pi徠ek, 31 sierpnia 2012

No i sta這 si.. polubi豉m szpinak! Dawno nie zrobi豉m czego co by mi tak smakowa這. Piero磬i s idealne, troszk je przypiek豉m ale taki ju mam piekarnik. S tak pyszne 瞠 zaraz chyba zrobi ich wi璚ej. Ciasta troch mi zosta這, niestety farszu brak這 przez podjadanie. Z podanej porcji wysz這 mi oko這 30 piero磬闚 na dwa k瘰y.

PRODUKTY:


Ciasto:

150g m彗i pszennej (plus troch do posypania gdyby ciasto za bardzo si klei這)
10g 鈍ie篡ch dro盥篡
0,25 szklanki 鄉ietany 18%
120g margaryny
1 造瞠czka soli

Farsz:

250g mro穎nego szpinaku
125g ricotty
2 z帳ki czosnku
S鏊 i pieprz do smaku

+ 1 jajko do posmarowania piero磬闚

WYKONANIE:

M彗 przesiewamy na stolnic,dodajemy s鏊, margaryn i dro盥瞠 rozmieszane ze 鄉ietan. Sk豉dniki siekamy no瞠m i zagniatamy ciasto.

Szpinak rozmra瘸my, przek豉damy do rondelka, stawiamy na ogniu i czekamy a odparuje woda, po tym czasie dodajemy czosnek przeci郾i皻y przez prask, ser i doprawiamy do smaku.

Ciasto rozwa趾owujemy i wycinamy foremk k馧ka, na 鈔odku k豉dziemy porcj farszu, przyk豉damy drug cz窷ci i dobrze sklejamy. 砰letk mo積a wyci望 na wierzchu jaki wzorek.

Piero磬i uk豉damy na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i pieczemy w 190' a si zarumieni.



czwartek, 30 sierpnia 2012

Przepis znalaz豉m na blogu "Olga Smile" KLIK

Ciasteczka nie s tylko dla czworonog闚, podobno innym domownikom smakuj r闚nie dobrze jak i pieskom, ja jednak ich nie pr鏏owa豉m :-) Za to Mia ma這 nie odgryza mi r瘯i za ka盥ym razem kiedy podaj jej marchewkow kostk. Chcia豉m zrobi zdj璚ie kiedy chrupie ciasteczko ale zosta豉m zap璠zona pod 軼ian i musia豉m czym pr璠zej odda jej smako造k. Podawanie 豉py bez proszenia o to m闚i samo za siebie :-)

PRODUKTY:

Ciasteczka robi豉m z po這wy porcji wi璚 tak te podaj:

1 du瘸 marchewka starta na ma造ch oczkach tarki
250g m彗i pszennej ( autorka pisze o m帷e typ 850, ja jednak nie mog豉m jej nigdzie znale潭 wi璚 doda豉m 650)
0,5 szklanki otr瑿闚 pszennych
1,5 造磬i miodu
1 jajko
60ml ma郵anki
0,5 造瞠czki soli
0,5 造磬i cukru
50g mi瘯kiego mas豉

WYKONANIE:

Wszystkie sk豉dniki wymiesza i zagnie嗆 mi瘯kie, elastyczne ciasto. Rozwa趾owa, nak逝 widelcem i wycina foremk ciasteczka.
Uk豉da na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia i piec 15 minut w 180'

Pieskom 篡cz smacznego :-)

wtorek, 28 sierpnia 2012

Tatu da grzybki to nie mog si zmarnowa :-)


PRODUKTY:

Podw鎩ny filet z kurczaka
1 cebula
150g 鈍ie篡ch kozak闚
1 造瞠czka s這dkiej papryki
2 造瞠czki koncentratu pomidorowego
1 造磬a m彗i
1 造磬a mas豉
250ml bulionu
S鏊 i 鈍ie穎 mielony czarny pieprz

WYKONANIE:

Kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostk. Opr鏀zamy sol i pieprzem i podsma瘸my na patelni.

Grzyby myjemy, ogonki obieramy i kroimy na mniejsze kawa趾i, cebul kroimy w kostk.

