Ciasta

poniedzia貫k, 03 listopada 2014

Pyszne marchewkowe ciasto z piernikow nut i s這dko kwa郾ym jab趾iem, idealne z orzechow kaw.


PRODUKTY:

160g marchewki startej na ma造ch oczkach tarki
100g cukru trzcinowego
2 jajka
130g m彗i pszennej
1/2 opakowania przyprawy do piernika
1/2 szklanki oleju
1 造瞠czka proszku do pieczenia

2 jab趾a

WYKONANIE:

Olej zmiksowa z cukrem, nast瘼nie z jajkami, wci捫 miksuj帷 dodawa kolejno, m彗, proszek, przypraw, a na koniec marchewk.

Ciasto przela do foremek na mini keksy, na wierzch po這篡 obrane ze sk鏎ki i pokrojone w kostk jab趾a.

Ciasta piec w 180' ok. 30 minut lub do suchego patyczka.

Smacznego!

12:26, miloscwbrzuchumam , Ciasta
Link Komentarze (11) »
wtorek, 17 czerwca 2014

Lekko wyczuwalny smak limonki 鈍ietnie wsp馧gra ze s這dkim cytrynowym lukrem.

PRODUKTY:

3 jajka
1/3 szklanki sprite'a
2/3 szklanki cukru
1 szklanka m彗i
Sok z jednej limonki
1/4 szklanki oleju
1 造瞠czka proszku do pieczenia

Na lukier:

Sprite
150g cukru pudru
2 造磬i soku z cytryny

WYKONANIE:

Jajka miksujemy z cukrem i dodajemy powoli sprite'a, sok z limonki, olej i m彗 z proszkiem do pieczenia.

Ciasto wylewamy do prostok徠nej formy wysmarowanej mas貫m i wysypanej bu趾 tart.

Pieczemy w 180' do suchego patyczka (ok. 40-50 minut)

Cukier puder przesiewamy do miski, dodajemy sok z cytryny i sprite'a tyle by powsta g瘰ty dobrze rozprowadzaj帷y si lukier, tak przygotowany od razu wylewamy na zimne ciasto.

Smacznego!

00:27, miloscwbrzuchumam , Ciasta
Link Komentarze (3) »
wtorek, 03 czerwca 2014

Ciasto jest banalnie proste, ale jest przepyszne, a do tego wygl康a bardzo efektownie.

Najlepiej jest u篡 niewielkich, mi瘯kich gruszek.

Do ciasta u篡豉m oleju rzepakowego, kt鏎y jest jest naturalnym 廝鏚貫m kwas闚 omega – 3 i dlatego warto go w陰czy do swojej diety by zdrowo 篡.


PRODUKTY:

2 szklanki m彗i tortowej
1 szklanka cukru
2 造瞠czki proszku do pieczenia
2 造磬i kakao

1 szklanka jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju rzepakowego
2 jajka

9 gruszek

WYKONANIE:

Przygotowa dwie miski.
W jednej wymiesza m彗, kakao, cukier i proszek.
W drugiej wymiesza jajka, olej i jogurt.
Sk豉dniki mokre wla do suchych i ca這嗆 wymiesza widelcem. 
Ciasto przela do formy wysmarowanej mas貫m i wysypanej bu趾 tart.


Gruszki obra, pouk豉da w cie軼ie.
Ciasto piec ok. 30-40 minut (do suchego patyczka) w 180'. 
Smacznego!



00:01, miloscwbrzuchumam , Ciasta
Link Komentarze (4) »
czwartek, 29 maja 2014

Opinie co do tego ciasta by造 podzielone.

Dla mnie ciasto by這 za kwa郾e i jednak kruche wol z jab趾ami, natomiast mojej drugiej po堯wce smakowa這 tak 瞠 sam zjad ca貫 :-)


PRODUKTY:

280g m彗i pszennej
100g tartych migda堯w
200g mi瘯kiego mas豉
1 造瞠czka proszku do pieczenia
80g cukru pudru
2 鄴速ka

3 造磬i p豉tk闚 migda這wych

400g pokrojonego rabarbaru
4 造磬i cukru

WYKONANIE:

M彗, tarte migda造, proszek, cukier puder, mi瘯kie mas這 i 鄴速ka zagnie嗆.


2/3 ciasta w這篡 do formy i ugnie嗆, upiec w 180' a placek lekko si zarumieni.

Rabarbar obra i drobno pokroi wymiesza z cukrem.


Owoce wy這篡 na ostudzony sp鏚, posypa ca這嗆 pozosta造m ciastem.


Piec ok. 30 minut, pod koniec posypa p豉tkami migda這wymi.


Smacznego. 

Rabarbalove

00:00, miloscwbrzuchumam , Ciasta
Link Komentarze (3) »
czwartek, 15 maja 2014

Kiedy dosta豉m od durszlaka nowe galaretki Winiary zupe軟ie nie wiedzia豉m co mam zrobi na konkurs, kilka razy pr鏏owa豉m co tam naskroba na kartce ale w efekcie stwierdza豉m 瞠 wszystkie te pomys造 zako鎍z si pora磬.

