poniedzia貫k, 30 lipca 2012

Przepis pochodzi z ksi捫ki kucharskiej " Kuchnia 字鏚ziemnomorska"

Ciasteczka s pyszne, delikatne, kruche i pi瘯nie pachn. M鎩 facet stwierdzi 瞠 " myd豉 je嗆 nie b璠zie" ale mi smakowa造 bardzo :-)



PRODUKTY:

120g m彗i pszennej
1 ma貫 jajko
0,5 造磬i suszonej lawendy
35g cukru pudru
35g mas豉 sch這dzonego pokrojonego w kostk

WYKONANIE:

Do miski wsypa m彗 i mas這, opuszkami palc闚 zagniata ciasto tak aby wygl康a這 jak okruszki chleba. Doda cukier puder i wymiesza.
Jajko roztrzepa i wla do m彗i, doda posiekan lawend i zagnie嗆 mi瘯kie ciasto.

Wy這篡 na stolnic i wykrawa foremk ciasteczka. Uk豉da je na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia, nak逝 widelcem i piec w 180' przez 10 minut.

W ksi捫ce pisz jeszcze 瞠by posmarowa ciasteczka lukrem i posypa 鈍ie篡my kwiatami lawendy, ale ja ju tego nie robi豉m :-)

Smacznego!






19:44, miloscwbrzuchumam , Ciastka
Link Komentarze (3) »

Zdecydowanie najlepsze jakie do tej pory jad豉m. Nast瘼nym razem jednak dodam mniej cukru do nadzienia bo dla nas by造 ciut za s這dkie.

Przepis pochodzi z ksi捫ki kucharskiej "Chleb domowy wypiek"



PRODUKTY:

Bu貫czki robi豉m z po這wy tej porcji.

Rozczyn:

0,5 szklanki m彗i tortowej
0,5 szklanki ciep貫go mleka
20g dro盥篡
0,25 造瞠czki cukru

Ciasto:

3,5 szklanki m彗i tortowej
0,5 szklanki mleka
0,75 szklanki cukru
120g roztopionego mas豉
Szczypta soli
3 鄴速ka
1 opakowanie cukru waniliowego

Dodatkowo:

300g jag鏚
0,75 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego

WYKONANIE:

Wszystkie sk豉dniki na zaczyn mieszamy, misk przykrywamy i odstawiamy na kilka minut.

Do wyro郾i皻ego rozczynu przesiewamy m彗 i dodajemy pozosta貫 sk豉dniki. Zagniatamy mi瘯kie ciasto, w razie potrzeby dosypujemy troch m彗i.

Misk ponownie przykrywamy i odstawiamy a do podwojenia obj皻o軼i.

Jagody mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym.

Wyro郾i皻e ciasto dzielimy na r闚ne cz窷ci, ka盥 cienko rozwa趾owujemy, nak豉damy nadzienie i dobrze zwijamy.

Bu貫czki k豉dziemy na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyro郾i璚ia.

Na koniec smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem b康 kruszonk.

Smacznego!




niedziela, 29 lipca 2012

Kilka papryk, dobra wiejska kie豚asa, cukinia, przecier - tylko tyle potrzeba do pysznego rozgrzewaj帷ego obiadu :-)

Leczo najcz窷ciej przyrz康zam w zimie, ale kiedy najdzie mnie prawdziwa ochota na to danie to mog je zje嗆 nawet w 30 stopniowym upale.
Du篡m plusem jest to 瞠 leczo to danie jednogarnkowe :-)


PRODUKTY:

3 kolorowe papryki (鄴速a, czerwona, zielona)
1 du瘸 laska dobrej wiejskiej kie豚asy
1 du瘸 cebula
1 ma豉 cukinia
200ml przecieru pomidorowego
1 造瞠czka papryki s這dkiej
1 造瞠czka papryki ostrej
1 造磬a pikantnego keczupu ROLESKI
S鏊, pieprz do smaku

Gar嗆 鈍ie瞠j bazylii ( wiem 瞠 do leczo si nie dodaje, ale spr鏏ujcie :-) )

WYKONANIE:

Kie豚as obieramy ze sk鏎y, kroimy w p馧plasterki i podsma瘸my na niewielkiej ilo軼i oleju.
Papryki i cukini kroimy w do嗆 du膨 kostk, cebul w pi鏎ka i dorzucamy do kie豚asy. Podsma瘸my przez 5 minut i wlewamy troch wody. Przykrywamy patelni pokrywk i dusimy a sk豉dniki b璠 mi瘯kie. Po tym czasie wlewamy przecier, przyprawiamy paprykami, sol i pieprzem. Dodajemy porwan bazyli i keczup. Mieszamy i dusimy jeszcze 5 minut.

