pi徠ek, 27 czerwca 2014

Pyszne i bardzo szybkie w wykonaniu, jagody mo積a zamieni na truskawki, maliny czy porzeczki.

Serniczki pieczone s na spodzie z herbatnik闚 wi璚 je郵i nie lubicie zagniata kruchego ciasta i mieli twarogu to ten przepis jest w豉郾ie dla Was.

Przepis na 6 porcji.

PRODUKTY:

Sp鏚:

70g herbatnik闚
40g mi瘯kiego mas豉

Ser:

250g ricotty
2,5 造磬i cukru pudru
1 bia趾o
1,5 造磬i proszku budyniowego

Jagody

WYKONANIE:

Herbatniki pokruszy w blenderze, wymiesza dok豉dnie z mi瘯kim mas貫m.

Ser zmiksowa z cukrem pudrem i proszkiem budyniowym, wymiesza dok豉dnie z ubitym na sztywno bia趾iem.

Do papilotek nak豉da po 造盧e herbatnik闚 (ugnie嗆) a nast瘼nie wyla na spody mas serow.

Na wierzchu ka盥ego serniczka po這篡 kilka jag鏚.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180' przez ok. 25-30 minut.

Odstawi do sch這dzenia.

Smacznego!

15:00, miloscwbrzuchumam , Babeczki i muffiny
Link Komentarze (11) »
鈔oda, 18 czerwca 2014

Takie rogaliki pami皻am z dzieci雟twa, smakowa造 dok豉dnie tak samo, te sklepowe by造 troch bardziej chrupi帷e, ale to nic :-)

Rogaliki wspaniale smakuj z marmolad, lub pieczone bez nadzienia, z mas貫m sa豉t i ulubion w璠lin.

Najlepsze oczywi軼ie s po upieczeniu, ale i na drugi dzie nie robi si twarde i mo積a je zje嗆 ze smakiem na 郾iadanie.

Znalaz豉m w internecie 鈍ietny spos鏏 na zwijanie takich rogali, ju chyba nigdy nie potn ciasta na tr鎩k徠y :-) - KLIK


PRODUKTY:

280g m彗i pszennej typ 750
1/2 szklanki ciep貫j wody
10g 鈍ie篡ch dro盥篡
1 造磬a cukru
1 造瞠czka soli
1 jajko
2 造磬i oleju

Do smarowania rogali:

1 鄴速ko
1 造磬a mleka
Mak

WYKONANIE:

Dro盥瞠 rozetrze z cukrem, kiedy si rozpuszcz zala wod, doda przesian m彗, s鏊, jajko i wymiesza, doda olej i wyrobi elastyczne ciasto.

Ciasto od這篡 do miski, misk przykry 軼iereczk i odstawi w ciep貫 miejsce na godzin.

Po tym czasie z ciasta uformowa 5 okr庵造ch bu貫czek, ka盥 rozwa趾owa na d逝gi owalny placek, a nast瘼nie post瘼owa tak jak na filmiku.

Ja zawsze robi 3 rogale z marmolad i 2 puste :-)

Rogaliki odk豉da na blaszk wy這穎n papierem do pieczenia, przykry 軼iereczk i odstawi na 15 minut.

Po tym czasie piekarnik rozgrza do 190', rogale posmarowa 鄴速kiem rozmieszanym z mlekiem i posypa je makiem.

Piec ok. 15 minut.

Smacznego!

00:03, miloscwbrzuchumam , Bu趾i
Link Komentarze (6) »
wtorek, 17 czerwca 2014

Lekko wyczuwalny smak limonki 鈍ietnie wsp馧gra ze s這dkim cytrynowym lukrem.

PRODUKTY:

3 jajka
1/3 szklanki sprite'a
2/3 szklanki cukru
1 szklanka m彗i
Sok z jednej limonki
1/4 szklanki oleju
1 造瞠czka proszku do pieczenia

Na lukier:

Sprite
150g cukru pudru
2 造磬i soku z cytryny

WYKONANIE:

Jajka miksujemy z cukrem i dodajemy powoli sprite'a, sok z limonki, olej i m彗 z proszkiem do pieczenia.

Ciasto wylewamy do prostok徠nej formy wysmarowanej mas貫m i wysypanej bu趾 tart.

Pieczemy w 180' do suchego patyczka (ok. 40-50 minut)

Cukier puder przesiewamy do miski, dodajemy sok z cytryny i sprite'a tyle by powsta g瘰ty dobrze rozprowadzaj帷y si lukier, tak przygotowany od razu wylewamy na zimne ciasto.

Smacznego!

00:27, miloscwbrzuchumam , Ciasta
Link Komentarze (3) »
niedziela, 15 czerwca 2014

Mog by smaczn dekoracj na przyk豉d na przyj璚iu dla dzieci :-)


PRODUKTY:

Ciasto:

100g serka homogenizowanego
160g m彗i tortowej
1 鄴速ko
3 造磬i cukru pudru
110g mas豉

Rabarbar:

250g rabarbaru obranego i pokrojonego w ma陰 kostk
3-4 造磬i cukru

WYKONANIE:

Wszystkie sk豉dniki na ciasto posieka no瞠m i zagnie嗆, je郵i ciasto si klei to wyrabia je na podsypanej m彗 stolnicy.

