鈔oda, 07 maja 2014

Zabra豉m si za zdj璚ia sernika, a tu kto przyszed mi pom鏂 ;-)

Ca貫 szcz窷cie po chwili pomocnik zaj掖 si swoimi WA烤YMI sprawami ;)

17:25, miloscwbrzuchumam
Link Dodaj komentarz »

Brak weny na wst瘼 ... :-)

Piero磬i s wykonane z ciasta kt鏎e wykorzystuj zawsze do pasztecik闚.

Dobra rada, nie u篡wajcie do nich s這dkich jab貫k, bo piero磬i b璠 du穎 za du穎 za s這dkie.


PRODUKTY:

Ciasto:

250g m彗i pszennej
20g dro盥篡
125g margaryny
0,5 szklanki 鄉ietany

Nadzienie:

3/4 szklanki wody
1 造磬a cukru
1 opakowanie budyniu 鄉ietankowego
Sok z cytryny
3 kwa郾e jab趾a

Dodatkowo:

1 jajko
Cukier

WYKONANIE:

Ciasto:


Dro盥瞠 wymiesza ze 鄉ietan, doda pozosta貫 sk豉dniki i wyrobi mi瘯kie, elastyczne ciasto.

Nadzienie:


Jab趾a obra i pokroi w kostk, skropi sokiem z cytryny, umie軼i w rondelku, zasypa cukrem i zala wod, gotowa na niewielkim ogniu a zrobi si mi瘯kie.
Budy przygotowa wg. przepisu na opakowaniu dodaj帷 nieco mniej mleka 瞠by masa by豉 g瘰tsza.
Zimny budy wymiesza z jab趾ami.

Z ciasta lepi piero磬i, dobrze je zlepia, nast瘼nie przyk豉da je do rozk堯conego jajka, a potem do cukru, uk豉da na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia i piec w 190' przez oko這 15-20 minut. 

Smacznego!



00:03, miloscwbrzuchumam , Dro盥鄴wki
Link Komentarze (4) »
wtorek, 06 maja 2014

Kiedy robi豉m Clafoutis tradycyjnie z wi郾iami, szczerze m闚i帷 nie powali這 nas wtedy na kolana, dzisiaj postanowi豉m jednak zrobi je jeszcze raz i wykorzysta do tego francuskiego deseru rabarbar.

By to strza w dziesi徠k.

Ciasto ma konsystencj budyniu wi璚 je郵i b璠ziecie chcieli sprawdzi czy jest ju upieczone "patyczkiem" to tego sposobu nie polecam ;-)

Najlepsze jest ciep貫 i wtedy te jest naj豉dniejsze bo wyro郾i皻e, zanim wyci庵n窸am deser z piekarnika i wysz豉m na podw鏎ko zrobi zdj璚ie to ju dawno mi opad ;-)

Clafoutis, suflet, pieczony nale郾ik czy zakalec... jak zwa tak zwa, le熯ie na targ po rabarbar i zabierajcie si za ten deser!


PRODUKTY:

Na ma陰 porcj (najlepiej od razu podwoi ilo嗆 sk豉dnik闚).

50g m彗i pszennej tortowej
3 造磬i drobnego cukru do wypiek闚
75ml 鄉ietanki krem闚ki
75ml mleka
1 jajko
1 鄴速ko

2 gar軼i pokrojonego obranego ze sk鏎ki rabarbaru

Mas這 do wysmarowania formy
Drobny cukier do wysypania formy

WYKONANIE:

M彗 wymiesza z cukrem, wbi jajko, 鄴速ko, wla mleko i 鄉ietank, dobrze wymiesza.

Ciasto powinno mie konsystencj ciasta na nale郾iki.

Foremk 瘸roodporn lub kokilki wysmarowa mas貫m i wysypa cukrem, w這篡 do niej owoce, a nast瘼nie zala je ciastem.

Piec w 190' przez oko這 30-35 minut.

Smacznego!

