Przek御ki ciep貫 i zimne

poniedzia貫k, 02 czerwca 2014

Do ciasta dro盥穎wego zazwyczaj u篡wam mas豉, dzisiaj zamieni豉m je na olej rzepakowy i si nie zawiod豉m, ciasto by這 niesamowicie elastyczne i mi瘯kie.
Formowanie piero磬闚 z tak plastycznej masy to sama przyjemno嗆.

Olej rzepakowy jest naturalnym 廝鏚貫m kwas闚 omega – 3 i dlatego warto wykorzystywa go w codziennym gotowaniu by wzmocni nasze serca.

PRODUKTY:

Ciasto:

180g m彗i pszennej + do podsypania
50ml oleju rzepakowego
1 jajko
100ml ciep貫j wody
8g dro盥篡 鈍ie篡ch
1 造瞠czka soli
0,5 造瞠czki papryki s這dkiej
0,5 造瞠czki cukru

Farsz:

300g li軼i szpinaku
2 z帳ki czosnku
S鏊, pieprz, ga趾a muszkato這wa do smaku
150g sera Feta
1 造磬a oleju rzepakowego

+ jajko do smarowania piero磬闚

WYKONANIE:

Szpinak umy i osuszy. 
Szpinak posieka, czosnek obra i przecisn望 przez prask .

Na 造盧e oleju podsma篡 lekko czosnek. 
Doda szpinak i sma篡 a zmniejszy swoj obj皻o嗆.
Szpinak doprawi sol, pieprzem i ga趾.
Do zimnego doda pokruszony ser.

M彗 przesia do miski, doda s鏊 i papryk.
Wbi jajko.



Dro盥瞠 rozetrze z cukrem, wymiesza z wod, wla do m彗i.
Wymiesza i doda olej, wyrobi ciasto.
Misk przykry i odstawi ciasto do wyro郾i璚ia na godzin. 
Po wyro郾i璚iu ciasto wy這篡 na opr鏀zon m彗 stolnic i lekko je wyrobi, a nast瘼nie rozwa趾owa. 
Za pomoc szklanki wykrawa z ciasta k馧ka. 

Na ka盥e k馧ko k豉嗆 造瞠czk farszu.
Zlepia piero磬i. 
Pierogi po這篡 na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia i odstawi pod 軼iereczk na 20 minut.
Po tym czasie piec je oko這 15 minut w 190' 



Smacznego!

sobota, 17 maja 2014

Chcia豉m je zrobi od d逝窺zego czasu, ale strasznie nie chcia這 mi si gotowa ani mi瘰a, ani kapusty, ani tym bardziej wspina si na szafk w poszukiwaniu maszynki do mielenia mi瘰a.

W ko鎍u korzystaj帷 z wolnego dnia, kupi豉m potrzebne sk豉dniki i zabra豉m si do roboty :-)



PRODUKTY:

Ciasto:

280g m彗i pszennej
20g dro盥篡
0,5 造瞠czki soli
1 jajko
1/4 szklanki 鄉ietany 18%
120g mas豉

Farsz:

200g filetu z kurczaka
200g szynki wieprzowej
400g kapusty kiszonej
S鏊 i pieprz do smaku
2 cebule

Dodatki:

1 鄴速ko
1 造瞠czka 鄉ietany
Sezam

PRODUKTY:

Mi瘰o umy, oczy軼i ugotowa w osolonej wodzie do mi瘯ko軼i.
Kapust op逝ka, ugotowa w drugim garnku a b璠zie mi瘯ka.
Cebul posieka i zeszkli na niewielkiej ilo軼i oleju.

Mi瘰o, kapust i cebul zmieli, dobrze doprawi sol i pieprzem.

Ciasto:


妃ietan rozmiesza z dro盥瘸mi, wla do przesianej m彗i, doda jajko, s鏊, mi瘯kie mas這 i zagnie嗆 ciasto, je郵i si za bardzo klei to dosypa m彗i.

