Ciastka

鈔oda, 11 marca 2015

Ciasto niby "babeczkowe" ale w takiej formie smakuje zupe軟ie inaczej, polecam :-)

PRODUKTY:

1 i 1/2 szklanki m彗i
1 i 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
4 造磬i cukru
100g mas豉 mi瘯kiego
1/2 szklanki mleka
1 jajko
1 造磬a wody r騜anej ( mo積a zamieni na sok z cytryny, ekstrakt waniliowy itp. )

Na posypk:

4 造磬i cukru
50g mas豉
1/2 造瞠czki cynamonu

WYKONANIE:

Mas這 utrze z cukrem na puszyst mas, doda jajko,wod r霩an, mleko, nast瘼nie przesian m彗 z proszkiem do pieczenia.

Mas prze這篡 do r瘯awa cukierniczego i nape軟i j foremki do pieczenia oponek.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 170' przez ok. 12-15 minut.

Po ostudzeniu macza wierzch ciasteczek w roztopionym ma郵e a nast瘼nie przyk豉da do cukru wymieszanego z cynamonem.

Smacznego!

10:13, miloscwbrzuchumam , Ciastka
Link Komentarze (1) »
niedziela, 15 czerwca 2014

Mog by smaczn dekoracj na przyk豉d na przyj璚iu dla dzieci :-)


PRODUKTY:

Ciasto:

100g serka homogenizowanego
160g m彗i tortowej
1 鄴速ko
3 造磬i cukru pudru
110g mas豉

Rabarbar:

250g rabarbaru obranego i pokrojonego w ma陰 kostk
3-4 造磬i cukru

WYKONANIE:

Wszystkie sk豉dniki na ciasto posieka no瞠m i zagnie嗆, je郵i ciasto si klei to wyrabia je na podsypanej m彗 stolnicy.

Rabarbar prze這篡 do naczynia 瘸roodpornego wysmarowanego mas貫m, wymiesza z cukrem i piec w 180' ok. 20 -25 minut.

Z ciasta wykrawa kr捫ki, nak豉da porcje zimnego rabarbaru i przykrywa drugim kr捫kiem z ciasta, zlepia dobrze brzegi.

Ciastka piec w 190' przez ok. 15 minut (musz si lekko zarumieni).

Zimne ciasteczka nabija na patyczki od lizak闚.

Smacznego!

12:35, miloscwbrzuchumam , Ciastka
Link Komentarze (6) »
poniedzia貫k, 02 czerwca 2014

Foremki krzycza造 do mnie "we mnie, we mnie i upiecz miodowe ciasteczka!" jak bym mog豉 si im oprze? :-)

PRODUKTY:

250g m彗i pszennej
3 造磬i miodu
1 鄴速ko
120g mas豉
5 造瞠k cukru pudru

WYKONANIE:

M彗 przesia na stolnic, doda pozosta貫 sk豉dniki i zagnie嗆 ciasto.
Je郵i si za bardzo "rwie" i klei to dosypa troch m彗i. 

Ciasto rozwa趾owa.
Wykrawa foremk ciasteczka, mo積a odbi jakie stempelki, je郵i robimy wzorki to ciasteczka przed upieczeniem nale篡 sch這dzi w lod闚ce ok. 1godzin.
Piec w 180' ok. 6 minut. 

Smacznego!

14:36, miloscwbrzuchumam , Ciastka
Link Komentarze (3) »
鈔oda, 02 kwietnia 2014

Przepis znalaz豉m tutaj KLIK zrezygnowa豉m jednak z ekstraktu waniliowego i doda豉m nieco mniej cukru, poniewa za pierwszym razem kiedy zrobi豉m rurki z kremem by造 dla mnie du穎 za s這dkie.

