Chleb

czwartek, 19 lutego 2015

W pierwszy dzie chleb jest niesamowicie chrupi帷y, na drugi jest bardzo 鈍ie篡 ale mi瘯nie, polecam mi這郾ikom domowego pieczywa, robi si go szybko i bardzo prosto.


Inspiracja

PRODUKTY:

300g m彗i pszennej
200g m彗i pe軟oziarnistej
380ml wody
25g dro盥篡
2 造瞠czki soli
2 造瞠czki cukru

Mak lub inne nasiona

WYKONANIE:

Dro盥瞠 rozetrze z cukrem i wymiesza z ciep陰 wod, doda m彗 i s鏊, wyrabia ciasto przez ok. 10 minut.

Ciasto w misce odstawi w ciep貫 miejsce do wyro郾i璚ia na 2 godziny.

Po tym czasie ciasto lekko wyrobi, uformowa chleb na kszta速 formy w kt鏎ej b璠ziemy go piec, u這篡 na 軼iereczce posypanej m彗 i zawin望, odstawi do wyro郾i璚ia na godzin.

Piekarnik razem z form rozgrza do 220', kiedy si nagrzeje u這篡 w foremce ciasto, posmarowa wod i posypa makiem, przykry ( mo積a foli aluminiow ) i piec 40 minut, 軼i庵n望 przykrycie i piec chleb jeszcze 10-15 minut.

Studzi na kratce.

Smacznego!

14:06, miloscwbrzuchumam , Chleb
Link Komentarze (3) »
wtorek, 14 maja 2013

Mo積a w nim umie軼i co tylko nam przyjdzie do g這wy, takie gotowe kanapki to super sprawa :-)


PRODUKTY:

Ciasto:

280g m彗i pszennej
10g dro盥篡
1 造瞠czka soli
0,5 szklanki ciep貫j wody

Farsz:

0,5 s這iczka pieczarek marynowanych najlepiej ju w plasterkach
3-4 造磬i kukurydzy
Gar嗆 tartego sera lub kilka plastr闚
0,5 niewielkiej czerwonej papryki

+ jajko do posmarowania i pestki dyni do posypania chlebka

WYKONANIE:

M彗 przesiewamy do miski, dodajemy s鏊.

Dro盥瞠 mieszamy z wod i wlewamy do m彗i - wyrabiamy g豉dkie ciasto, w razie potrzeby dosypujemy troch m彗i, pod koniec wyrabiania dodajemy oliw i wyrabiamy ciasto a t逝szcz si ca趾owicie wch這nie.

Misk przykrywamy 軼iereczk i odstawiamy w ciep貫 miejsce do podwojenia obj皻o軼i.

Po tym czasie ciasto rozwa趾owujemy na prostok徠, posypujemy je serem, pokrojon w kostk papryk, kukurydz i na ca這軼i rozk豉damy pieczarki.

Ciasto zwijamy jak rolad, boki podwijamy pod sp鏚, przek豉damy chlebek do keks闚ki, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut.

Wyro郾i皻e ciasto smarujemy rozk堯conym jajkiem i posypujemy pestkami dynii.

Pieczemy w 190' a sk鏎ka b璠zie rumiana.



Czas na piknik z home&you!



00:23, miloscwbrzuchumam , Chleb
Link Komentarze (10) »
wtorek, 19 czerwca 2012

Chocia raz w tygodniu ten chlebek musi by u mnie upieczony. Udaje si za ka盥ym razem!
Przepis znalaz豉m tutaj --> KLIK

PRODUKTY:

2 szklanki m彗i pszennej

1 szklanka m彗i pe軟e ziarno

1,5 szklanki wody

0,25 造瞠czki suchych dro盥篡

1,5 造瞠czki soli

WYKONANIE:

M彗 z dro盥瘸mi i sol przesia do miski, wla wod i wszystko wymiesza, przykry foli spo篡wcz i odstawi na 12-18 godzin. Po up造wie tego czasu, wyrabiamy g豉dkie ciasto na stolnicy (trzeba dosypywa sporo m彗i, bo ciasto jest do嗆 kleiste). Wyrobione ciasto lekko sp豉szczamy i odgazowujemy, nast瘼nie na opr鏀zonej m彗 軼iereczce uk豉damy uformowany bochenek, przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny. Do zimnego piekarnika wk豉damy naczynie 瘸roodporne i rozgrzewamy do 250’, wyci庵amy gor帷e naczynie i wk豉damy do niego wyro郾i皻y chleb, zmniejszamy temperatur do 230’, przykrywamy naczynie pokrywk i pieczemy 30 minut, 軼i庵amy pokrywk i pieczemy jeszcze 15 minut. Przed upieczeniem mo積a posmarowa chleb bia趾iem i posypa makiem, czy innymi ziarnami.

Chlebek studzi na kratce.




Tagi: chleb
22:17, miloscwbrzuchumam , Chleb
Link Dodaj komentarz »
Mi這嗆 w brzuchu mam

Wypromuj r闚nie swoj stron Durszlak.pl Top Blogi