poniedzia貫k, 29 pa寮ziernika 2012

Zrobi豉m je wczoraj i musia豉m zrobi te dzisiaj bo wysz造 wspania貫. Dobrze przyprawione. lekko ostre z wyra幡ym smakiem mocno w璠zonej szynki i parmezanu.

PRODUKTY:

0,5 p豉ta ciasta francuskiego
4-5 brykiet闚 mro穎nego szpinaku
1 造磬a mas豉
2 z帳ki czosnku
0,5 cebuli
5 鈔ednich pieczarek
Kilka plastr闚 mocno w璠zonej szynki
2-3 造磬i parmezanu
1 jajko
S鏊, pieprz

WYKONANIE:

Ciasto podzieli na prostok徠y, u這篡 na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia. Brzegi posmarowa rozm帷onym jajkiem.

Szpinak rozmrozi, prze這篡 na patelni i trzyma na 鈔ednim ogniu a odparuje woda, doda mas這, przeci郾i皻y przez prask czosnek, starte pieczarki, drobno pokrojon cebul i sma篡 3-4 minuty. Posoli i popieprzy.

ㄊ磬 farszu rozsmarowa na 鈔odku ka盥ego prostok徠a, po這篡 kawa貫k szynki i posypa serem.

Zapieka w 180' ok. 15 minut.


Smacznego!



niedziela, 28 pa寮ziernika 2012

Za oknem szaro, buro i ponuro. Nie wiem jak u Was ale u mnie wczoraj ca造 dzie pada okropny deszcz.

Na popraw humoru postanowi豉m upiec moje ulubione ciasteczka z dzieci雟twa.

Wiem 瞠 niekt鏎zy niech皻nie u篡waj barwnik闚 w kuchni, ale zapewniam 瞠 by uzyska pi瘯ne kolory wystarczy zanurzy koniec wyka豉czki w proszku. Minimalna ilo嗆 a efekt widoczny poni瞠j.

PRODUKTY:

Ciasto:

150g m彗i pszennej
125g margaryny zimnej pokrojonej w kostk
2 鄴速ka
1,5 造磬i cukru pudru

Lukier:

1 bia趾o
110g cukru pudru
Kolorowe barwniki ale bez nich ciasteczka s r闚nie urocze

Dodatkowo:

marmolada - najlepiej r騜ana

WYKONANIE:

Z m彗i, margaryny, 鄴速ek i i cukru pudru zagniatamy ciasto. Owijamy je w foli i odk豉damy do zamra瘸rki.


W czasie gdy ciasto si ch這dzi ubijamy na sztywn pian bia趾o a nast瘼nie mieszamy je z cukrem pudrem. Lukier rozlewamy do miseczek i "kolorujemy" szczypt barwnika.

Ciasto rozwa趾owujemy, wycinamy kieliszkiem k馧ka, uk豉damy na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia i smarujemy lukrem.

Piekarnik rozgrzewamy do 180' i pieczemy ciasteczka ok. 10-12 minut.

Ciasteczka przek豉damy marmolad.

Smacznego!




Chrupi帷e paluszki,mo積a zrobi z grub sol lub z makiem. Moje lepione byle jak, ale za to jakie pyszne :-)


PRODUKTY:

1 kopiata szklanka m彗i
1 造磬a maku
1 造瞠czka soli
1 造瞠czka cukru
8g dro盥篡 鈍ie篡ch
4 造磬i roztopionej margaryny
1/3 szklanki letniej wody
1 ma貫 jajko
1 造磬a mleka

WYKONANIE:

M彗 wymiesza z makiem, sol i cukrem.

W wodzie rozmiesza dro盥瞠 i wla do m彗i z dodatkami, doda t逝szcz.

Wyrobi elastyczne ciasto, prze這篡 do miseczki i odstawi w ciep貫 miejsce do wyro郾i璚ia.

Z ciasta ucina ma貫 kawa趾i i wa趾owa grube paluszki, uk豉da je na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia.

Paluszki smarowa jajkiem rozmieszanym z mlekiem i piec w 190' ok. 15 minut a si zarumieni.


Smacznego!

czwartek, 25 pa寮ziernika 2012

Ostatnie serniczki tak nam posmakowa造 瞠 wczoraj postanowi豉m zrobi je jeszcze raz, ale tym razem w innej wersji.

Z tej porcji wysz這 mi 6 serniczk闚

PRODUKTY:

250g serka homogenizowanego truskawkowego, ale mo瞠 by ka盥y inny smak
1 bia趾o
1 造瞠czka cukru

Sp鏚:

35g herbatnik闚
0,5 造磬i kakao ciemnego
25g mas豉

Mleczna czekolada - 0,5 tabliczki

WYKONANIE:

Herbatniki pokruszy, wymiesza z kakao i rozpuszczonym mas貫m.