00:00, miloscwbrzuchumam
Link Komentarze (2) »
wtorek, 29 kwietnia 2014

Proste ma郵ane ciasto w po陰czeniu z jagodami zachwyca swoim smakiem.

Mo積a je嗆 je na ciep這 z lodami, wtedy najlepiej zrobi osobne porcje w ma造ch formach i prosto z nich je嗆 ciasto 造瞠czk.

Ciasto bardzo dobrze si kroi kiedy ca趾iem ostygnie, najlepiej zostawi je w "spokoju" na kilka godzin.


PRODUKTY:

200g m彗i pszennej
30g cukru pudru
1 鄴速ko
100g mi瘯kiego mas豉
0,5 造瞠czki proszku do pieczenia
3 造磬i p豉tk闚 migda堯w

300g jag鏚 (mog by mro穎ne, ale wcze郾iej nale篡 je rozmrozi)
0,5 szklanki drobnego cukru
1 造磬a bu趾i tartej

WYKONANIE:

Wszystkie sk豉dniki na ciasto (bez migda堯w) zagnie嗆 na kruszonk, wi瘯sz cz窷 ciasta w這篡 do wysmarowanej mas貫m niedu瞠j foremki i je ugnie嗆.

Do 鈔odka na這篡 jagody i posypa pozosta陰 cz窷ci ciasta.

Form w這篡 do piekarnika nagrzanego do 180' i piec ok. 30-40 minut, na sam koniec pieczenia posypa ca這嗆 migda豉mi.

Smacznego!

00:49, miloscwbrzuchumam , Ciasta
Link Komentarze (2) »
czwartek, 24 kwietnia 2014

Nie ma to jak chwila relaksu :-)

Taras jeszcze nie sko鎍zony, ale wyb豉ga豉m z這瞠nie jednego fotela ;-)

Nie mog si doczeka efektu ko鎍owego!

12:17, miloscwbrzuchumam
Link Dodaj komentarz »

Do zrobienia magdalenek potrzebujecie tylko kilka sk豉dnik闚 misk i trzepaczk.

Tym razem postanowi豉m zrobi je o smaku r騜anym, dodatkowo nadzia豉m je po upieczeniu r騜an marmolad. Smak cudny, polecam!


PRODUKTY:

Magdalenki robi豉m z ma貫j porcji, ale te posiadam malutkie foremki wi璚 wysz這 ich sporo, je郵i Wy macie du瞠 to zr鏏cie je z podw鎩nej porcji.

60g maki pszennej
1 jajko
1 造磬a wody r騜anej
Proszek do pieczenia na koniec no瘸
50g cukru drobnego
30g mas豉


+ marmolada r騜ana

WYKONANIE:

Mas這 rozpu軼i i ostudzi.

Jajko wymiesza z cukrem, doda wod r騜an, nast瘼nie m彗 i proszek do pieczenia, na koniec wmiesza mas這.

Mas prze這篡 do foremek, ja do moich nak豉da豉m po 造瞠czce.

Piec w 180' do suchego patyczka, moje piek造 si oko這 7 minut.

Po upieczeniu nadziewa magdalenki jak p帷zki za pomoc szprycy.

Smacznego!

11:20, miloscwbrzuchumam , Babeczki i muffiny
Link Komentarze (2) »
鈔oda, 23 kwietnia 2014

Sezon czy nie sezon, kiedy sko鎍zy si zapas biegn do sklepu po cukini.
Polecam od razu zrobi z podw鎩nej porcji :-)

Przepis znalaz豉m tutaj --> KLIK

PRODUKTY:


1,5 kg cukinii
0,5 kg cebuli
1 szklanka octu
2 szklanki cukru
400 g koncentratu pomidorowego
1 gar嗆 soli
1 造瞠czka pieprzu
1 造瞠czka s這dkiej papryki
1 造瞠czka ostrej papryki
Pieprz cayenne do smaku

WYKONANIE:

Cukini zetrze na tarce, cebul pokroi w kostk, w這篡 do garnka i zasypa je sol , wymiesza i odstawi na 6 godzin.