Tak samo by這 z t rolad, ale mimo to postanowi豉m j zrobi, nie jestem zadowolona z jej wygl康u, nie mia豉m odpowiedniej formy, masa piankowa by豉 za rzadka, wszystko dooko豉 陰cznie ze mn by這 w galaretce i piance, przy pr鏏ie zwini璚ia rolady serduszka mi si poprzesuwa造 w masie , mia豉m ju j wyrzuci do kosza, ale w ko鎍u "z這篡豉m" wszystko do kupy i w這篡豉m do lod闚ki.

Dobrze 瞠 rolada nie wyl康owa豉 w 鄉ieciach bo dzisiaj okaza這 si 瞠 mimo jej ko郵awego wygl康u jest bardzo smaczna, a nowa jagodowa galaretka smakuje ob喚dnie :-)


PRODUKTY:

Ciasto:

3 jajka
0,5 szklanki cukru
1/3 szklanki zimnej wody
120g m彗i pszennej
0,5 造瞠czki proszku do pieczenia

Masa:

1 galaretka Winiary o smaku truskawkowym
1 galaretka Winiary o smaku arbuzowym
1 galaretka Winiary o smaku jagodowym

1 szklanka 鄉ietanki 30%

WYKONANIE:

Bia趾a oddzieli od 鄴速ek i ubi je na sztywn pian, dodawa kolejno cukier, 鄴速ka, wod a na ko鎍u delikatnie wmiesza przesian m彗 wymieszan z proszkiem do pieczenia.

Mas przela do formy wy這穎nej papierem do pieczenia, wyr闚na i piec do suchego patyczka w 180' (ok. 20 minut)

Po upieczeniu wy這篡 ciasto papierem do g鏎y na czyst 軼iereczk, oderwa papier i zwin望 rolad razem ze 軼ierk, odstawi do ostudzenia.

Serduszka:

Galaretk jagodow przygotowa z 0,5 szklanki gor帷ej wody, przela j do silikonowych foremek w kszta販ie serduszek i od這篡 do lod闚ki, kiedy st篹ej w這篡 je do zamra瘸rki ( wtedy galaretki dobrze "wyskakuj".

Pianka:

Arbuzow galaretk rozrobi w 1 szklance gor帷ej wody, 鄉ietank ubi na sztywno i wla do niej zimn ju galaretk, delikatnie ale dok豉dnie wymiesza.

Galaretka truskawkowa:

Truskawkow galaretk przygotowa w 1 szklance gor帷ej wody i odstawi do lod闚ki ( w zamra瘸rce szybciej t篹eje ale trzeba j pilnowa ).

Ciasto rozwin望, 軼iereczk od這篡.

Na biszkopcie rozsmarowa t篹ej帷 galaretk truskawkow, g瘰t mas piankow, a w piance roz這篡 serduszka jagodowe.

Zwin望 rolad i odstawi do lod闚ki na kilka godzin.

Smacznego!

Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami WINIARY! 

12:34, miloscwbrzuchumam , Ciasta
Link Komentarze (3) »
pi徠ek, 09 maja 2014

Sernik konsystencj i smakiem przypomina mi popularne ptasie mleczko :-)


PRODUKTY:

Sp鏚:

125g herbatnik闚
60g mas豉

Masa serowa z gorzkiej czekolady:

250g p馧t逝stego twarogu
2 造瞠czki 瞠latyny
100g czekolady gorzkiej
0,5 szklanki mleka
4 造磬i cukru pudru ( a najlepiej do smaku )

Masa serowa z bia貫j czekolady:

250g twarogu p馧t逝stego
100g bia貫j czekolady
2 造瞠czki 瞠latyny
0,5 szklanki mleka
3 造磬i cukru pudru

WYKONANIE:

Sp鏚:


Herbatniki zmieli w malakserze.

Mas這 roztopi, wymiesza z herbatnikami i wy這篡 nimi dno tortownicy.

Ser:

Gor帷e mleko wymiesza z 瞠latyn, a ta si rozpu軼i.

Ser zmieli, zmiksowa z cukrem pudrem (cukier puder najlepiej jest doda do smaku)

nast瘼nie z rozpuszczon zimn czekolad i zimnym mlekiem.

To samo zrobi z czekolad bia陰.

Masy czekoladowe nak豉da 造磬 na przemian w tortownicy (moja ma 20 albo 22cm), odstawi sernik do lod闚ki do ca趾owitego st篹enia.



Smacznego!



00:09, miloscwbrzuchumam , Ciasta
Link Komentarze (3) »
wtorek, 29 kwietnia 2014

Proste ma郵ane ciasto w po陰czeniu z jagodami zachwyca swoim smakiem.

Mo積a je嗆 je na ciep這 z lodami, wtedy najlepiej zrobi osobne porcje w ma造ch formach i prosto z nich je嗆 ciasto 造瞠czk.

Ciasto bardzo dobrze si kroi kiedy ca趾iem ostygnie, najlepiej zostawi je w "spokoju" na kilka godzin.


