Bu趾i

wtorek, 30 grudnia 2014

Puszysty 鈔odek i skorupka chrupi帷ego sera, chyba nie trzeba Was d逝go namawia?

PRODUKTY:

300g m彗i chlebowej
0,5 szklanki ciep貫go mleka
15g dro盥篡
1,5 造瞠czki soli
1 jajko
2 造磬i oleju

Jajko

Ser 鄴速y najlepiej cheddar

WYKONANIE:

Dro盥瞠 rozmiesza w po這wie ciep貫go mleka, wymiesza z 造磬 m彗i, przykry misk 軼iereczk i odstawi na 15 minut.

Po tym czasie, doda reszt sk豉dnik闚 i wyrobi g豉dkie ciasto.

Z ciasta uformowa kul, w這篡 j do miski, przykry 軼iereczk i odstawi w ciep貫 miejsce na godzin.

Kiedy ciasto podwoi swoj obj皻o嗆, dzielimy je na kilka cz窷ci, z ka盥ej uformowa wa貫k i uk豉da na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia.

Uformowane paluchy przykry i odstawi w ciep貫 miejsce na 30 minut.

Wyro郾i皻e smarowa rozk堯conym jajkiem i posypywa obficie startym serem.

Piec w 190' ok. 20-25 minut.

Smacznego!



01:27, miloscwbrzuchumam , Bu趾i
Link Komentarze (4) »
sobota, 08 listopada 2014

Niestety nie uda這 mi si uzyska wymarzonej chrupi帷ej sk鏎ki, ale mimo to bu趾i wysz造 pyszne, mo瞠 nast瘼nym razem si uda :-)

PRODUKTY:

300g m彗i pszennej typ 750
10g dro盥篡
1 jajko
1,5 造磬i cukru
1,5 造瞠czki soli
0,5 szklanki ciep貫j wody
3 造磬i oleju

Po 1 造瞠czce nasion (mak, sezam, siemi lniane)

1 鄴速ko
1 造瞠czka 鄉ietany

WYKONANIE:

Dro盥瞠 rozetrze z cukrem, kiedy si rozpuszcza zala je po這w ciep貫j wody, wymiesza z jedn 造磬 m彗i i od這篡 w ciep貫 miejsce na 15 minut.
Po tym czasie do zaczynu doda pozosta貫 sk豉dniki opr鏂z ziaren, 鄴速ka i 鄉ietany.
Zagnie嗆 elastyczne ciasto, je郵i trzeba to dosypa troch m彗i.
Ciasto od這篡 na godzin w ciep貫 miejsce.
Po tym czasie podzieli ciasto na kilka bu貫czek, ja zrobi豉m 7 niedu篡ch, ka盥y kawa貫k uformowa w kulk a po 鈔odku palcem zrobi dziurk, odstawi bu貫czki pod przykryciem na jeszcze 15 minut.
Piekarnik rozgrza do 190', bu趾i posmarowa 鄴速kiem wymieszanym ze 鄉ietan i posypa mieszank ziaren, piec ok. 15 minut. 



10:49, miloscwbrzuchumam , Bu趾i
Link Komentarze (2) »
鈔oda, 18 czerwca 2014

Takie rogaliki pami皻am z dzieci雟twa, smakowa造 dok豉dnie tak samo, te sklepowe by造 troch bardziej chrupi帷e, ale to nic :-)

Rogaliki wspaniale smakuj z marmolad, lub pieczone bez nadzienia, z mas貫m sa豉t i ulubion w璠lin.

Najlepsze oczywi軼ie s po upieczeniu, ale i na drugi dzie nie robi si twarde i mo積a je zje嗆 ze smakiem na 郾iadanie.

Znalaz豉m w internecie 鈍ietny spos鏏 na zwijanie takich rogali, ju chyba nigdy nie potn ciasta na tr鎩k徠y :-) - KLIK


PRODUKTY:

280g m彗i pszennej typ 750
1/2 szklanki ciep貫j wody
10g 鈍ie篡ch dro盥篡
1 造磬a cukru
1 造瞠czka soli
1 jajko
2 造磬i oleju

Do smarowania rogali:

1 鄴速ko
1 造磬a mleka
Mak

WYKONANIE:

Dro盥瞠 rozetrze z cukrem, kiedy si rozpuszcz zala wod, doda przesian m彗, s鏊, jajko i wymiesza, doda olej i wyrobi elastyczne ciasto.

