niedziela, 30 wrze郾ia 2012

Dzisiaj wsta豉m wyj徠kowo wcze郾ie wi璚 postanowi豉m upichci ciasteczka z galaretk, kt鏎e chodzi造 mi po g這wie ju dawno, a jak wiadomo dzisiejszy dzie to 鈍i皻o ch這paka :-) Zazwyczaj nie obchodzimy tego typu 鈍i徠, ale ka盥a okazja jest dobra 瞠by sprawi naszej drugiej po這wie przyjemno嗆 niekoniecznie drogimi prezentami :-)

PRODUKTY:

Na ok. 35 ju z這穎nych ciasteczek ( musz wys豉 swojego na diet bo zjad dzi wszystkie! )

125g m彗i pszennej
0,25 造瞠czki proszku do pieczenia
0,5 opakowania cukru waniliowego
60g mas豉
1 鄴速ko
40g cukru pudru
1 造瞠czka 鄉ietany

Galaretka
Marmolada

WYKONANIE:

Wszystkie sk豉dniki zagnie嗆 na g豉dkie ciasto. Owin望 w papier i w這篡 do lod闚ki na 30 minut.

Przygotowa galaretk wg. przepisu na opakowaniu.

Sch這dzone ciasto rozwa趾owa, wycina foremk ciastka i k豉嗆 je na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia. W po這wie ciasteczek wyci望 mniejsz foremk "okienka".

Piec ok. 10 minut w 180'.

Ostudzone ciasteczka smarowa niewielk ilo軼i marmolady i sk豉da.
ㄊ瞠czk nak豉da w 鈔odek t篹ej帷 galaretk.

Odstawi do ca趾owitego st篹enia.


Smacznego!

sobota, 29 wrze郾ia 2012

Po ca造m tygodniu chorowania postanowi豉m w ko鎍u co upichci na popraw humoru.

Dosta豉m ostatnio ca造 worek pysznych jab逝szek, wi璚 musia豉 by szarlotka, a 瞠 3 mi zosta造 to postawi豉m te na babeczki, a jak jab趾a to musi by te cynamon :-)



PRODUKTY:

60g m彗i pszennej
60g m彗i ziemniaczanej
2 jajka
70g cukru
0,5 造瞠czki proszku do pieczenia
125g mas豉 lub margaryny

3 jab趾a
Cynamon
Sok z cytryny


WYKONANIE:

草速ka utrze z cukrem, doda margaryn i wci捫 uciera na g豉dk mas.

Przesia m彗i z proszkiem do pieczenia. Na koniec delikatnie wmiesza ubite na sztywno bia趾a.

Foremki do babeczek wysmarowa margaryn i wysypa bu趾 tart. Nak豉da 造磬 porcje ciasta.

Jab趾a obra przekroi na po堯wki, skropi sokiem z cytryny, uk豉da na babeczkach lekko dociskaj帷. Opr鏀zy cynamonem.

Piec 30 minut w 190'.


Smacznego!

鈔oda, 26 wrze郾ia 2012

Czasami najprostsze rozwi您ania s najlepsze :-)
Polecam podawa z kasz.


PRODUKTY:

1 pol璠wiczka wieprzowa
1 cebula
Szklanka wody lub bulionu
Papryka s這dka
S鏊
Pieprz
Majeranek
1 造瞠czka sosu sojowego ciemnego
1 造瞠czka m彗i ziemniaczanej
1 造磬a mas豉
1 z帳ek czosnku

WYKONANIE:

Pol璠wiczk umy i oczy軼i, pokroi w plastry i lekko rozbi. Ka盥y kawa貫k natrze sol, pieprzem, papryk i majerankiem.

Na patelni rozgrza mas這, sma篡 pol璠wiczk z ka盥ej strony na rumiano, nast瘼nie doda pokrojon cebul i posiekany czosnek, sma篡 a cebula si zeszkli.

Zmniejszy ogie i zala wszystko wod, doda sos sojowy, s鏊 i pieprz, patelni przykry i dusi wszystko do mi瘯ko軼i.

