Wypromuj r闚nie swoj stron Durszlak.pl Top Blogi