Po tym czasie gotowa zawarto嗆 garnka a warzywa zrobi si papkowate, wtedy doda ocet, cukier i gotowa przez 20 minut.


Po tym czasie doda koncentrat i przyprawy, zmiksowa ca這嗆 blenderem i ponownie gotowa 20 minut cz瘰to mieszaj帷.


Gotowa bez przykrycia, wtedy keczup b璠zie g瘰tszy.


Pod koniec gotowania sprawdzi smak, ja zawsze dodaj jeszcze troch cukru bo dla mnie jest za kwa郾y.

Gor帷y keczup przelewa do wyparzonych s這iczk闚 zakr璚a je mocno i stawia do g鏎y dnem, przykry kocem i odstawi na noc.

Smacznego!

10:00, miloscwbrzuchumam , Przetwory
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 22 kwietnia 2014

Chrupkie z wierzchu, mi瘯kie i puszyste w 鈔odku, idealne do zio這wego mas豉, do maczania w oliwie, ju sobie wyobra瘸m jak idealnie wsp馧graj z kurczakiem Tikka Masala...

Nast瘼nym razem zamiast piec spr鏏uj je usma篡 na suchej patelni.

Eh musz w ko鎍u kupi wymarzony kamie do piekarnika :-)


PRODUKTY:

300g m彗i pszennej
1/3 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 szklanki mleka
10g 鈍ie篡ch dro盥篡
1 造瞠czka soli
1 造瞠czka cukru
2 造磬i oliwy z oliwek

Mas這 zio這wo czosnkowe ---> KLIK

WYKONANIE:

Dro盥瞠 rozetrze z cukrem, kiedy si rozpuszcz zala je ciep造m mlekiem, wymiesza z jogurtem, doda przesian m彗 i s鏊, wla oliw i wyrobi g豉dkie ciasto.

Podczas wyrabiania mo積a doda troch m彗i, 瞠by ciasto si nie klei這.

Ciasto od這篡 do miski i przykry 軼iereczk. Odstawi w ciep貫 miejsce do podwojenia obj皻o軼i.

Piekarnik nagrza do 210' z blach w 鈔odku.

Kiedy ciasto wyro郾ie podzieli je na 5-6 cz窷ci, z ka盥ej uformowa cienki placek, mo瞠 by troch grubszy na brzegach ale nie przesad嬈ie, moje by造 troch za grube :-)

Ciasto najlepiej rozci庵a r瘯oma.

Uformowane chlebki posmarowa mas貫m.

Piec partiami do zarumienienia ok. 10 minut.

Po upieczeniu ponownie posmarowa mas貫m.

Najlepsze s na ciep這.

Smacznego!

00:00, miloscwbrzuchumam
Link Komentarze (1) »
sobota, 19 kwietnia 2014

砰cz Wam weso造ch 安i徠, smacznego jajka i mokrego dyngusa :-)

14:53, miloscwbrzuchumam
Link Komentarze (2) »
鈔oda, 09 kwietnia 2014

Chlebek bananowy jest przepyszny, idealny do kawy, kakao czy mleka. Polecam do masy doda jeszcze posiekane orzechy w這skie.


PRODUKTY:


1 szklanka m彗i pszennej
1 造瞠czka proszku do pieczenia
100g mas豉
2 jajka
3/4 szklanki cukru trzcinowego
3 dojrza貫 banany

60 gram groszk闚 czekoladowych

WYKONANIE:

Mi瘯kie mas這 miksuj z cukrem, wci捫 miksuj帷 dodaj kolejno jajka, rozgniecione widelcem banany, przesian m彗 z proszkiem do pieczenia, a na koniec groszki czekoladowe,je郵i nie macie groszk闚 to dodajcie posiekan czekolad.

Piekarnik rozgrzewam do 180', ciasto przelewem do foremki keksowej i piek je oko這 40 minut.


Smacznego!



00:03, miloscwbrzuchumam , Ciasta
Link Komentarze (3) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 42
Mi這嗆 w brzuchu mam

Wypromuj r闚nie swoj stron Durszlak.pl Top Blogi