Pod koniec zag窷ci m彗.

Smacznego!



poniedzia貫k, 24 wrze郾ia 2012

A to wszystko pod pierzynk z mozzarelli i aromatyczn bazyli. Zapiekanka jest przepyszna, mog豉bym je嗆 j codziennie, ale nie chc 瞠by mi si przejad豉 :-)


PRODUKTY:

Na dwie porcje

1 du篡 filet z kurczaka (pojedynczy)

0,5 du瞠j cukinii

10 pomidork闚 koktajlowych

6 oliwek

0,5 kulki mozzarelli

Gar嗆 li軼i bazylii

150ml przecieru pomidorowego

0,5 造瞠czki oregano

S鏊,pieprz

2 z帳ki czosnku przeci郾i皻e przez prask

WYKONANIE:

Przecier pomidorowy mieszamy ze szczypt soli, pieprzu, oregano i czosnkiem.

Kurczaka kroimy w kostk i podsma瘸my na patelni z sol i pieprzem. Wyk豉damy go do kokilek lub naczynia 瘸roodpornego, zalewamy cienk warstw sosu, uk豉damy umyt cukini pokrojon w cienkie plastry, pokrojone w 獞iartki pomidory, pokrojone oliwki i posiekan bazyli, opr鏀zamy sol, pieprzem i ponownie zalewamy cienk warstw sosu, posypujemy start mozzarell.

Piekarnik rozgrzewamy do 180' i zapiekamy kurczaka 20 minut.


Smacznego!



sobota, 22 wrze郾ia 2012

Po pysznych owocowych, orze德iaj帷ych letnich ciastach przyszed czas na co s這dszego. My郵 瞠 wi瘯szo嗆 z nas ma przepis na metrowca w swoich zbiorach :-)


PRODUKTY:

Ciasto:

300g m彗i pszennej
150g cukru
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki mleka lub wody
2 造磬i kakao
1 造瞠czka proszku do pieczenia
4 jajka
Szczypta sody

Krem:

1 budy waniliowy
400ml mleka
0,5 szklanki cukru
200g mas豉 lub margaryny

Polewa:

0,5 kostk margaryny
2 造磬i kakao
2 造磬i mleka
2 造磬i cukru pudru

WYKONANIE:

Ciasto:

Bia趾a z sod ubi na sztywn pian, wci捫 miksuj帷 dodawa kolejno cukier, po jednym 鄴速ku, wod/mleko, olej, a na koniec przesian m彗 z proszkiem do pieczenia.

Ciasto podzieli na dwie r闚ne cz窷ci do jednej doda kakao, a do drugiej 2 造磬i m彗i i dobrze wymiesza.

Formy keksowe wysmarowa margaryn i wysypa bu趾 tart, prze這篡 ciasta i piec ok. 50 minut w 180'. Wystudzi na kratce.

Krem:

Budy przygotowa wg. przepisu na opakowaniu z mniejsz ilo軼i mleka i wi瘯sza ilo軼i cukru (jak w przepisie). Kiedy wystygnie zmiksowa z margaryn.

Ciasto pokroi na w miar r闚ne cz窷ci, ka盥 kromk smarowa kremem i sk豉da.



Polewa:

Margaryn roztopi w rondelku, po陰czy z mlekiem, kakao i cukrem pudrem szybko mieszaj帷. Wyla na ciasto i odstawi do lod闚ki na ok. 1h. Kroimy uko郾ie.


Smacznego!



23:29, miloscwbrzuchumam , Ciasta
Link Komentarze (2) »

Przepyszne danie kuchni francuskiej. Chodzi這 za mn od jakiego czasu, ale przepis zawsze wydawa mi si za d逝gi i skomplikowany, w rzeczywisto軼i okaza si banalnie prosty cho do嗆 pracoch這nny, ale dla tego smaku warto jest sp璠zi w kuchni troch wi璚ej czasu.