Ciasto od這篡 do miski, misk przykry 軼iereczk i odstawi w ciep貫 miejsce na godzin.

Po tym czasie z ciasta uformowa 5 okr庵造ch bu貫czek, ka盥 rozwa趾owa na d逝gi owalny placek, a nast瘼nie post瘼owa tak jak na filmiku.

Ja zawsze robi 3 rogale z marmolad i 2 puste :-)

Rogaliki odk豉da na blaszk wy這穎n papierem do pieczenia, przykry 軼iereczk i odstawi na 15 minut.

Po tym czasie piekarnik rozgrza do 190', rogale posmarowa 鄴速kiem rozmieszanym z mlekiem i posypa je makiem.

Piec ok. 15 minut.

Smacznego!

00:03, miloscwbrzuchumam , Bu趾i
Link Komentarze (6) »
sobota, 14 czerwca 2014

W ko鎍u si troch och這dzi這... mo積a teraz spokojnie upiec co pysznego bez obawy, 瞠 si roztopimy.

Do bu貫czek u篡豉m oleju rzepakowego.

Olej rzepakowy jest naturalnym 廝鏚貫m kwas闚 omega – 3 i dlatego staram si go u篡wa jak najcz窷ciej w mojej kuchni.


PRODUKTY:

170g m彗i typ 750
1/4 szklanki oleju rzepakowego
1/2 造瞠czki soli
1/2 造瞠czki granulowanego czosnku
1/2 造瞠czki cukru
1/4 szklanki ciep貫j wody
1/4 szklanki ciep貫go mleka
8g 鈍ie篡ch dro盥篡

70g mas豉
1 ga陰zka rozmarynu
1 ga陰zka tymianku
1 造瞠czka posiekanego koperku
1 造瞠czka posiekanego szczypiorku
1 du篡 z帳ek czosnku

WYKONANIE:

Dro盥瞠 zasypa cukrem, kiedy si rozpuszcz wla wod i mleko, doda pozosta貫 sk豉dniki i wyrobi elastyczne ciasto, je郵i bardzo si klei to dosypujemy troch m彗i.

Ciasto odstawiamy pod 軼iereczk do wyro郾i璚ia na godzin.

Mi瘯kie mas這 mieszamy z zio豉mi i przeci郾i皻ym przez prask czosnkiem.

Wyro郾i皻e ciasto podzieli na 5 cz窷ci, z ka盥ej uformowa okr庵陰 bu貫czk.

Ka盥 bu趾 rozwa趾owa, posmarowa mas貫m, zwin望 jak nale郾ik i z這篡 na p馧, przeci望 j (ale nie do ko鎍a) no瞠m i wywin望 boki.

Bu貫czki odk豉da na blaszk wy這穎n papierem do pieczenia i odstawi na 15 minut do wyro郾i璚ia.

Piec w 190' ok. 15-20 minut.

Smacznego!

22:56, miloscwbrzuchumam , Bu趾i
Link Dodaj komentarz »
鈔oda, 22 stycznia 2014

Nie mam weny na wst瘼 :-)
Bu貫czki s bardzo smaczne, je郵i lubicie soczewic skorzystajcie z przepisu :-)


PRODUKTY:

Ciasto:

130g m彗i pszennej
40 g m彗i pe軟e ziarno
100 ml mleka
2 鄴速ka
8g dro盥篡 鈍ie篡ch
1 造瞠czka cukru
0,5 造瞠czki soli
1 造磬a oleju

Farsz:

120g czerwonej soczewicy
5-6 suszonych pomidor闚
1 ma豉 cebula
2 z帳ki czosnku

Sezam
Jajko

WYKONANIE:

Dro盥瞠 rozpu軼i z cukrem, zala ciep造m mlekiem, doda 鄴速ka, s鏊, m彗i i zagnie嗆 ciasto, doda olej i wyrabia a b璠zie elastyczne, w razie potrzeby dosypa m彗i.

Ciasto od這篡 w ciep貫 miejsce na godzin.