Z tego przepisu wafelki wychodz idealne, delikatne i kruche, jutro zabieram si za lody :-)


PRODUKTY:

2 bia趾a z du篡ch jajek
2/3 szklanki m彗i pszennej
1/4 szklanki 鄉ietanki 30%
Szczypta soli
1/4 szklanki drobnego cukru - mo積a da wi璚ej
70g mas豉 stopionego

WYKONANIE:

Bia趾a mieszam ze 鄉ietank, nast瘼nie dodaj cukier i s鏊, na koniec mas這 i przesian m彗.

Rurki piek w rozgrzanej na maksa waflownicy do uzyskania lekko br您owego koloru, od razu po upieczeniu nawijam je na r帷zk drewnianej 造磬i (uwa瘸 bo gor帷e!) lub na specjalny ro瞠k je郵i chc zrobi wafelki do lod闚.

Wafelki przechowuj w metalowej puszce.

Smacznego!

00:00, miloscwbrzuchumam , Ciastka
Link Komentarze (1) »
鈔oda, 26 marca 2014

Lubicie szarlotk, ale czasem nie chce Wam si trze jab貫k?
Tym przepisem zaspokoicie szarlotkowy g堯d!

PRODUKTY:

150g m彗i pszennej
30g suszonych jab貫k
120g mas豉
2 鄴速ka
1 造磬a 鄉ietany
2 造磬i cukru pudru
0,5 造瞠czki cynamonu

1 bia趾o
Cukier perlisty

WYKONANIE:

Jab趾a zmieli w blenderze, m彗 przesia na stolnic, doda pozosta貫 sk豉dniki i wyrobi ciasto, je郵i trzeba to dosypa troch m彗i.

Z ciasta wykrawa ciasteczka, k豉嗆 je na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia, smarowa je bia趾iem i posypywa cukrem perlistym.

Piec w 180' a si lekko zarumieni.

Smacznego!

00:01, miloscwbrzuchumam , Ciastka
Link Komentarze (4) »
sobota, 15 lutego 2014

Jak to mo磧iwe, 瞠 kruche ciastka rozp造waj si w ustach? :-)


PRODUKTY:

200g m彗i pszennej
140g mas豉 orzechowego
80g mi瘯kiego mas豉
0,5 szklanki cukru pudru

WYKONANIE:

Wszystkie sk豉dniki posieka no瞠m i zagnie嗆 ciasto.

Ciasto jest do嗆 suche i si kruszy wi璚 najlepiej jest lepi ma貫 kulki, k豉嗆 je na blaszce i sp豉szcza, je郵i chcecie wycina ciastka za pomoc foremki to najlepiej ma貫 kawa趾i wa趾owa mi璠zy dwoma kawa趾ami folii spo篡wczej.

Ciastka piek豉m w 180' przez oko這 10 minut.

Smacznego!

00:03, miloscwbrzuchumam , Ciastka
Link Komentarze (8) »
wtorek, 11 lutego 2014

W這skie ciasteczka, wypiekane dwa razy, twardawe, kruche, idealne do maczania w kawie.

Tym razem wersja kakaowa.


PRODUKTY:

1 szklanka m彗i pszennej
1 造磬a kakao
1/3 szklanki cukru
1 jajko
20g mas豉 mi瘯kiego
0,5 造瞠czki proszku do pieczenia
Sok z po這wy pomara鎍zy
1 造磬a sk鏎ki pomara鎍zowej
40g migda堯w

WYKONANIE:


Jajko ucieram z cukrem i sokiem pomara鎍zowym.
M彗 przesiewam na stolnic, dodaj kakao i proszek do pieczenia, wlewam mas jajeczn, dodaj mas這 i wyrabiam ciasto. Nast瘼nie dodaj dodatki, je郵i ciasto bardzo si klei to dosypuj m彗i.
Z ciasta formuj d逝gi wa貫k, lekko go sp豉szczam i uk豉dam na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia.

Piek ciasto w 180' przez 40 minut, po tym czasie je wyci庵am i odstawiam na kratk na oko這 10 minut.
Po 10 minutach kroj ciasto uko郾ie w plastry i piek je jeszcze przez 10 minut.


Smacznego!