Ciasto rozwa趾owa, kroi na d逝gie prostok徠y, na 鈔odku k豉嗆 wa貫k z farszu i zawija go w cie軼ie, nast瘼nie kroi go na niewielkie kawa趾i, k豉嗆 je na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia.

草速ko wymiesza ze 鄉ietan, smarowa nim paszteciki i posypywa je sezamem.


Piec w 190' przez ok. 15 minut.

Piknik majowy 

Smacznego!

poniedzia貫k, 24 lutego 2014

Lekko pikantne, fantastyczne piero磬i z kasz.

Nie przepadam za kasz do obiadu, ale w takim wydaniu bardzo mi smakowa造.

安ietna przek御ka do zimnego piwa.


PRODUKTY:

Ciasto:

150g m彗i pszennej
100ml ciep貫j wody
8g dro盥篡 鈍ie篡ch
0,5 造瞠czki cukru
0,5 造瞠czki soli
0,5 造瞠czki papryki ostrej
0,5 造瞠czki papryki ostrej
1 造瞠czka oregano
1 造磬a oleju

Farsz:

1 woreczek kaszy gryczanej
70g serka koziego
1 cebula
S鏊 i pieprz

1 jajko

WYKONANIE:

Dro盥瞠 rozcieram z cukrem, kiedy si rozpuszcz zalewam je mlekiem i dodaj pozosta貫 sk豉dniki.

Wyrabiam elastyczne ciasto i odstawiam je pod przykryciem na godzin.

Kasz gotuj wg. przepisu na opakowaniu, cebulk siekam i podsma瘸m na niedu瞠j ilo軼i oleju, dodaj serek i dok豉dnie mieszam, na koniec doprawiam ca這嗆 do smaku.

Ciasto rozwa趾owuj, szklank wykrawam k馧ka, na ka盥e k馧ko nak豉dam farsz i zlepiam ciasto jak pierogi.

Pierogi uk豉dam na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia, przykrywam i odstawiam na 20 minut.

Po tym czasie smaruj je rozk堯conym jajkiem i piek w 190' a si 豉dnie zarumieni.

Najlepsze s na ciep這.

Smacznego!

niedziela, 02 lutego 2014

Smakowita Pajda zaskoczy豉 mnie wieloma zastosowaniami, mo積a z ni piec, smarowa czy dekorowa.



PRODUKTY:


Ciasto:


150g m彗i pszennej
1 鄴速ko
2 造磬i oliwy
1 造瞠czka soli
0,5 造瞠czki cukru
7g dro盥篡 鈍ie篡ch
80ml mleka

Dodatki:


2 du瞠 og鏎ki kiszone
Kie豚asa wiejska
Cebula
Natka pietruszki
Smakowita Pajda z cebulk i jab趾iem

WYKONANIE:

Dro盥瞠 rozcieramy z cukrem, kiedy si rozpuszcz dodajemy ciep貫 mleko, 鄴速ko, s鏊 i m彗, wyrabiamy ciasto, dodajemy oliw i wyrabiamy a si ca趾owicie wch這nie.
Ciasto odk豉damy w ciep貫 miejsce do podwojenie obj皻o軼i.
Po tym czasie dzielimy je na 5 kawa趾闚, ka盥y rozwa趾owujemy nie za cienko i k豉dziemy na blaszce, na ka盥ym placku k豉dziemy pokrojonego og鏎ka, kie豚as i cebul.
Placki pieczemy w 190' przez ok. 20 minut.
Upieczone smarujemy Smakowit Pajd.

Przepis bierze udzia w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, kt鏎ego sponsorem s ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku ro郵innego Smakowita Pajda. 


Smacznego!

Smakowita Pajda zaskoczy豉 mnie tym jak 豉two zmieni豉 smak bu貫czek dodaj帷 zwyk貫j przek御ce oryginalnego smaku.

