wtorek, 27 maja 2014

Bardzo kakaowe, w dodatku z czekolad i moimi ulubionymi "kuleczkami" :-)


PRODUKTY:

Sk豉dniki suche:

1 szklanka m彗i
1 造瞠czka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
2 造磬i kakao

Sk豉dniki mokre:

1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
1 jajko

Dodatkowo:

1 tabliczka czekolady deserowej
Kuleczki Nesquick

WYKONANIE:

W osobnych miskach mieszamy sk豉dniki suche i mokre, nast瘼nie mokre wlewamy do suchych i mieszamy ca這嗆 widelcem.

Mas rozlewamy do papilotek do 3/4 ich wysoko軼i i pieczemy przez ok. 20 minut ( do suchego patyczka ) w 180'.

Czekolad 豉miemy na kawa趾i i rozpuszczamy w k徙ieli wodnej.

Maczamy w niej ostudzone muffinki, po czym posypujemy je nesquickiem.

Odstawiamy do ca趾owitego zastygni璚ia.

Smacznego!

00:02, miloscwbrzuchumam , Babeczki i muffiny
Link Komentarze (1) »
niedziela, 25 maja 2014

Burza smak闚 w jednym ciasteczku :-)

Ciasteczka robione na zasadzie "a dodam jeszcze to", jestem mile zaskoczona smakiem :-)

PRODUKTY:

150g m彗i pszennej
1 opakowanie galaretki arbuzowej Winiary
70g mas豉
2 造磬i 鄉ietany 18%
2 造磬i cukru pudru

6 這dyg rabarbaru
1 galaretka truskawkowa Winiary
1 造磬a cukru
1/4 szklanki wody

WYKONANIE:

Z m彗i, galaretki arbuzowej, mas豉, 鄉ietany i cukru pudru zagnie嗆 ciasto, je郵i trzeba to dosypa troch m彗i.

Ciasto odstawi do lod闚ki.

Rabarbar obra i pokroi, w這篡 do rondelka, zasypa cukrem i zala wod, dusi na ogniu a jak b璠zie ca趾iem mi瘯ki to zmiksowa go blenderem, wsypa do niego galaretk truskawkow i wymiesza a si rozpu軼i.

Ciasto rozwa趾owa, wykrawa foremk ciasteczka, piec je w 180' przez ok. 8-10 minut.

Ostudzone ciasteczka przek豉da t篹ej帷 mas, odstawi do ca趾owitego zastygni璚ia.

Smacznego!

Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami WINIARY! 

23:49, miloscwbrzuchumam
Link Komentarze (1) »
鈔oda, 21 maja 2014

Te lubicie taki banalny obiad w upalne dni? :-)

16:59, miloscwbrzuchumam
Link Komentarze (2) »
sobota, 17 maja 2014

Chcia豉m je zrobi od d逝窺zego czasu, ale strasznie nie chcia這 mi si gotowa ani mi瘰a, ani kapusty, ani tym bardziej wspina si na szafk w poszukiwaniu maszynki do mielenia mi瘰a.

W ko鎍u korzystaj帷 z wolnego dnia, kupi豉m potrzebne sk豉dniki i zabra豉m si do roboty :-)



PRODUKTY:

Ciasto:

280g m彗i pszennej
20g dro盥篡
0,5 造瞠czki soli
1 jajko
1/4 szklanki 鄉ietany 18%
120g mas豉

Farsz:

200g filetu z kurczaka
200g szynki wieprzowej
400g kapusty kiszonej
S鏊 i pieprz do smaku
2 cebule

Dodatki:

1 鄴速ko
1 造瞠czka 鄉ietany
Sezam

PRODUKTY:

Mi瘰o umy, oczy軼i ugotowa w osolonej wodzie do mi瘯ko軼i.
Kapust op逝ka, ugotowa w drugim garnku a b璠zie mi瘯ka.
Cebul posieka i zeszkli na niewielkiej ilo軼i oleju.

Mi瘰o, kapust i cebul zmieli, dobrze doprawi sol i pieprzem.

Ciasto:


妃ietan rozmiesza z dro盥瘸mi, wla do przesianej m彗i, doda jajko, s鏊, mi瘯kie mas這 i zagnie嗆 ciasto, je郵i si za bardzo klei to dosypa m彗i.