Smacznego!

Was te zach璚am do udzia逝 w konkursie w kt鏎ym mo瞠cie wygra 鈍ietny ekspres do kawy KRUPS oraz zestaw produkt闚 marki ROLESKI.

Konkurs „Podr騜e Pani R.” znajdziecie na Facebooku na profilu Roleski: http://www.facebook.com/Roleski Udzia w nim mo瞠 wzi望 ka盥y, wystarczy mie pomys!



pi徠ek, 27 lipca 2012

Z przyjemno軼i zapraszam do wzi璚ia udzia逝 w pierwszym konkursie na moim blogu :-)

Osoby kt鏎e zostawiaj przepis w komentarzu prosz jeszcze o podawanie maila :-) B璠zie mi 豉twiej si z Wami skontaktowa.

Mo瞠cie doda kilka przepis闚 :-)

Troch o nagrodach :-)


Nagrod za pierwsze miejsce jest :

1. 安ietna pojemna miska z pokrywk, w kt鏎ej przygotujecie pyszne sa豉tki dla Waszych bliskich. Misk mo瞠cie u篡wa r闚nie w mikrofal闚ce :-)

2. 安ietne 造磬i do sa豉tek w kszta販ie kwiatk闚 - zielone.

3. Przyprawa KAMIS SPECIALITE " Kolorowe zio豉 do sa豉tek" ( zdj璚ie z internetu )

4. Ksi捫eczka z przepisami "Domowe przepisy SAxTKI"

Nagrod za wyr騜nienie s:

1. R騜owe 造磬i do sa豉tek w kszta販ie kwiatk闚 i ma豉 niespodzianka.

Kiedy my郵 o kuchni niemieckiej, pierwsze co przychodzi mi do g這wy to kie豚asa i piwo, a 瞠 uwielbiam frankfurterki i ten z這ty trunek to pomy郵a豉m 瞠 fajnie by by這 po陰czy te dwa sk豉dniki.

Pyszne w璠zone kie豚aski w piwnym delikatnym cie軼ie. 安ietna przek御ka do piwa, idealnie komponuj si z wyrazistym smakiem musztardy :-)


PRODUKTY:

150g m彗i pszennej
鑿ier szklanki piwa (najlepiej ciemnego)
5g dro盥篡 鈍ie篡ch
60g mi瘯kiej margaryny

Kilka frankfurterek
Jajko
Kminek (niekoniecznie)
Musztarda India雟ka ROLESKI

WYKONANIE:

M彗 przesiewamy do miski, dodajemy pokrojon na mniejsze kawa趾i margaryn, dro盥瞠 mieszamy z piwem i wlewamy do miski. Zagniatamy mi瘯kie i elastyczne ciasto ( w razie potrzeby mo積a dosypa m彗i ).

Ciasto cienko wa趾ujemy, wycinamy d逝gie paski o szeroko軼i mniej wi璚ej 2cm i owijamy nimi kie豚aski.

Uk豉damy je na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia, smarujemy rozk堯conym jajkiem i posypujemy kminkiem.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190' przez oko這 20 minut, a si lekko zarumieni.

Podajemy z musztard.

Smacznego!



Was te zach璚am do udzia逝 w konkursie w kt鏎ym mo瞠cie wygra 鈍ietny ekspres do kawy KRUPS oraz zestaw produkt闚 marki ROLESKI.

Konkurs „Podr騜e Pani R.” znajdziecie na Facebooku na profilu Roleski: http://www.facebook.com/Roleski Udzia w nim mo瞠 wzi望 ka盥y, wystarczy mie pomys!

czwartek, 26 lipca 2012

PRODUKTY:

Nale郾iki:

2 szklanki mleka
8 造瞠k m彗i pszennej
2 jajka
P璚zek posiekanego szczypiorku
0,5 造磬i papryki ostrej, pieprzu i soli

Nadzienie:

230g mro穎nego szpinaku
8 pieczarek
Cebula
Kostka serka topionego
S鏊, pieprz do smaku

Na wierzch:

Starty 鄴速y ser

WYKONANIE:

Wszystkie sk豉dniki na nale郾iki mieszamy i sma篡my jak zwykle.

Szpinak rozmra瘸my, przek豉damy do garnuszka i czekamy a odparuje woda. Pokrojone pieczarki podsma瘸my na niewielkiej ilo軼i oleju, dorzucamy posiekan cebul i sma篡my jeszcze chwil. Wszystko 陰czymy ze szpinakiem, dodajemy serek topiony i mieszamy a si rozpu軼i.