PRODUKTY:

Ciasto:

250g m彗i pszennej
2 鄴速ka
1 jajko
0,5 造瞠czki soli
70g mas豉
2 造磬i 鄉ietany 18%
20g 鈍ie篡ch dro盥篡

Farsz:

P璚zek grubego szczypiorku
Ser cheddar
Smakowita Pajda z cebulk i jab趾iem

WYKONANIE:

Dro盥瞠 mieszamy ze 鄉ietan, jajkiem i 鄴速kami.
M彗 przesiewamy na stolnic, dodajemy s鏊, pokrojone w kostk mas這 i mieszank dro盥穎w, zagniatamy ciasto.
Wyrobione przek豉damy do miski, misk przykrywamy 軼iereczk i odstawiamy w ciep貫 miejsce na 1-1,5 godziny.

Po tym czasie ciasto rozwa趾owujemy, na cie軼ie rozsmarowujemy smalczyk, posypujemy startym serem i posiekanym szczypiorkiem.
Ca這嗆 zwijamy jak rolad i kroimy na kawa趾i.

Wszystkie bu貫czki uk豉damy na blaszce do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 20 minut.

Blach wk豉damy do rozgrzanego do 190' piekarnika i pieczemy oko這 20-25 minut.


Smacznego!

Przepis bierze udzia w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, kt鏎ego sponsorem s ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku ro郵innego Smakowita Pajda. 




sobota, 01 lutego 2014

Smakowita Pajda zaskoczy豉 mnie jako sk豉dnik kotlet闚 z kaszy per這wej uwydatniaj帷 smak tego posi趾u.



PRODUKTY:
1 woreczek kaszy per這wej
1 造瞠czka soli
2 kopiate 造磬i Smakowitej Pajdy z zio豉mi
20g cheddara
0,5 造瞠czki papryki ostrej
Szczypta pieprzu
1 造磬a kwa郾ej 鄉ietany
2 造磬i bu趾i tartej
1 jajko

+ bu趾a tarta do obtaczania kotlecik闚

WYKONANIE:
Kasz gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, do zimnej dodajemy pozosta貫 sk豉dniki i ca這嗆 mieszamy.
Z masy formujemy niedu瞠 okr庵貫 kotleciki ( mog si rozwala wi璚 robimy to delikatnie), obtaczamy je w bu販e tartej i sma篡my na rozgrzanym oleju.
Mo積a podawa je z gulaszem, sosem pomidorowy, koperkowym czy pieczarkowym lub bez niczego.

Przepis bierze udzia w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, kt鏎ego sponsorem s ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku ro郵innego Smakowita Pajda. 


Kruche ciasteczka ze smalcem jajkiem i og鏎kiem okaza造 si idealn przek御k karnawa這w.


Smakowita Pajda zaskoczy豉 mnie tym jak mo積a urozmaici zwyk陰 przek御k czyni帷 j rarytasem smakosza.


PRODUKTY:

Ciasto:
150g m彗i pszennej
125g mas豉
1 鄴速ko
1 造磬a 鄉ietany
0,5 造瞠czki proszku do pieczenia

Sa豉tka:
2 jajka ugotowane na twardo
2 du瞠 og鏎ki kiszone
1 ma豉 cebula
Szczypiorek
S鏊 i pieprz do smaku
Smakowita Pajda z cebulk i jab趾iem

WYKONANIE:

M彗 z proszkiem przesiewamy na stolnic, dodajemy pokrojone w kostk mas這, 鄴速ko i 鄉ietan. Zagniatamy ciasto i odk豉damy je do lod闚ki na godzin.

Kiedy ciasto si ch這dzi przygotowujemy "sa豉tk".
Wszystkie sk豉dniki drobniutko kroimy, mieszamy i doprawiamy do smaku.

