niedziela, 15 czerwca 2014

Mog by smaczn dekoracj na przyk豉d na przyj璚iu dla dzieci :-)


PRODUKTY:

Ciasto:

100g serka homogenizowanego
160g m彗i tortowej
1 鄴速ko
3 造磬i cukru pudru
110g mas豉

Rabarbar:

250g rabarbaru obranego i pokrojonego w ma陰 kostk
3-4 造磬i cukru

WYKONANIE:

Wszystkie sk豉dniki na ciasto posieka no瞠m i zagnie嗆, je郵i ciasto si klei to wyrabia je na podsypanej m彗 stolnicy.

Rabarbar prze這篡 do naczynia 瘸roodpornego wysmarowanego mas貫m, wymiesza z cukrem i piec w 180' ok. 20 -25 minut.

Z ciasta wykrawa kr捫ki, nak豉da porcje zimnego rabarbaru i przykrywa drugim kr捫kiem z ciasta, zlepia dobrze brzegi.

Ciastka piec w 190' przez ok. 15 minut (musz si lekko zarumieni).

Zimne ciasteczka nabija na patyczki od lizak闚.

Smacznego!

12:35, miloscwbrzuchumam , Ciastka
Link Komentarze (6) »
sobota, 14 czerwca 2014

W ko鎍u si troch och這dzi這... mo積a teraz spokojnie upiec co pysznego bez obawy, 瞠 si roztopimy.

Do bu貫czek u篡豉m oleju rzepakowego.

Olej rzepakowy jest naturalnym 廝鏚貫m kwas闚 omega – 3 i dlatego staram si go u篡wa jak najcz窷ciej w mojej kuchni.


PRODUKTY:

170g m彗i typ 750
1/4 szklanki oleju rzepakowego
1/2 造瞠czki soli
1/2 造瞠czki granulowanego czosnku
1/2 造瞠czki cukru
1/4 szklanki ciep貫j wody
1/4 szklanki ciep貫go mleka
8g 鈍ie篡ch dro盥篡

70g mas豉
1 ga陰zka rozmarynu
1 ga陰zka tymianku
1 造瞠czka posiekanego koperku
1 造瞠czka posiekanego szczypiorku
1 du篡 z帳ek czosnku

WYKONANIE:

Dro盥瞠 zasypa cukrem, kiedy si rozpuszcz wla wod i mleko, doda pozosta貫 sk豉dniki i wyrobi elastyczne ciasto, je郵i bardzo si klei to dosypujemy troch m彗i.

Ciasto odstawiamy pod 軼iereczk do wyro郾i璚ia na godzin.

Mi瘯kie mas這 mieszamy z zio豉mi i przeci郾i皻ym przez prask czosnkiem.

Wyro郾i皻e ciasto podzieli na 5 cz窷ci, z ka盥ej uformowa okr庵陰 bu貫czk.

Ka盥 bu趾 rozwa趾owa, posmarowa mas貫m, zwin望 jak nale郾ik i z這篡 na p馧, przeci望 j (ale nie do ko鎍a) no瞠m i wywin望 boki.

Bu貫czki odk豉da na blaszk wy這穎n papierem do pieczenia i odstawi na 15 minut do wyro郾i璚ia.

Piec w 190' ok. 15-20 minut.

Smacznego!

22:56, miloscwbrzuchumam , Bu趾i
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 12 czerwca 2014

Najbardziej lubi gofry z bit 鄉ietan i jagodami, na te niestety trzeba jeszcze poczeka,

tymczasem mo瞠my je je嗆 z przer騜nymi d瞠mami, owocami lub po prostu posypane cukrem pudrem.

Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com

PRODUKTY:

2 szklanki m彗i pszennej
2 jajka
2 szklanki mleka
1 造瞠czka proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju
Szczypta soli

WYKONANIE:

Bia趾a oddzieli od 鄴速ek, ubi je na sztywn pian.

Pozosta貫 sk豉dniki wymiesza na g豉dk mas, pod koniec delikatnie wmiesza pian z bia貫k.

Gofry piec w nagrzanej gofrownicy, a si zarumieni.

Smacznego!

poniedzia貫k, 09 czerwca 2014

Wiecie 瞠 dzisiaj pierwszy raz mia豉m do czynienia z botwink? :-)

Tartaletki bardzo mi smakowa造, wszystkie sk豉dniki zgra造 si ze sob idealnie, bardzo polecam :-)

Do sma瞠nia u篡豉m oleju rzepakowego.

Olej rzepakowy jest naturalnym 廝鏚貫m kwas闚 omega – 3 i dlatego u篡wam go codziennie do gotowania, sma瞠nia i pieczenia.

PRODUKTY:

Ciasto:

160g m彗i pszennej
1 鄴速ko
0,5 造瞠czki proszku do pieczenia
120g mas豉 lub margaryny
szczypta soli

Farsz:

1 p璚zek botwinki - li軼ie i 3 ma貫 buraczki
0,5 cebuli
2 z帳ki czosnku
1 gruszka
100g serka koziego
S鏊, pieprz do smaku
1 造瞠czka miodu
2 造磬i oleju rzepakowego

WYKONANIE:

Sk豉dniki na ciasto siekamy no瞠m i zagniatamy.