PRODUKTY:

200g m彗i pszennej
30g cukru pudru
1 鄴速ko
100g mi瘯kiego mas豉
0,5 造瞠czki proszku do pieczenia
3 造磬i p豉tk闚 migda堯w

300g jag鏚 (mog by mro穎ne, ale wcze郾iej nale篡 je rozmrozi)
0,5 szklanki drobnego cukru
1 造磬a bu趾i tartej

WYKONANIE:

Wszystkie sk豉dniki na ciasto (bez migda堯w) zagnie嗆 na kruszonk, wi瘯sz cz窷 ciasta w這篡 do wysmarowanej mas貫m niedu瞠j foremki i je ugnie嗆.

Do 鈔odka na這篡 jagody i posypa pozosta陰 cz窷ci ciasta.

Form w這篡 do piekarnika nagrzanego do 180' i piec ok. 30-40 minut, na sam koniec pieczenia posypa ca這嗆 migda豉mi.

Smacznego!

00:49, miloscwbrzuchumam , Ciasta
Link Komentarze (2) »
鈔oda, 09 kwietnia 2014

Chlebek bananowy jest przepyszny, idealny do kawy, kakao czy mleka. Polecam do masy doda jeszcze posiekane orzechy w這skie.


PRODUKTY:


1 szklanka m彗i pszennej
1 造瞠czka proszku do pieczenia
100g mas豉
2 jajka
3/4 szklanki cukru trzcinowego
3 dojrza貫 banany

60 gram groszk闚 czekoladowych

WYKONANIE:

Mi瘯kie mas這 miksuj z cukrem, wci捫 miksuj帷 dodaj kolejno jajka, rozgniecione widelcem banany, przesian m彗 z proszkiem do pieczenia, a na koniec groszki czekoladowe,je郵i nie macie groszk闚 to dodajcie posiekan czekolad.

Piekarnik rozgrzewam do 180', ciasto przelewem do foremki keksowej i piek je oko這 40 minut.


Smacznego!



00:03, miloscwbrzuchumam , Ciasta
Link Komentarze (3) »
poniedzia貫k, 31 marca 2014

To by這 moje pierwsze spotkanie z szafranem w kuchni, powiem Wam, 瞠 przy wyrabianiu ciasta nie czu豉m kompletnie, 瘸dnego zapachu i ju mia豉m udawa 瞠 wcale go nie u篡豉m ;-)

Po upieczeniu i spr鏏owaniu babki okaza這 si 瞠 minimalna ilo嗆 tej przyprawy nada豉 jej zupe軟ie nowy ciekawy smak :-)


PRODUKTY:

330g m彗i pszennej
30g dro盥篡 鈍ie篡ch
3/4 szklanki mleka
5 鄴速ek
80g mas豉
Szczypta szafranu
2 造磬i wrz徠ku

WYKONANIE:

Szafran zalewam wrz徠kiem, kubek przykrywam i odstawiam.

Dro盥瞠 kruszk do miski, zasypuj je 造磬 cukru, rozcieram a kiedy si rozpuszcz zalewam je po這w ciep貫go mleka. Odstawiam pod 軼iereczk na 15 minut.

草速ka ucieram z cukrem, dodaj do wyro郾i皻ego zaczynu razem z pozosta造mi sk豉dnikami, roztopione mas這 i szafran dodaj na ko鎍u.

Wyrabiam ciasto i odstawiam je pod przykryciem na godzin, po tym czasie przek豉dam je do formy na babk wysmarowanej mas貫m i wysypanej tart bu趾. Odstawiam jeszcze na 20 minut.

Babk piek oko這 30-40 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180'.

00:00, miloscwbrzuchumam , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 18 marca 2014

Bardzo smaczne kruche ciasto, ekspresowe w wykonaniu.


PRODUKTY:

Ciasto:

280g m彗i pe軟oziarnistej
2 鄴速ka
1 造瞠czka proszku do pieczenia
100g orzech闚 Pekan zmielonych
70g cukru pudru
200g mi瘯kiego mas豉

Jab趾a:

1kg jab貫k ( mia豉m niestety tylko tyle, nast瘼nym razem dodam 2kg )
Kilka kropli soku z cytryny
1 造磬a cukru
1 造磬a bu趾i tartej
1 造瞠czka cynamonu

WYKONANIE:

M彗 mieszam z cukrem pudrem, orzechami i proszkiem do pieczenia, wysypuj na stolnic, dodaj pozosta貫 sk豉dniki i zagniatam ciasto.

Form wyk豉dam papierem do pieczenia, na papier krusz 2/3 cz窷ci ciasta i je ugniatam.

Jab趾a 軼ieram na tarce jarzynowej, skrapiam sokiem z cytryny, mieszam z cukrem, bu趾 i cynamonem, wyk豉dam je na sp鏚.

Na wierzch krusz pozosta貫 ciasto.

Piek豉m placek ok. 35-40 minut w 180'.

Smacznego!

Akcja Szarlotki

00:01, miloscwbrzuchumam , Ciasta
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
Mi這嗆 w brzuchu mam

Wypromuj r闚nie swoj stron Durszlak.pl Top Blogi