Rabarbar prze這篡 do naczynia 瘸roodpornego wysmarowanego mas貫m, wymiesza z cukrem i piec w 180' ok. 20 -25 minut.

Z ciasta wykrawa kr捫ki, nak豉da porcje zimnego rabarbaru i przykrywa drugim kr捫kiem z ciasta, zlepia dobrze brzegi.

Ciastka piec w 190' przez ok. 15 minut (musz si lekko zarumieni).

Zimne ciasteczka nabija na patyczki od lizak闚.

Smacznego!

12:35, miloscwbrzuchumam , Ciastka
Link Komentarze (6) »
sobota, 14 czerwca 2014

W ko鎍u si troch och這dzi這... mo積a teraz spokojnie upiec co pysznego bez obawy, 瞠 si roztopimy.

Do bu貫czek u篡豉m oleju rzepakowego.

Olej rzepakowy jest naturalnym 廝鏚貫m kwas闚 omega – 3 i dlatego staram si go u篡wa jak najcz窷ciej w mojej kuchni.


PRODUKTY:

170g m彗i typ 750
1/4 szklanki oleju rzepakowego
1/2 造瞠czki soli
1/2 造瞠czki granulowanego czosnku
1/2 造瞠czki cukru
1/4 szklanki ciep貫j wody
1/4 szklanki ciep貫go mleka
8g 鈍ie篡ch dro盥篡

70g mas豉
1 ga陰zka rozmarynu
1 ga陰zka tymianku
1 造瞠czka posiekanego koperku
1 造瞠czka posiekanego szczypiorku
1 du篡 z帳ek czosnku

WYKONANIE:

Dro盥瞠 zasypa cukrem, kiedy si rozpuszcz wla wod i mleko, doda pozosta貫 sk豉dniki i wyrobi elastyczne ciasto, je郵i bardzo si klei to dosypujemy troch m彗i.

Ciasto odstawiamy pod 軼iereczk do wyro郾i璚ia na godzin.

Mi瘯kie mas這 mieszamy z zio豉mi i przeci郾i皻ym przez prask czosnkiem.

Wyro郾i皻e ciasto podzieli na 5 cz窷ci, z ka盥ej uformowa okr庵陰 bu貫czk.

Ka盥 bu趾 rozwa趾owa, posmarowa mas貫m, zwin望 jak nale郾ik i z這篡 na p馧, przeci望 j (ale nie do ko鎍a) no瞠m i wywin望 boki.

Bu貫czki odk豉da na blaszk wy這穎n papierem do pieczenia i odstawi na 15 minut do wyro郾i璚ia.

Piec w 190' ok. 15-20 minut.

Smacznego!

22:56, miloscwbrzuchumam , Bu趾i
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 12 czerwca 2014

Najbardziej lubi gofry z bit 鄉ietan i jagodami, na te niestety trzeba jeszcze poczeka,

tymczasem mo瞠my je je嗆 z przer騜nymi d瞠mami, owocami lub po prostu posypane cukrem pudrem.

Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com

PRODUKTY:

2 szklanki m彗i pszennej
2 jajka
2 szklanki mleka
1 造瞠czka proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju
Szczypta soli

WYKONANIE:

Bia趾a oddzieli od 鄴速ek, ubi je na sztywn pian.

Pozosta貫 sk豉dniki wymiesza na g豉dk mas, pod koniec delikatnie wmiesza pian z bia貫k.

Gofry piec w nagrzanej gofrownicy, a si zarumieni.

Smacznego!

poniedzia貫k, 09 czerwca 2014

Wiecie 瞠 dzisiaj pierwszy raz mia豉m do czynienia z botwink? :-)

Tartaletki bardzo mi smakowa造, wszystkie sk豉dniki zgra造 si ze sob idealnie, bardzo polecam :-)

Do sma瞠nia u篡豉m oleju rzepakowego.

Olej rzepakowy jest naturalnym 廝鏚貫m kwas闚 omega – 3 i dlatego u篡wam go codziennie do gotowania, sma瞠nia i pieczenia.

PRODUKTY:

Ciasto:

160g m彗i pszennej
1 鄴速ko
0,5 造瞠czki proszku do pieczenia
120g mas豉 lub margaryny
szczypta soli

Farsz:

1 p璚zek botwinki - li軼ie i 3 ma貫 buraczki
0,5 cebuli
2 z帳ki czosnku
1 gruszka
100g serka koziego
S鏊, pieprz do smaku
1 造瞠czka miodu
2 造磬i oleju rzepakowego

WYKONANIE:

Sk豉dniki na ciasto siekamy no瞠m i zagniatamy.

Ciastem wylepiamy foremki i wk豉damy je do lod闚ki na czas przygotowania farszu.

Botwink porz康nie myjemy, buraczki obieramy, ca這嗆 siekamy do嗆 drobno no瞠m.

Cebulk i gruszk kroimy w kostk, czosnek przeciskamy przez prask.