Ciastem wylepiamy foremki i wk豉damy je do lod闚ki na czas przygotowania farszu.

Botwink porz康nie myjemy, buraczki obieramy, ca這嗆 siekamy do嗆 drobno no瞠m.

Cebulk i gruszk kroimy w kostk, czosnek przeciskamy przez prask.

Na patelni rozgrzewamy olej, sma篡my na niej cebulk a si zeszkli, dodajemy czosnek, botwin i gruszk i sma篡my przez oko這 5 minut na ma造m ogniu, doprawiamy do smaku.

Na ciasto nak豉damy porcje farszu z pokruszonym serem i pieczemy ok. 20 minut w 190'

Smacznego!

23:25, miloscwbrzuchumam , Tartaletki
Link Komentarze (3) »
pi徠ek, 06 czerwca 2014

Nie b璠 ukrywa 瞠 najbardziej smakuje mi pasztet z mi瘰a jednak przyrz康zam go tylko z okazji 鈍i徠, ten z fasoli przyrz康za si bardzo szybko, mo積a do niego doda ulubione dodatki niekoniecznie musz by to suszone pomidory, najlepiej smakuje na grzance lub z chrupkim pieczywem.

Zamiast jajek do po陰czenia masy u篡豉m tym razem siemienia lnianego, a 瞠by pasztet nie by suchy doda豉m do niego nieco oleju rzepakowego.

Olej rzepakowy jest naturalnym 廝鏚貫m kwas闚 omega – 3 i dlatego 瞠by zdrowo p造n掖 czas u篡wam go do potraw ca造 czas :-)


PRODUKTY:

250g fasoli "Pi瘯ny Ja" ( zapracowani mog u篡 fasoli z puszki)
2 cebule
2 z帳ki czosnku
5 kawa趾闚 suszonych pomidor闚
2 造磬i posiekanej natki pietruszki
100ml oleju rzepakowego + 1 造磬a do sma瞠nia
3 造磬i mielonego siemienia lnianego
1,5 造瞠czki majeranku
1 造瞠czka soli
0,5 造瞠czki pieprzu
0,5 造瞠czki papryki ostrej

WYKONANIE:

Fasol moczy przez 12 godzin. Po tym czasie ugotowa j do mi瘯ko軼i.

Cebul posieka i zeszkli na rozgrzanym oleju, pod koniec sma瞠nia doda przeci郾i皻y przez prask czosnek i sma篡 jeszcze kilka sekund.

Ugotowan zimn fasolk zmieli razem z suszonymi pomidorami, wymiesza z siemieniem, pietruszk, olejem i przyprawami, je郵i trzeba to doprawi do smaku.

Mas prze這篡 do formy keksowej wy這穎nej papierem do pieczenia i wstawi do piekarnika nagrzanego do 200'.

Piec ok. 40 minut do godziny ( do suchego patyczka )

Ostudzony pasztet odstawi do lod闚ki na kilka godzin, a najlepiej na ca陰 noc.

Smacznego!

00:00, miloscwbrzuchumam
Link Komentarze (1) »
wtorek, 03 czerwca 2014

Ciasto jest banalnie proste, ale jest przepyszne, a do tego wygl康a bardzo efektownie.

Najlepiej jest u篡 niewielkich, mi瘯kich gruszek.

Do ciasta u篡豉m oleju rzepakowego, kt鏎y jest jest naturalnym 廝鏚貫m kwas闚 omega – 3 i dlatego warto go w陰czy do swojej diety by zdrowo 篡.


PRODUKTY:

2 szklanki m彗i tortowej
1 szklanka cukru
2 造瞠czki proszku do pieczenia
2 造磬i kakao

1 szklanka jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju rzepakowego
2 jajka

9 gruszek

WYKONANIE:

Przygotowa dwie miski.
W jednej wymiesza m彗, kakao, cukier i proszek.
W drugiej wymiesza jajka, olej i jogurt.
Sk豉dniki mokre wla do suchych i ca這嗆 wymiesza widelcem. 
Ciasto przela do formy wysmarowanej mas貫m i wysypanej bu趾 tart.


Gruszki obra, pouk豉da w cie軼ie.
Ciasto piec ok. 30-40 minut (do suchego patyczka) w 180'. 
Smacznego!



00:01, miloscwbrzuchumam , Ciasta
Link Komentarze (4) »
poniedzia貫k, 02 czerwca 2014

Foremki krzycza造 do mnie "we mnie, we mnie i upiecz miodowe ciasteczka!" jak bym mog豉 si im oprze? :-)

PRODUKTY:

250g m彗i pszennej
3 造磬i miodu
1 鄴速ko
120g mas豉
5 造瞠k cukru pudru

WYKONANIE:

M彗 przesia na stolnic, doda pozosta貫 sk豉dniki i zagnie嗆 ciasto.
Je郵i si za bardzo "rwie" i klei to dosypa troch m彗i. 