W rondelku rozpuszczamy mas這, szklimy cebulk i dodajemy grzyby, zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem a grzybki b璠 mi瘯kie.

Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat, m彗 i przyprawy, zagotowujemy.

Do sosu dodajemy kurczaka.

Smacznego!




Ekspresowe ciasteczka, a do tego przepyszne! Z podanej porcji wysz這 mi 50 ma造ch ciasteczek, takich na dwa k瘰y :-)


PRODUKTY:

125g m彗i pszennej
60g margaryny
1 鄴速ko
0,5 造磬i 鄉ietany
0,25 造瞠czki proszku do pieczenia
40g cukru pudru
0,5 opakowania cukru waniliowego
Marmolada wieloowocowa

WYKONANIE:

M彗 z proszkiem przesiewamy na stolnic, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, 鄉ietan, 鄴速ko, margaryn i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do lod闚ki na 0,5h.

Stolnic podsypujemy m彗, rozwa趾owujemy ciasto i wycinamy foremk ciasteczka, kt鏎e uk豉damy na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia.

Marmolad przek豉damy do szprycy lub r瘯awa cukierniczego i nak豉damy na ciastka.

Pieczemy 10-15 minut w 180'

Smacznego!




23:19, miloscwbrzuchumam , Ciastka
Link Komentarze (1) »
poniedzia貫k, 27 sierpnia 2012

Moje ulubione :-) Mo積a doda jeszcze szynk, salami czy kto co lubi :-)


PRODUKTY:

D逝ga bagietka
Kapusta peki雟ka
Pieczarki
Starty 鄴速y ser
Og鏎ek
Kukurydza
Rzodkiewka
Majonez
Keczup
Szczypior

WYKONANIE:

Bagietk przekroi, 鈔odek ugnie嗆 lub wybra. Pieczarki zetrze na tarce i podsma篡 z sol i pieprzem na niewielkiej ilo軼i oleju.

Bu趾i nape軟i pieczarkami, posypa serem i zapiec w piekarniku.

Upieczone zapiekanki posmarowa majonezem, u這篡 poszatkowan kapust, plasterki og鏎ka i rzodkiewki, posmarowa keczupem, posypa kukurydz i szczypiorkiem.

Smacznego!



niedziela, 26 sierpnia 2012

Uwielbiam sernik pod ka盥 postaci, z brzoskwiniami, z piank, z rodzynkami. Ale najbardziej lubi sernik na kakaowym spodzie.


PRODUKTY:

300g m彗i pszennej
1 造瞠czka proszku do pieczenia
2 造磬i kwa郾ej 鄉ietany
2 鄴速ka
1 kostka margaryny
2 造磬i cukru pudru
3 造磬i kakao

0,5 kilo dobrego sera (mo瞠 by z wiaderka)
0,5 szklanki cukru
1 ma造 budy 鄉ietankowy/waniliowy
1 jajko
125g mas豉 stopionego

WYKONANIE:

Sk豉dniki na ciasto siekamy i zagniatamy. Wi瘯sz cz窷 chowamy do lod闚ki, mniejsz do zamra瘸rki na ok. 1h.

Ser mielimy (chyba 瞠 mamy z wiaderka to nie :-) ) i mieszamy z pozosta造mi sk豉dnikami.

Tortownic smarujemy margaryn, sp鏚 wyk豉damy wi瘯sz cz窷ci ciasta, na to wylewamy mas serow, na wierzch zetrze zamro穎ne ciasto.

Piec w 180' ok. 1h.

Smacznego!

22:37, miloscwbrzuchumam , Ciasta
Link Komentarze (2) »

Mo積a poda z lodami lub bit 鄉ietan, dla mnie najlepsza jest lekko opr鏀zona cukrem pudrem :-) 

PRODUKTY:

300g m彗i pszennej
1 造瞠czka proszku do pieczenia
2 造磬i kwa郾ej 鄉ietany
2 鄴速ka
1 kostka margaryny
2 造磬i cukru pudru
1 cukier waniliowy
1kg jab貫k
Cynamon


WYKONANIE:

M彗 z proszkiem przesia na stolnic, doda 鄴速ka 鄉ietan, margaryn i cukier puder - posieka i zagnie嗆 ciasto.