Form na babeczki wy這篡 papilotkami, do ka盥ej foremki nak豉da porcj herbatnik闚 i dociska 造瞠czk.

Bia趾o ubi na sztywno, utrwali cukrem i wymiesza dok豉dnie z serkiem.

Do foremek nak豉da dwie 造磬i masy serowej.

Piec w piekarniku 25 minut w 180' w mi璠zyczasie rozpu軼i czekolad w k徙ieli wodnej.

Po ostudzeniu serniczk闚, wylewamy na nie po 造瞠czce czekolady i odstawiamy do lod闚ki lub zamra瘸rki.

Smacznego!




鈔oda, 24 pa寮ziernika 2012

Mia豉m wielk ochot na roladki z jakim pysznym nadzieniem. Farsz do piero磬闚 z ciasta dro盥穎wego okaza si strza貫m w 10tk, nast瘼nym razem jednak troch mocniej rozbij mi瘰o t逝czkiem, bo kurczak przy熤i odrobin ten pyszny smak szpinaku. Roladki poda豉m z pieczonymi frytkami i sa豉t skropion sokiem z cytryny.

PRODUKTY:

3 piersi z kurczaka
125g mro穎nego szpinaku
125g serka ricotta
3 z帳ki czosnku
S鏊, pieprz
Przyprawa do kurczaka

Bu趾a tarta
Jajko
M彗a krupczatka

WYKONANIE:

Filety oczy軼i i cieniutko rozbi, natrze przypraw do kurczaka, sol i pieprzem.

Szpinak rozmrozi, prze這篡 na patelni, postawi na ogniu i sma篡 a odparuje woda, po tym czasie doda przeci郾i皻y przez prask czosnek i serek ricotta. Miesza na ogniu a wszystko si dok豉dnie po陰czy.

Porcj farszu nak豉da na ka盥y kotlet i zwija.

Panierowa w m帷e, jajku, bu販e tartej i ponownie w jajku i bu販e.

Sma篡 na niewielkim ogniu z ka盥ej strony na rumiano.


Smacznego!



Przypominam 瞠 do niedzieli trwa konkurs z ciastem francuskim w roli g堯wnej :-)

Zapraszam do zabawy! Wi璚ej o konkursie przeczytacie tutaj --> Konkurs KLIK

20:27, miloscwbrzuchumam , KONKURSY
Link Dodaj komentarz »
poniedzia貫k, 22 pa寮ziernika 2012

Zosta這 mi troch ciasta z tarty, kt鏎 dzi robi豉m. Nie lubi marnowa jedzenia wi璚 zabra豉m si do roboty i z豉pa豉m za serek homogenizowany.

Spontanicznie po這篡豉m na 鈔odku ka盥ej babeczki banana jednak przez po酥iech zapomnia豉m go skropi cytryn i nie wygl康a apetycznie :-) W g這wie natychmiast zrodzi si kolejny pomys wi璚 po upieczeniu wyci庵n窸am z sera plasterki banana i w這篡豉m w miejsce po nim po 造瞠czce jag鏚.

Wysz這 przepysznie!


PRODUKTY:

175g serka homogenizowanego waniliowego
1 造瞠czka proszku budyniowego lub m彗i ziemniaczanej
1 jajko

Kruche ciasto:

100g m彗i pszennej
60g margaryny
1 鄴速ko
25g cukru pudru
0,5 opakowania cukru waniliowego
0,25 造瞠czki proszku do pieczenia

Jagody

WYKONANIE:

Zaczniemy od przygotowania ciasta kruchego - mo積a je pomin望 wtedy b璠ziemy si zajada samym pysznym serkiem :-)

M彗 z proszkiem i cukrem pudrem przesia na stolnic, doda 鄴速ko, cukier waniliowy i margaryn.
Zagnie嗆 szybko ciasto w razie potrzeby dosypa jeszcze m彗i 瞠by si nie klei這.

Owin望 je w papier 郾iadaniowy i odstawi na chwil do sch這dzenia.

Ser:

Serek homogenizowany wymieszac dok豉dnie z jajkiem i proszkiem budyniowym.

Sch這dzone ciasto rozwa趾owa, wyci望 szklank k鏊ka. Foremki wysmarowa margaryn, wyk豉da je ciastem i nape軟ia serem.

Je郵i robimy bez ciasta to po prostu nalewamy serek do wysmarowanej t逝szczem foremki.

Pieczemy w 180' ok. 20 minut.

Ze 鈔odka babeczki wybra 造瞠czk odrobin sera, zje嗆 i na這篡 w to miejsce 造瞠czk jag鏚 ;-)

Dobre i na zimno i na ciep這.