Soczewic ugotowa wg. przepisu na opakowaniu, pomidory pokroi w kostk, cebul drobno posieka.

Na patelni zeszkli cebul, doda pomidory i przeci郾i皻y przez prask czosnek, doda soczewic i wszystko rozgnie嗆 widelcem, posoli i popieprzy, doda szczypt ostrej papryki.

Ciasto rozwa趾owa, posmarowa farszem, zwin望 i poci望 na kawa趾i, u這篡 na blaszce, przykry i odstawi na p馧 godziny.

Posmarowa jajkiem, posypa sezamem

Piec w 190' ok. 25 minut.

Smacznego!

16:16, miloscwbrzuchumam , Bu趾i
Link Komentarze (2) »
czwartek, 07 listopada 2013

Przepyszne cebulowe bu貫czki kt鏎e mia造 wygl康a jak pizzerki, ale piekarnik szaleje i wszystko ro郾ie w g鏎 ;-)

Cz瘰to je robi豉m, jednak zawsze by豉 to cebula i ser, do czasu a us造sza豉m 瞠 najlepsze s te z dodatkiem 鄉ietany i musz przyzna 瞠 tak w豉郾ie jest.

PRODUKTY:

Ciasto:

300g m彗i pszennej
100ml letniej wody
100ml letniego mleka
2 造磬i oleju
1,5 造瞠czki soli
1,5 造瞠czki dro盥篡 instant

Farsz:

1 造磬a oleju

3 du瞠 cebule
1 ga陰zka rozmarynu
S鏊, pieprz
1 du瘸 造磬a 鄉ietany 12%


Ser 鄴速y

WYKONANIE:

Dro盥瞠 mieszamy z mlekiem, dodajemy pozosta貫 sk豉dniki i wyrabiamy plastyczne ciasto.

Odk豉damy je w ciep貫 miejsce do podwojenia obj皻o軼i.

Cebul kroimy w pi鏎ka lub kostk, podsma瘸my na rozgrzanym oleju, kiedy si zeszkli dodajemy posiekany rozmaryn, s鏊, pieprz i 鄉ietan, dusimy ca這嗆 5 minut.

Wyro郾i皻e ciasto dzielimy na 8 cz窷ci, formujemy kulki i uk豉damy je na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia, przykrywamy je 軼iereczk i odstawiamy na p馧 godziny.


Po tym czasie w ka盥ej bu貫czce robimy wg喚bienie i do 鈔odka nak豉damy sporo cebulowego farszu, na farsz nak豉damy starty 鄴速y ser.

Cebularze piec w 190' przez ok. 15-20 minut.

Smacznego!

01:09, miloscwbrzuchumam , Bu趾i
Link Komentarze (1) »
鈔oda, 09 stycznia 2013

Cha趾a tak pyszna, 瞠 robi豉m j 3 dni pod rz康. Idealna, mi瘯ka, puszysta, posmarowana mas貫m na idealne 郾iadanie.

PRODUKTY:

300g m彗i pszennej
15g 鈍ie篡ch dro盥篡
1 jajko
0,5 szklanki mleka ciep貫go
4 造磬i cukru waniliowego domowej roboty
Ziarenka z jednej laski wanilii
50g mas豉 stopionego

1 jajko do posmarowania cha趾i
1 造磬a cukru perlistego

WYKONANIE:

M彗 przesiewamy do miski, dodajemy s鏊, jajko, cukier, roztopiony t逝szcz, ziarenka wanilii i dro盥瞠 rozmieszane z mlekiem.
Wyrabiamy elastyczne ciasto.
Formujemy kul, misk przykrywamy i odstawiamy do wyro郾i璚ia w ciep貫 miejsce na ok. 1 godzin.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 cz窷ci, z ka盥ej formujemy wa貫k. Wa貫czki przeplatamy tworz帷 warkocz.
Przenosimy cha趾 na blach wy這穎n papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 0,5 godziny.


Po wyro郾i璚iu, smarujemy j rozk堯conym jajkiem i posypujemy cukrem perlistym.

Pieczemy cha趾 ok. 30 - 35 minut w 180'.




01:04, miloscwbrzuchumam , Bu趾i
Link Komentarze (5) »
poniedzia貫k, 17 wrze郾ia 2012

Najlepsze s z mase趾iem, zaraz po upieczeniu kiedy sk鏎ka jest chrupi帷a a 鈔odek mi璚iutki.