00:12, miloscwbrzuchumam , Ciastka
Link Komentarze (3) »
sobota, 08 lutego 2014

Najlepszym deserem do kawy s ciasteczka, robi si je szybko, jest ich du穎 i nie mamy wyrzut闚 sumienia kiedy si璕amy po kolejne, bo s przecie takie malutkie :-)

PRODUKTY:


100g m彗i pszennej
50g m彗i ziemniaczanej
0,5 造瞠czki proszku do pieczenia
1 鄴速ko
1 造磬a 鄉ietany 18%
2 造瞠czki cynamonu
0,5 造瞠czki mielonych go寮zik闚
50g cukru pudru
70g mas豉
Orzeszki ziemne nie solone


WYKONANIE:


M彗 z proszkiem przesiewam na stolnic, dodaj cukier puder,cynamon, go寮ziki, mas這, 鄴速ko, 鄉ietan i zagniatam ciasto.
Z ciasta formuj wa貫k, kroj go na plastry, ka盥y plaster lekko sp豉szczam, wciskam w niego 3-4 orzeszki i k豉d na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia.
Piek ciasteczka w 180' ok 12-15 minut.


Smacznego!

00:17, miloscwbrzuchumam , Ciastka
Link Dodaj komentarz »
鈔oda, 05 lutego 2014

Idealne do kawy.

PRODUKTY:


125g m彗i pszennej
60g cukru pudru
1 造磬a kawy rozpuszczalnej
60g mas豉
1 造磬a 鄉ietany 18%
2 鄴速ka
0,5 造瞠czki proszku do pieczenia

Krem:
8 造瞠k 鄉ietanki 30%
100g czekolady o smaku cappuccino

WYKONANIE:


M彗 przesiewam i mieszam z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i roztart na proszek kaw. Sk豉dniki wysypuj na stolnic, dodaj 鄴速ka, 鄉ietan i mas這.
Ciasto siekam no瞠m a nast瘼nie wyrabiam, je郵i za bardzo si klei dosypuj m彗i.

Z ciasta urywam ma貫 kawa趾i, lepi z nich niewielkie kule i k豉d na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia, w ka盥ej kulce palcem robi po 鈔odku dziurk.

Piek ciasteczka w 170' oko這 12 minut, a po upieczeniu studz je na kratce.

妃ietank lekko podgrzewam, dodaj posiekan czekolad i mieszam a ca這嗆 si rozpu軼i, krem przek豉dam do lod闚ki na 2 godziny.

Po tym czasie mas przek豉dam do r瘯awa cukierniczego i k豉d j na ciasteczka.

Smacznego!

10:17, miloscwbrzuchumam , Ciastka
Link Komentarze (1) »
niedziela, 02 lutego 2014

Smakowita Pajda dodana do ciasteczek, kt鏎e poda豉m do czerwonego barszczu zaskoczy豉 mnie smakiem i zapachem, ciasteczka na smalczyku idealnie podkre郵i造 jego swojski charakter.


PRODUKTY:

150g m彗i pszennej
50g Smakowitej Pajdy z cebulk i jab趾iem
30g mas豉
0,5 造瞠czki soli
0,5 造瞠czki pieprzu
Ga陰zka rozmarynu

WYKONANIE:

M彗 przesiewamy na stolnic, dodajemy pozosta貫 sk豉dniki i posiekany rozmaryn. Zagniatamy ciasto, je郵i si bardzo klei to dosypujemy m彗i.
Gotowe ciasto rozwa趾owujemy, za pomoc foremek wykrawamy ma貫 ciasteczka, kt鏎e k豉dziemy na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy w 180' przez oko這 8-10 minut.

Przepis bierze udzia w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, kt鏎ego sponsorem s ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku ro郵innego Smakowita Pajda. 


Smacznego!


00:32, miloscwbrzuchumam , Ciastka
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
Mi這嗆 w brzuchu mam

Wypromuj r闚nie swoj stron Durszlak.pl Top Blogi