RADA : zamiast jag鏚 mo瞠my u篡 malin, truskawek czy je篡n, a nawet ulubionego d瞠mu lub rozpuszczonej czekolady.


Smacznego!



niedziela, 21 pa寮ziernika 2012

Pocz徠kowo pomy郵a豉m 瞠 troch za du穎 tego wszystkiego, dwa razy kokos, krem, banan a do tego jeszcze czekolada. Niepotrzebnie si martwi豉m bo te smaki wspaniale ze sob wsp馧graj, nawet m鎩 facet kt鏎y nie cierpi babeczek wcina je a mu si uszy trz瘰造. 

Przy okazji znowu zapraszam na konkurs Konkurs KLIK

PRODUKTY:

Ciasto:

1 szklanka m彗i pszennej
4 造磬i mleczka kokosowego
2 造磬i wi鏎k闚 kokosowych
2 jajka
0,5 szklanki cukru
125g mas豉 lub margaryny
1 p豉ska 造瞠czka proszku do pieczenia

Krem:

250g serka mascarpone
2-3 造磬i mleczka kokosowego
1-2 造磬i wi鏎k闚 kokosowych
2 造磬i cukru pudru

Dodatkowo:

2 kostki czekolady gorzkiej
1 du篡 banan

WYKONANIE:

W misce utrze margaryn z cukrem, wbi jajka i doda mleczko kokosowe wci捫 ucieraj帷, na koniec doda przesian m彗 z proszkiem do pieczenia i wi鏎ki.

Form do babeczek wy這篡 papilotkami, do ka盥ej nak豉da 造磬 ciasta, nast瘼nie kawa貫k banana i kolejn 造磬 ciasta.

Upiec babeczki w 190' do suchego patyczka - ok. 30 minut.

Serek wymiesza z mleczkiem, wi鏎kami i cukrem pudrem, nak豉da na ostudzone babeczki.

Ka盥 babeczk posypa drobno start czekolad.

Smacznego!

sobota, 20 pa寮ziernika 2012

Lub po prostu kotlet szwajcarski. Pyszny nadziany kotlecik, po kt鏎ego przekrojeniu wyp造wa smakowity 鄴速y ser. Uwielbiam je嗆 z frytkami i sur闚k.

Zapraszam r闚nie na konkurs --> Konkurs KLIK



PRODUKTY:

4 pojedyncze filety z kurczaka
4 plastry 鄴速ego sera
4 plastry szynki
S鏊, pieprz

Jajko
M彗a krupczatka
Bu趾a tarta

WYKONANIE:

Ka盥ego fileta dok豉dnie rozbijamy, opr鏀zamy sol i pieprzem, uk豉damy na 鈔odku ser i szynk i dobrze sk豉damy.

Panierujemy w m帷e, rozk堯conym jajku i bu販e tartej.

Sma篡my na rozgrzanym t逝szczu na 鈔ednim ogniu z ka盥ej strony na rumiano.

Smacznego!



00:32, miloscwbrzuchumam , Dr鏏
Link Komentarze (7) »
pi徠ek, 19 pa寮ziernika 2012

Tak jak wczoraj wieczorem zapowiada豉m zapraszam Was na szybki konkurs.

Konkurs trwa od dzisiaj tj. 19.10.2012. do 28.10.2012 do godziny 23:59.
Po tym czasie wybior dwa najlepsze przepisy i og這sz je do dnia 31.10.2012.


Zasady:

1. Aby nagrody zosta造 rozdzielone w konkursie musi wzi望 udzia min. 15 os鏏

2. Podaj sw鎩 autorski przepis na ulubion przek御k z u篡ciem ciasta francuskiego na s這dko lub s這no.

3.Napisz go w komentarzu pod tym wpisem lub wy郵ij go na maila: miloscwbrzuchumam@gmail.com

4.Mo瞠sz doda kilka przepis闚.

5.Zdj璚ia s mile widziane, ale nie obowi您kowe.

Nagrody:


Sponsorem nagr鏚 o kt鏎ych mo瞠cie przeczyta poni瞠j jestem ja.

Nagrod za najlepszy przepis na przek御k s這n jest:

Ksi捫ka Kucharska "Szybko i smacznie - Kurczak"

Ksi捫ka Kucharska "Szybko i smacznie - Dania jednogarnkowe"

Okr庵造 wycinak do ciasta.


Nagrod za najlepszy przepis na przek御k s這dk jest:

Ksi捫ka Kucharska "Szybko i smacznie - Lody"

Ksi捫ka Kucharska "Szybko i smacznie - Zabawne dania"

Zestaw 6 metalowych foremek do babeczek.


Zapraszam serdecznie do zabawy!

 
1 , 2 , 3
Mi這嗆 w brzuchu mam

Wypromuj r闚nie swoj stron Durszlak.pl Top Blogi