PRODUKTY:

300g m彗i pszennej
100ml ciep貫go mleka
100ml ciep貫j wody
15g 鈍ie篡ch dro盥篡
1,5 造瞠czki soli
1 造瞠czka cukru
1 造磬a oliwy
2-3 造磬i pra穎nej cebulki

Rozm帷one jajko do posmarowania bu貫k

WYKONANIE:

M彗 przesia do miski, doda s鏊, cukier i wod, dro盥瞠 rozmiesza z mlekiem i wla do miski. Wyrobi plastyczne ciasto, pod koniec doda oliw i wyrabia a si wch這nie, misk przykry i odstawi w ciep貫 miejsce do podwojenia obj皻o軼i.

Kiedy ciasto wyro郾ie, dodajemy do niego cebulk i jeszcze raz wyrabiamy, formujemy 5 bu貫czek, kt鏎e uk豉damy na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia i ponownie czekamy a wyrosn.

Piekarnik rozgrzewamy do 200', bu趾i lekko sp豉szczamy (mo積a ponacina) smarujemy jajkiem i pieczemy przez 15-20 minut.

Smacznego!

pi徠ek, 10 sierpnia 2012

Dzi wieczorem zrobi豉m pyszn cha趾 na jutrzejsze 郾iadanko :-)
Z wygl康u mo瞠 nie wysz豉 tak jak to sobie wymarzy豉m, ale za to smak odpowiada mi w 100%. Cha趾 mo積a posypa makiem lub kruszonk.


PRODUKTY:

300g m彗i pszennej
15g 鈍ie篡ch dro盥篡
0,5 szklanki ciep貫go mleka
Szczypta soli
4 造磬i cukru
1 jajko
50g mas豉 lub margaryny (roztopionej)

+ 1 jajko do smarowania i mak do posypania

WYKONANIE:

M彗 przesiewamy do miski, dodajemy s鏊, jajko, cukier, roztopiony t逝szcz i dro盥瞠 rozmieszane z mlekiem.
Wyrabiamy elastyczne ciasto.

Formujemy kul, misk przykrywamy i odstawiamy do wyro郾i璚ia w ciep貫 miejsce.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 cz窷ci, z ka盥ej formujemy wa貫k.




Z wa趾闚 zaplatamy cha趾, uk豉damy na blaszce wysmarowanej margaryn i ponownie odstawiamy do wyro郾i璚ia. Nast瘼nie smarujemy j rozk堯conym jajkiem i posypujemy makiem lub kruszonk.

Pieczemy w 180' przez 30-35 minut.

Smacznego!




23:45, miloscwbrzuchumam , Bu趾i
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 09 sierpnia 2012

Najprostsze i bardzo smaczne bu貫czki :-)

PRODUKTY:

280g m彗i pszennej
0,5 szklanki ciep貫j wody
10g 鈍ie篡ch dro盥篡
1 jajko
1 造磬a oliwy
1 造瞠czka soli

+ 1 jajko do smarowania



WYKONANIE:

M彗 przesiewamy do miski, dodajemy s鏊 i wbijamy jajko.

Dro盥瞠 mieszamy z wod i wlewamy do m彗i - wyrabiamy g豉dkie ciasto, w razie potrzeby dosypujemy troch m彗i, pod koniec wyrabiania dodajemy oliw i wyrabiamy ciasto a t逝szcz si ca趾owicie wch這nie.

Misk przykrywamy 軼iereczk i odstawiamy w ciep貫 miejsce do podwojenia obj皻o軼i.

Z wyro郾i皻ego ciasta formujemy bu貫czki, kt鏎e uk豉damy na blaszce wysmarowanej margaryn lub wy這穎nej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy do wyro郾i璚ia.

Po wyro郾i璚iu smarujemy rozm帷onym jajkiem i posypujemy ziarnami lub zostawiamy "g豉dkie".

Pieczemy w 190' ok. 20-25 minut.

Smacznego!




15:55, miloscwbrzuchumam , Bu趾i
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2
Mi這嗆 w brzuchu mam

Wypromuj r闚nie swoj stron Durszlak.pl Top Blogi