Ciasto rozwa趾owa, kroi na d逝gie prostok徠y, na 鈔odku k豉嗆 wa貫k z farszu i zawija go w cie軼ie, nast瘼nie kroi go na niewielkie kawa趾i, k豉嗆 je na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia.

草速ko wymiesza ze 鄉ietan, smarowa nim paszteciki i posypywa je sezamem.


Piec w 190' przez ok. 15 minut.

Piknik majowy 

Smacznego!

czwartek, 15 maja 2014

Kiedy dosta豉m od durszlaka nowe galaretki Winiary zupe軟ie nie wiedzia豉m co mam zrobi na konkurs, kilka razy pr鏏owa豉m co tam naskroba na kartce ale w efekcie stwierdza豉m 瞠 wszystkie te pomys造 zako鎍z si pora磬.

Tak samo by這 z t rolad, ale mimo to postanowi豉m j zrobi, nie jestem zadowolona z jej wygl康u, nie mia豉m odpowiedniej formy, masa piankowa by豉 za rzadka, wszystko dooko豉 陰cznie ze mn by這 w galaretce i piance, przy pr鏏ie zwini璚ia rolady serduszka mi si poprzesuwa造 w masie , mia豉m ju j wyrzuci do kosza, ale w ko鎍u "z這篡豉m" wszystko do kupy i w這篡豉m do lod闚ki.

Dobrze 瞠 rolada nie wyl康owa豉 w 鄉ieciach bo dzisiaj okaza這 si 瞠 mimo jej ko郵awego wygl康u jest bardzo smaczna, a nowa jagodowa galaretka smakuje ob喚dnie :-)


PRODUKTY:

Ciasto:

3 jajka
0,5 szklanki cukru
1/3 szklanki zimnej wody
120g m彗i pszennej
0,5 造瞠czki proszku do pieczenia

Masa:

1 galaretka Winiary o smaku truskawkowym
1 galaretka Winiary o smaku arbuzowym
1 galaretka Winiary o smaku jagodowym

1 szklanka 鄉ietanki 30%

WYKONANIE:

Bia趾a oddzieli od 鄴速ek i ubi je na sztywn pian, dodawa kolejno cukier, 鄴速ka, wod a na ko鎍u delikatnie wmiesza przesian m彗 wymieszan z proszkiem do pieczenia.

Mas przela do formy wy這穎nej papierem do pieczenia, wyr闚na i piec do suchego patyczka w 180' (ok. 20 minut)

Po upieczeniu wy這篡 ciasto papierem do g鏎y na czyst 軼iereczk, oderwa papier i zwin望 rolad razem ze 軼ierk, odstawi do ostudzenia.

Serduszka:

Galaretk jagodow przygotowa z 0,5 szklanki gor帷ej wody, przela j do silikonowych foremek w kszta販ie serduszek i od這篡 do lod闚ki, kiedy st篹ej w這篡 je do zamra瘸rki ( wtedy galaretki dobrze "wyskakuj".

Pianka:

Arbuzow galaretk rozrobi w 1 szklance gor帷ej wody, 鄉ietank ubi na sztywno i wla do niej zimn ju galaretk, delikatnie ale dok豉dnie wymiesza.

Galaretka truskawkowa:

Truskawkow galaretk przygotowa w 1 szklance gor帷ej wody i odstawi do lod闚ki ( w zamra瘸rce szybciej t篹eje ale trzeba j pilnowa ).

Ciasto rozwin望, 軼iereczk od這篡.

Na biszkopcie rozsmarowa t篹ej帷 galaretk truskawkow, g瘰t mas piankow, a w piance roz這篡 serduszka jagodowe.

Zwin望 rolad i odstawi do lod闚ki na kilka godzin.

Smacznego!

Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami WINIARY! 

12:34, miloscwbrzuchumam , Ciasta
Link Komentarze (3) »
鈔oda, 14 maja 2014

Bu貫czki to idealna przek御k na przyk豉d na piknik.