Zdj璚ie ko鎍owe mo瞠 nie zach璚a do spr鏏owania (stara豉m si jak mog豉m), jednak gwarantuj 瞠 wygl康 nijak si ma do smaku.

Przepis znalaz豉m w ksi捫ce kucharskiej. Podaj z male鎥imi zmianami.



PRODUKTY:

1,5kg kurczaka podzielonego na 10 cz窷ci*
250g malutkich pieczarek
200g w璠zonego boczku
3 鈔ednie marchewki
2 p璠y selera
Bouquet garni - kilka ga陰zek pietruszki, dwa li軼ie laurowe, pi耩 ga陰zek tymianku zwi您anych razem
1 litr czerwonego wina**
Oliwa
S鏊 i czarny pieprz
7 szalotek***
1 kopiasta 造磬a m彗i pszennej

* proponuj zakupi same udka z kurczaka poniewa w skrzyde趾ach jest ma這 mi瘰a, a zbyt d逝go pieczony filet robi si suchy, udka by造 idealnie soczyste, a mi瘰o pi瘯nie odchodzi這 od ko軼i.

** U篡豉m nieca貫j butelki wytrawnego wina 0,75l .

*** w przepisie autor pisa o 20 ma造ch cebulkach, u篡豉m 7 sporych szalotek pokrojonych na 2 cz窷ci



WYKONANIE:

Wino przela do garnka i gotowa a zmniejszy swoj obj皻o嗆 o co najmniej 1/3.
Marchewk i p璠y selera pokroi w plastry.

Kurczaka podzieli, umy i osuszy, natrze sol i pieprzem. Wymiesza w misce razem z marchewkami, selerem i bukietem zi馧.


Zawarto嗆 miski zala przestudzonym winem, zakry foli i odstawi do lod闚ki na ca陰 noc.

Na drugi dzie prze這篡 produkty do durszlaka ustawionego nad garnkiem. Oddzieli mi瘰o od warzyw i osuszy na papierowych r璚znikach.

Na patelni rozgrza oliw, sma篡 mi瘰o z ka盥ej strony po 5 minut i odstawi na talerzyk. Na tej samej patelni usma篡 warzywa a si zarumieni, nast瘼nie wsypa m彗 na patelni i dok豉dnie wymiesza. Zala marynat, doda kurczaka i zagotowa - trzyma na ogniu ok. 5 minut.

Wszystko prze這篡 do 瘸roodpornego naczynia, przykry i piec przez ok. 40-50 minut w 180' lub do tego czasu a mi瘰o b璠zie mi璚iutkie.

Boczek pokroi w paski lub kostk, podsma篡 na oleju a b璠zie rumiany, doda pieczarki i sma篡 a b璠 mi瘯kie. Doda do upieczonego mi瘰a i wymiesza.

Kurczaka poda豉m ze 鈍ie穎 upieczonym chlebem i to by dodatek idealny.


Smacznego!



鈔oda, 19 wrze郾ia 2012

Uwielbiam ciasto francuskie, kiedy nachodzi mnie ochota na ma貫 i szybkie co nieco to sprawdza si ono idealnie czy to do s這dkich czy s這nych wypiek闚.

A dzisiaj by這 s這dko-kwa郾o :-)
Kto nie lubi kwa郾ych smak闚 mo瞠 dodatkowo opr鏀zy ciasteczka cukrem pudrem. Zamiast czekolady mlecznej mo積a u篡 gorzkiej.

PRODUKTY:

0,5 opakowania ciasta francuskiego
16 malin
Kilka li軼i mi皻y
Kilka kostek czekolady

WYKONANIE:

Ma陰 foremk o kszta販ie serduszka wycinamy ciasteczka, uk豉damy je na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia.
Umyte i osuszone listki mi皻y siekamy lub rwiemy na mniejsze kawa趾i i posypujemy nimi serduszka, nast瘼nie na ka盥ym ciastku uk豉damy po malince.


Pieczemy ok. 10 minut w 190'

Na koniec ozdabiamy ciastka roztopion czekolad.

Smacznego!