Ciasto rozwa趾owa.
Wykrawa foremk ciasteczka, mo積a odbi jakie stempelki, je郵i robimy wzorki to ciasteczka przed upieczeniem nale篡 sch這dzi w lod闚ce ok. 1godzin.
Piec w 180' ok. 6 minut. 

Smacznego!

14:36, miloscwbrzuchumam , Ciastka
Link Komentarze (3) »

Do ciasta dro盥穎wego zazwyczaj u篡wam mas豉, dzisiaj zamieni豉m je na olej rzepakowy i si nie zawiod豉m, ciasto by這 niesamowicie elastyczne i mi瘯kie.
Formowanie piero磬闚 z tak plastycznej masy to sama przyjemno嗆.

Olej rzepakowy jest naturalnym 廝鏚貫m kwas闚 omega – 3 i dlatego warto wykorzystywa go w codziennym gotowaniu by wzmocni nasze serca.

PRODUKTY:

Ciasto:

180g m彗i pszennej + do podsypania
50ml oleju rzepakowego
1 jajko
100ml ciep貫j wody
8g dro盥篡 鈍ie篡ch
1 造瞠czka soli
0,5 造瞠czki papryki s這dkiej
0,5 造瞠czki cukru

Farsz:

300g li軼i szpinaku
2 z帳ki czosnku
S鏊, pieprz, ga趾a muszkato這wa do smaku
150g sera Feta
1 造磬a oleju rzepakowego

+ jajko do smarowania piero磬闚

WYKONANIE:

Szpinak umy i osuszy. 
Szpinak posieka, czosnek obra i przecisn望 przez prask .

Na 造盧e oleju podsma篡 lekko czosnek. 
Doda szpinak i sma篡 a zmniejszy swoj obj皻o嗆.
Szpinak doprawi sol, pieprzem i ga趾.
Do zimnego doda pokruszony ser.

M彗 przesia do miski, doda s鏊 i papryk.
Wbi jajko.



Dro盥瞠 rozetrze z cukrem, wymiesza z wod, wla do m彗i.
Wymiesza i doda olej, wyrobi ciasto.
Misk przykry i odstawi ciasto do wyro郾i璚ia na godzin. 
Po wyro郾i璚iu ciasto wy這篡 na opr鏀zon m彗 stolnic i lekko je wyrobi, a nast瘼nie rozwa趾owa. 
Za pomoc szklanki wykrawa z ciasta k馧ka. 

Na ka盥e k馧ko k豉嗆 造瞠czk farszu.
Zlepia piero磬i. 
Pierogi po這篡 na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia i odstawi pod 軼iereczk na 20 minut.
Po tym czasie piec je oko這 15 minut w 190' 



Smacznego!

sobota, 31 maja 2014

Najlepsze lody to lody owocowe, nie mog si doczeka jagodowych :-)

PRODUKTY:

330g 鄉ietanki 30%
600g truskawek
6 造瞠k cukru pudru ( a najlepiej to do smaku )

WYKONANIE:

Truskawki umy, pozbawi szypu貫k, zmiksowa, a nast瘼nie przetrze przez sitko.
Przecier owocowy zmiksowa z cukrem i 鄉ietank.
Odstawi do lod闚ki do sch這dzenia, przela do maszynki do lod闚 i post瘼owa zgodnie z instrukcj.
Mo積a wykona r闚nie bez maszynki, lody w zamra瘸rce nale篡 cz瘰to miesza mikserem 瞠by rozbi kryszta趾i lod闚.

Cukier najlepiej jest doda do smaku, nale篡 jednak pami皻a, 瞠 po zamro瞠niu lody b璠 mniej s這dkie ni przed. 

Smacznego!

Akcja lodowa 2014 

00:00, miloscwbrzuchumam , Desery
Link Komentarze (3) »
czwartek, 29 maja 2014

Opinie co do tego ciasta by造 podzielone.

Dla mnie ciasto by這 za kwa郾e i jednak kruche wol z jab趾ami, natomiast mojej drugiej po堯wce smakowa這 tak 瞠 sam zjad ca貫 :-)


PRODUKTY:

280g m彗i pszennej
100g tartych migda堯w
200g mi瘯kiego mas豉
1 造瞠czka proszku do pieczenia
80g cukru pudru
2 鄴速ka

3 造磬i p豉tk闚 migda這wych

400g pokrojonego rabarbaru
4 造磬i cukru

WYKONANIE:

M彗, tarte migda造, proszek, cukier puder, mi瘯kie mas這 i 鄴速ka zagnie嗆.


2/3 ciasta w這篡 do formy i ugnie嗆, upiec w 180' a placek lekko si zarumieni.

Rabarbar obra i drobno pokroi wymiesza z cukrem.


Owoce wy這篡 na ostudzony sp鏚, posypa ca這嗆 pozosta造m ciastem.


Piec ok. 30 minut, pod koniec posypa p豉tkami migda這wymi.


Smacznego. 

Rabarbalove

00:00, miloscwbrzuchumam , Ciasta
Link Komentarze (3) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 42
Mi這嗆 w brzuchu mam

Wypromuj r闚nie swoj stron Durszlak.pl Top Blogi