Najlepsze s na ciep這, bardzo 瘸逝j ale nie uda這 mi si zrobi zdj璚ia w "przekroju", byli鄉y bardzo g這dni ;-)

Do moich bu貫czek u篡豉m serka zio這wego ale mo瞠cie u篡 dowolnego ulubionego smaku.

PRODUKTY:

170g m彗i pszennej
30g smalcu
8g 鈍ie篡ch dro盥篡
1/4 szklanki ciep貫j wody
1 ma貫 jajko
0,5 造瞠czki soli
0,5 造瞠czki cukru

5 serk闚 topionych (tr鎩k帷ik闚)

WYKONANIE:

Dro盥瞠 rozetrze z cukrem, kiedy si rozpuszcz zala je ciep陰 wod.

Do miski wsypa m彗, s鏊, wbi jajko i doda bardzo mi瘯ki smalec.

Wyrobi ciasto, je郵i trzeba to dosypa troch m彗i, ale powinno si klei na tyle 瞠by mo積a by這 dobrze formowa bu貫czki w d這ni i je skleja.

Ciasto od這篡 do miski, przykry j i odstawi w ciep貫 miejsce na godzin.

Serki topione zmiksowa 瞠by by這 wygodniej nak豉da je na ciasto, mo積a je te doprawi lub doda ulubione 鈍ie瞠 zio豉.

Z wyro郾i皻ego ciasta uformowa wa貫k, pokroi go na kilka cz窷ci, ka盥 sp豉szcza, nak豉da porcje serka i zlepia bu貫czki.

K豉嗆 je na blaszce blisko siebie i odstawi pod 軼iereczk na 15-20 minut.

Przed upieczeniem mo積a posmarowa bu貫czki jajkiem i posypa siemieniem lnianym i sezamem tak jak zrobi豉m to ja.

Piec w 190' ok. 20 minut.

Smacznego!

Piknik majowy 

00:01, miloscwbrzuchumam
Link Komentarze (1) »
niedziela, 11 maja 2014

Pomy郵a豉m 瞠 dodam na bloga, mo瞠 jest kto kto jeszcze go nie zna :-)

Je郵i sma輳 nale郾iki na krokiety to cz瘰to dodaj do nich wi璚ej soli, pieprz i posiekany szczypiorek - po這wa znika w trakcie sma瞠nia ;-)

PRODUKTY:

6 kopiatych 造瞠k m彗i
1 szklanka mleka
0,5 szklanki wody gazowanej
2 jajka
Szczypta soli

WYKONANIE:

M彗 przesiewamy do miski, rozrabiamy j z odrobin mleka tak by nie by這 grudek,

nast瘼nie dodajemy pozosta貫 mleko, wod, jajka i s鏊, mieszamy wszystko dok豉dnie.

Nale郾iki sma篡my na rozgrzanej patelni z obydwu stron na lekko z這ty kolor.

Ja sma輳 raz na patelni teflonowej raz na zwyk貫j, je郵i robi to na tej drugiej to za ka盥ym razem smaruj j delikatnie olejem za pomoc p璠zelka.

Smacznego!

sobota, 10 maja 2014

Chodzi造 mi po g這wie od bardzo dawna, ale jako zawsze by造 ciekawsze rzeczy do zrobienia, teraz 瘸逝j 瞠 tak d逝go zwleka豉m bo bu貫czki s, a raczej by造 pyszne!

Idealne do porannej kawy lub do szklanki mleka, polecam!

PRODUKTY:

Ciasto

1,5 szklanki m彗i pszennej
10g dro盥篡
3 造磬i cukru
2 鄴速ka
50g mas豉

Masa

100g orzech闚 w這skich
50g czekolady deserowej
2 bia趾a
100g cukru pudru


WYKONANIE:

Ciasto:


Dro盥瞠 pokruszy, zasypa cukrem i rozetrze.

Rozpuszczone zala ciep造m mlekiem, doda m彗, 鄴速ka i rozpuszczone mas這.

Wyrobi g豉dkie ciasto, je郵i trzeba to dosypa m彗i 瞠by si za bardzo nie klei這.

Ciasto odstawi w ciep貫 miejsce, a podwoi swoj obj皻o嗆.

Masa:


Bia趾a ubi na sztywno.