Ale u mnie ostatnio czekoladkowo :-) Robienie czekoladek tak mnie wci庵n窸o 瞠 dzisiaj mam dla Was kolejn propozycj, czekoladki z najprostszym nadzieniem, bo z gotowym kremem czekoladowym. By這 bardzo s這dko :-)


PRODUKTY:

0,5 tabliczki mlecznej czekolady
0,5 tabliczki bia貫j czekolady

Krem kanapkowy czekoladowy ( u mnie dwukolorowy )

WYKONANIE:

Czekolady roztapiamy w k徙ieli wodnej, p璠zelkiem smarujemy dok豉dnie foremki. Czynno嗆 powtarzamy jeszcze 2 razy 瞠by mie pewno嗆 瞠 czekoladki nie pop瘯aj przy wyci庵aniu ich z foremek. Za ka盥ym razem foremk odk豉damy do zamra瘸rki lub lod闚ki.

Na ostatni warstw czekolady wyciskamy krem za pomoc szprycy lub r瘯awa i przykrywamy wszystko pozosta陰 czekolad. Odstawiamy do ca趾owitego zastygni璚ia.


Smacznego!

Pewnie wielu z nas pami皻a ten smak z czas闚 dzieci雟twa :-)

Ja robi豉m z po這wy tej porcji, doda豉m kakao do picia typu "Puchatek" dzi瘯i czemu blok wyszed bardziej mleczno - czekoladowy ni kakaowy, cukru doda豉m 獞ier szklanki ale by這 to du穎 za du穎.

Przepis znalaz豉m tutaj -->KLIK

PRODUKTY:

1 szklanka cukru

1 cukier waniliowy

1 kostka margaryny

3 szklanki mleka w proszku

2 造磬i kakao

0,5 szklanki wody

300g herbatnik闚

WYKONANIE:

Margaryn rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukry, wod i kakao - zagotowujemy.

Po ostudzeniu dodajemy mleko w proszku i wszystko miksujemy na g豉dk mas.

Dodajemy pokruszone herbatniki i mieszamy 造磬.

Keks闚k wyk豉damy foli spo篡wcz i wyk豉damy do niej mas.

Ciacho ch這dzimy w lod闚ce minimum 2 godziny.

Ja robi豉m z po這wy tej porcji, doda豉m kakao do picia typu "Puchatek" dzi瘯i czemu blok wyszed bardziej mleczno - czekoladowy ni kakaowy, cukru doda豉m 獞ier szklanki ale by這 to du穎 za du穎, blok mimo wszystko jest przepyszny, warto doda mniej cukru i w razie potrzeby posypa cukrem pudrem.

Smacznego!



poniedzia貫k, 17 wrze郾ia 2012

Do lutego kupa czasu, a ja mam takie pi瘯ne foremki na czekoladki i jak tu si powstrzyma 瞠by ich nie u篡 ? :-)


PRODUKTY:

Tabliczka mlecznej czekolady

0,5 tabliczki bia貫j czekolady
1 造磬a naturalnego jogurtu
1 造磬a cukru
10 truskawek

WYKONANIE:

Truskawki ( mog by mro穎ne ) rozdrobni w blenderze, prze這篡 do garnuszka, podla odrobin wody, doda cukier i gotowa a odparuje woda i zrobi si przecier. Przetrze przez sito, wymiesza z jogurtem i roztopion w k徙ieli wodnej bia陰 czekolad.

Czekolad mleczn roztopi w k徙ieli wodnej, za pomoc p璠zelka wysmarowa dok豉dnie foremki 2-3 razy, za ka盥ym razem odk豉da form do zamra瘸rki. Po 3 warstwie na這篡 nadzienie, znowu od這篡 do zamra瘸rki. Na koniec zala pozosta陰 cz窷ci mlecznej czekolady i odstawi do ca趾owitego zastygni璚ia.

Smacznego!

 
1 , 2 , 3
Mi這嗆 w brzuchu mam

Wypromuj r闚nie swoj stron Durszlak.pl Top Blogi