Na patelni rozgrzewamy olej, sma篡my na niej cebulk a si zeszkli, dodajemy czosnek, botwin i gruszk i sma篡my przez oko這 5 minut na ma造m ogniu, doprawiamy do smaku.

Na ciasto nak豉damy porcje farszu z pokruszonym serem i pieczemy ok. 20 minut w 190'

Smacznego!

23:25, miloscwbrzuchumam , Tartaletki
Link Komentarze (3) »
pi徠ek, 06 czerwca 2014

Nie b璠 ukrywa 瞠 najbardziej smakuje mi pasztet z mi瘰a jednak przyrz康zam go tylko z okazji 鈍i徠, ten z fasoli przyrz康za si bardzo szybko, mo積a do niego doda ulubione dodatki niekoniecznie musz by to suszone pomidory, najlepiej smakuje na grzance lub z chrupkim pieczywem.

Zamiast jajek do po陰czenia masy u篡豉m tym razem siemienia lnianego, a 瞠by pasztet nie by suchy doda豉m do niego nieco oleju rzepakowego.

Olej rzepakowy jest naturalnym 廝鏚貫m kwas闚 omega – 3 i dlatego 瞠by zdrowo p造n掖 czas u篡wam go do potraw ca造 czas :-)


PRODUKTY:

250g fasoli "Pi瘯ny Ja" ( zapracowani mog u篡 fasoli z puszki)
2 cebule
2 z帳ki czosnku
5 kawa趾闚 suszonych pomidor闚
2 造磬i posiekanej natki pietruszki
100ml oleju rzepakowego + 1 造磬a do sma瞠nia
3 造磬i mielonego siemienia lnianego
1,5 造瞠czki majeranku
1 造瞠czka soli
0,5 造瞠czki pieprzu
0,5 造瞠czki papryki ostrej

WYKONANIE:

Fasol moczy przez 12 godzin. Po tym czasie ugotowa j do mi瘯ko軼i.

Cebul posieka i zeszkli na rozgrzanym oleju, pod koniec sma瞠nia doda przeci郾i皻y przez prask czosnek i sma篡 jeszcze kilka sekund.

Ugotowan zimn fasolk zmieli razem z suszonymi pomidorami, wymiesza z siemieniem, pietruszk, olejem i przyprawami, je郵i trzeba to doprawi do smaku.

Mas prze這篡 do formy keksowej wy這穎nej papierem do pieczenia i wstawi do piekarnika nagrzanego do 200'.

Piec ok. 40 minut do godziny ( do suchego patyczka )

Ostudzony pasztet odstawi do lod闚ki na kilka godzin, a najlepiej na ca陰 noc.

Smacznego!

00:00, miloscwbrzuchumam
Link Komentarze (1) »
wtorek, 03 czerwca 2014

Ciasto jest banalnie proste, ale jest przepyszne, a do tego wygl康a bardzo efektownie.

Najlepiej jest u篡 niewielkich, mi瘯kich gruszek.

Do ciasta u篡豉m oleju rzepakowego, kt鏎y jest jest naturalnym 廝鏚貫m kwas闚 omega – 3 i dlatego warto go w陰czy do swojej diety by zdrowo 篡.


PRODUKTY:

2 szklanki m彗i tortowej
1 szklanka cukru
2 造瞠czki proszku do pieczenia
2 造磬i kakao

1 szklanka jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju rzepakowego
2 jajka

9 gruszek

WYKONANIE:

Przygotowa dwie miski.
W jednej wymiesza m彗, kakao, cukier i proszek.
W drugiej wymiesza jajka, olej i jogurt.
Sk豉dniki mokre wla do suchych i ca這嗆 wymiesza widelcem. 
Ciasto przela do formy wysmarowanej mas貫m i wysypanej bu趾 tart.


Gruszki obra, pouk豉da w cie軼ie.
Ciasto piec ok. 30-40 minut (do suchego patyczka) w 180'. 
Smacznego!



00:01, miloscwbrzuchumam , Ciasta
Link Komentarze (4) »
poniedzia貫k, 02 czerwca 2014

Foremki krzycza造 do mnie "we mnie, we mnie i upiecz miodowe ciasteczka!" jak bym mog豉 si im oprze? :-)

PRODUKTY:

250g m彗i pszennej
3 造磬i miodu
1 鄴速ko
120g mas豉
5 造瞠k cukru pudru

WYKONANIE:

M彗 przesia na stolnic, doda pozosta貫 sk豉dniki i zagnie嗆 ciasto.
Je郵i si za bardzo "rwie" i klei to dosypa troch m彗i. 

Ciasto rozwa趾owa.
Wykrawa foremk ciasteczka, mo積a odbi jakie stempelki, je郵i robimy wzorki to ciasteczka przed upieczeniem nale篡 sch這dzi w lod闚ce ok. 1godzin.
Piec w 180' ok. 6 minut. 

Smacznego!

14:36, miloscwbrzuchumam , Ciastka
Link Komentarze (3) »
 
1 , 2
Mi這嗆 w brzuchu mam

Wypromuj r闚nie swoj stron Durszlak.pl Top Blogi