Sch這dzone ciasto rozwa趾owujemy i no瞠m kroimy na prostok徠y czy kwadraty, ciastka uk豉damy na blaszce i pieczemy 190' przez 10-12 minut.
Ciastka studzimy na kratce, zimne smarujemy Smakowit Pajd a na wierzch k豉dziemy sa豉tk.

Przepis bierze udzia w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, kt鏎ego sponsorem s ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku ro郵innego Smakowita Pajda. 


Smacznego!

poniedzia貫k, 06 stycznia 2014

Serowe placki robi si ekspresowo, przepis znalaz豉m w ksi捫ce kucharskiej, zamiast jednej du瞠j sztuki zrobi豉m kilka mniejszych, najlepiej smakuj cienkie i dobrze przypieczone.

Do ciasta mo瞠cie doda papryk, pieczarki, czy pora.

Ciasto jest do嗆 g瘰te, ale mo瞠cie je te zrobi w formie muffinek.

Przepis pochodzi z ksi捫ki "120 wypiek闚", podaj z niewielkimi zmianami.

PRODUKTY:

225g m彗i pszennej
2 造瞠czki proszku do pieczenia
1 造瞠czka soli
1 造瞠czka oregano
1 造瞠czka ostrej papryki
100g startego cheddara lub innego sera
2 造磬i posiekanego szczypiorku
1 jajko
25g roztopionego mas豉
150ml mleka

WYKONANIE:

M彗 z proszkiem do pieczenia przesia do miski, wymiesza razem z sol i przyprawami.

Cz窷 sera od這篡 do posypania wierzch闚 plack闚, reszt wsypa do miski razem ze szczypiorkiem.

Do ca這軼i doda jajko i mleko, ciasto wymiesza i wy這篡 na wysmarowane mas貫m foremki 瘸roodporne.

Wierzchy posypa serem.

Piec 30 minut w 190'

Smacznego!

pi徠ek, 06 grudnia 2013

Je郵i macie ochot na pyszn chrupi帷 przek御k to koniecznie zr鏏cie bruschett :-)


PRODUKTY:

1 bagietka
3 pomidory
3 z帳ki czosnku
Sporo 鈍ie瞠j bazylii
Oliwa z oliwek

WYKONANIE:

Pomidory sparzam, obieram ze sk鏎ki, wyci庵am 鈔odek i kroj w kostk, 2 z帳ki czosnku drobno siekam, mieszam z pomidorami i posiekan bazyli, sol i pieprz.


Bagietk kroj na kromki, ka盥 nacieram czosnkiem, polewam oliw, uk豉dam na blaszce i podpiekam w gor帷ym piekarniku a b璠 z這te i chrupi帷e.

Na ka盥 kromk nak豉dam pomidory.

Smacznego!

poniedzia貫k, 11 listopada 2013

Pyszne chlebowe paluszki, najsmaczniejsze dla mnie s te cienkie, bardzo chrupkie, idealne do piwa i nie tylko :-)


PRODUKTY:

150g m彗i
0,5 szklanki ciep貫j wody
2 造磬i oliwy
1 造瞠czka dro盥篡 instant
1 造瞠czka soli

2 suszone pomidory
0,5 造瞠czki suszonej bazylii

WYKONANIE:

M彗 wymiesza z dro盥瘸mi, wsypa s鏊, doda przesian m彗, posiekane pomidory, bazyli i oliw. Ciasto zagnie嗆, w razie potrzeby dosypa jeszcze m彗i.

Ciasto odstawi w ciep貫 miejsce do podwojenia obj皻o軼i.

Po tym czasie rozwa趾owa je, poci望 na w御kie paski i rolowa je d這ni na stolnicy, gotowe paluszki k豉嗆 na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia i odstawi jeszcze na 20 minut.

Piekarnik rozgrza do 190' i piec paluszki przez ok. 10 minut z ka盥ej strony.

Smacznego!

 
1 , 2 , 3 , 4
Mi這嗆 w brzuchu mam

Wypromuj r闚nie swoj stron Durszlak.pl Top Blogi