Wi瘯sz cz窷 ciasta zawin望 w papier i od這篡 do lod闚ki, drug do zamra瘸rki na 1h.

Jab趾a obra i zetrze na tarce lub cienko pokroi, wymiesza z cukrem waniliowym.

Form wysmarowa margaryn i wy這篡 ciastem. Do 鈔odka na這篡 jab趾a i opr鏀zy cynamonem.

Na wierzch zetrze zamro穎ne ciasto.

Piec ok. 50 minut w 190'

Smacznego!



czwartek, 23 sierpnia 2012

Dzi zrobi豉m sw鎩 pierwszy keczup :-)

Przepis wyci庵n窸am z zeszytu babci, zrobi豉m go z po這wy porcji bo pomy郵a豉m : a na co mi tyle keczupu? No i w efekcie mam 1 ma造 s這iczek - i to niepe軟y :-(

Na pewno niebawem zrobi go wi璚ej bo keczup wyszed przepyszny, jedyne co zmieni to dodam mniej cukru bo jest ciut ciut za s這dki. A mo瞠 pokusz si na dodanie wi瘯szej ilo軼i czosnku lub bazylii? :-)


PRODUKTY:

2,5 kg pomidor闚
0,5 kg cebuli
250g cukru
2/3 szklanki octu
1 造瞠czka papryki s這dkiej lub ostrej
1 造瞠czka pieprzu
1 p豉ska 造瞠czka cynamonu
1 造瞠czka ga趾i muszkato這wej
1 造磬a soli
4 go寮ziki
1,5 造磬i musztardy
Kilka ziaren ziela angielskiego
Szczypta chilli
Szczypta czosnku granulowanego

WYKONANIE:

Umyte pomidory kroimy na mniejsze cz窷ci, cebul kroimy w kostk. Wk豉damy do garnka i dusimy na ma造m ogniu ok. 1h a b璠 si nadawa造 do przetarcia przez sito.

Po przetarciu dodajemy ocet, cukier, musztard i przyprawy, gotujemy przez 2-3h do zg瘰tnienia.

Przek豉damy do s這ik闚.

Smacznego!



00:03, miloscwbrzuchumam , Przetwory
Link Komentarze (3) »
wtorek, 21 sierpnia 2012

Sur闚ka ekspresowa i przepyszna. Najlepiej smakuje z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami i kurczakiem :-)


PRODUKTY:

0,5 ma貫j kapusty peki雟kiej
2-3 marchewki
1 por (cz窷 bia豉 i zielona, ale bez li軼)


2 造磬i majonezu
1 造磬a 鄉ietany 18%
2 造瞠czki musztardy
1 造磬a octu winnego bia貫go

S鏊,pieprz

WYKONANIE:

Umyt kapust drobno szatkujemy, obran marchewk 軼ieramy na tarce, pora kroimy w p馧plasterki.

Wszystko mieszamy z majonezem, 鄉ietan, musztard i octem.
Doprawiamy do smaku sol i pieprzem.

Smacznego!



Par闚kowe zawija鎍e to wspania豉 i szybka przek御ka :-) Przepis znalaz豉m u Mienty na blogu Eat me ---> KLIK

PRODUKTY:

1 opakowanie ciasta francuskiego
2 cienkie par闚ki
1 jajko
Ser 鄴速y
Szczypta pieprzu cayenne

WYKONANIE:

Ciasto rozwijamy smarujemy jajkiem i posypujemy startym 鄴速ym serem, na obu ko鎍ach uk豉damy par闚ki i zwijamy ciasto do 鈔odka. Nast瘼nie kroimy je na kawa趾i i uk豉damy na blaszce do pieczenia. Do jajka dodajemy pieprz i smarujemy nim zawija鎍e.

Pieczemy w nagrzanym do 180' piekarniku przez 20 minut.

Smacznego!

 
1 , 2 , 3 , 4
Mi這嗆 w brzuchu mam

Wypromuj r闚nie swoj stron Durszlak.pl Top Blogi