Farsz nak豉damy na nale郾iki i zwijamy lub sk豉damy jak na krokiety. Uk豉damy w 瘸roodpornym naczyniu i posypujemy 鄴速ym serem.

Zapiekamy w piekarniku kilka minut a ser na wierzchu si roztopi.

Smacznego!




sobota, 21 lipca 2012

Szybkie mocno czekoladowe ciasto.

Przepis znalaz豉m na blogu KLIK jednak robi豉m z po這wy porcji bo nie by豉m pewna czy posmakuje i nie doda豉m orzech闚 :-)


PRODUKTY:

Ma豉 porcja (dos這wnie 6 kawa趾闚)

1 tabliczka gorzkiej czekolady
50g m彗i pszennej
3 jajka
0,5 kostki mi瘯kiego mas豉
150g cukru



WYKONANIE:

W czajniku zagotowujemy wod, wrz徠ek wlewamy do du瞠j miski w kt鏎 wk豉damy mniejsz miseczk, a z kolei do tej wrzucamy podzielon na kostki czekolad i mi瘯kie mas這 - czekamy a sk豉dniki si roztopi.

Jajka miksujemy dodaj帷 stopniowo cukier i m彗, pod koniec dodajemy stopion mas ma郵ano czekoladow.

Blaszk do pieczenia wyk豉damy pergaminem i smarujemy margaryn, wylewamy mas.

Piekarnik rozgrzewamy do 200' i pieczemy brownie 20 minut.

Smacznego!






czwartek, 19 lipca 2012

Ekspresowa pyszna sa豉tka 郵edziowa :-)

PRODUKTY:

8 p豉t闚 郵edziowych
1 du瘸 cebula
2-3 og鏎ki kiszone
1-2 造瞠czki ostrej musztardy
1 造磬a 鄉ietany
1-2 造磬i majonezu
Szczypior
Pieprz

WYKONANIE:

奸edzie wymoczy, nast瘼nie pokroi na mniejsze kawa趾i.

Cebul i og鏎ki pokroi w kostk, szczypiorek posieka i wrzuci do miski ze 郵edziami.

Majonez, 鄉ietan i musztard wymiesza, zala 郵edzie i wszystko razem po陰czy. Doprawi pieprzem.

Odstawi do "przegryzienia".

Szybka sa豉tka gotowa :-) Smacznego!




20:52, miloscwbrzuchumam , Ryby
Link Dodaj komentarz »

Przepis na ciastka pochodzi z ksi捫ki kucharskiej "Desery na ka盥 okazj". Herbatniki smakuj wspaniale, niemal identycznie jak te kupne.

Postanowi豉m ciacha prze這篡 kremem aby powsta這 co na wz鏎 popularnych "Hit闚". Wszystko wysz這 pysznie :-)


PRODUKTY:

250g m彗i pszennej
60g m彗i ziemniaczanej
1 jajo
2 造磬i mas豉
3 造磬i kwa郾ej 鄉ietany
1 p豉ska 造瞠czka sody
125g cukru

krem:

0,5 szklanki mleka w proszku
0,5 kostki mas豉
3-4 造磬i ciemnego kakao
1/4 szklanki cukru pudru

WYKONANIE:

M彗i z sod przesia na stolnic.
W misce utrze mi瘯kie mas這 z cukrem, jajkiem i 鄉ietan tak przygotowan mas wla do m彗i i zagnie嗆.

Ciasto do嗆 cienko rozwa趾owa, nak逝 widelcem i wycina szklank ciastka, uk豉da na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrza do 180' i piec herbatniki ok. 10 minut do lekkiego zrumienienia.

krem:

Mas這 miksujemy z cukrem, dodajemy stopniowo mleko i kakao. Gotowym kremem przek豉damy wystudzone ciastka.

Smacznego!

wtorek, 17 lipca 2012

Szybki pomys na smaczn kolacj :-)


PRODUKTY:

Kilka boczniak闚
S鏊
Pieprz
Bagietka
Jajko
M彗a
Bu趾a tarta
Olej
Mas這 zio這we

WYKONANIE:

Grzyby opr鏀zamy sol i pieprzem. Panierujemy w m帷e, jajku i bu販e tartej. Sma篡my na rozgrzanym oleju po kilka minut z ka盥ej strony.

Bagietk kroimy na skos, podpiekamy w tosterze lub w piekarniku.

Gotowe kotlety uk豉damy na talerzu i na ka盥y nak豉damy mas這 (mo積a te posmarowa bagietk, jak kto woli).

Smacznego!




23:38, miloscwbrzuchumam , Grzyby
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3
Mi這嗆 w brzuchu mam

Wypromuj r闚nie swoj stron Durszlak.pl Top Blogi