Orzechy zmieli, wymiesza z rozpuszczon czekolad, cukrem pudrem i bia趾ami.

Wyro郾i皻e ciasto rozwa趾owa na prostok徠, wysmarowa je mas i zwin望 jak rolad a nast瘼nie pokroi.

U這篡 bu貫czki na blaszce ( ja wk豉da豉m je do formy na muffinki ) i odstawi na 20 minut.

Piec w 190' ok. 15 minut.


Smacznego! 

00:01, miloscwbrzuchumam , Dro盥鄴wki
Link Komentarze (4) »
pi徠ek, 09 maja 2014

Sernik konsystencj i smakiem przypomina mi popularne ptasie mleczko :-)


PRODUKTY:

Sp鏚:

125g herbatnik闚
60g mas豉

Masa serowa z gorzkiej czekolady:

250g p馧t逝stego twarogu
2 造瞠czki 瞠latyny
100g czekolady gorzkiej
0,5 szklanki mleka
4 造磬i cukru pudru ( a najlepiej do smaku )

Masa serowa z bia貫j czekolady:

250g twarogu p馧t逝stego
100g bia貫j czekolady
2 造瞠czki 瞠latyny
0,5 szklanki mleka
3 造磬i cukru pudru

WYKONANIE:

Sp鏚:


Herbatniki zmieli w malakserze.

Mas這 roztopi, wymiesza z herbatnikami i wy這篡 nimi dno tortownicy.

Ser:

Gor帷e mleko wymiesza z 瞠latyn, a ta si rozpu軼i.

Ser zmieli, zmiksowa z cukrem pudrem (cukier puder najlepiej jest doda do smaku)

nast瘼nie z rozpuszczon zimn czekolad i zimnym mlekiem.

To samo zrobi z czekolad bia陰.

Masy czekoladowe nak豉da 造磬 na przemian w tortownicy (moja ma 20 albo 22cm), odstawi sernik do lod闚ki do ca趾owitego st篹enia.



Smacznego!



00:09, miloscwbrzuchumam , Ciasta
Link Komentarze (3) »
czwartek, 08 maja 2014

Musztarda kt鏎a zaraz ko這 keczupu z cukinii kr鏊uje u nas na ka盥ym grillu i nie tylko :-)

Robi豉m j ju kilka razy, ale nigdy nie zapisa豉m sobie przepisu, cho z ni to jest tak 瞠 wszystko dodaj si "na oko", warto eksperymentowa z dodatkami.

W pierwszy dzie miksuj gorczyc i pozosta貫 sk豉dniki, na drugi miksuj jeszcze raz i doprawiam do smaku a na 3 dzie smakuje tak jak powinna :-)

Polecam u篡 dobrej jako軼iowo gorczycy wtedy musztarda nie b璠zie gorzka.

PRODUKTY:

5 造瞠k 鄴速ej gorczycy
3 造磬i czarnej gorczycy
1,5 造瞠czki kolendry
0,5 ma貫j suszonej papryczki chili
S鏊, pieprz i s這dka papryka
4 造磬i wody
Ocet z bia貫go wina
4 造磬i oleju
2 造瞠czki 鄉ietany 18%
2-3 造磬i miodu

WYKONANIE:

Gorczyc, kolendr i papryczk miksuj w blenderze, zmielone przek豉dam do miski, tam dosypuj przyprawy, wod,mi鏚 i olej, dok豉dnie mieszam i przek豉dam ca這嗆 do s這iczka.

W s這iku zalewam sk豉dniki octem, ma troch wystawa ponad ich poziom (ok. 1cm).

Wk豉dam s這ik do lod闚ki do nast瘼nego dnia.

Na nast瘼ny dzie mieszam musztard ze 鄉ietan, pr鏏uj smak i je郵i trzeba to doprawiam j do smaku i miksuj j jeszcze raz.

( na drugi dzie zazwyczaj dodaj jeszcze soli, miodu lub cukru i oleju )

Smacznego!

00:00, miloscwbrzuchumam , Przetwory
Link Komentarze (4) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 42
Mi這嗆 w brzuchu mam

Wypromuj r闚nie swoj stron Durszlak.pl Top Blogi