sobota, 30 czerwca 2012

Je郵i chodzi o pasty to ta jest moim numerem 1.
Polecam na kanapk na這篡 jeszcze plasterek og鏎ka kiszonego. Niebo w g瑿ie :-)



PRODUKTY:

5 jaj ugotowanych na twardo
Majonez
妃ietana
Szczypiorek
Cebula
Musztarda

WYKONANIE:

Jaja ugotowa na twardo i zetrze na tarce o malutkich oczkach.
Cebul pokroi w kostk, szczypiorek poszatkowa, wymiesza wszystko z dwiema 造磬ami majonezu, 造磬 鄉ietany i 造瞠czk musztardy. Doprawi do smaku sol i pieprzem.

Smacznego!


pi徠ek, 29 czerwca 2012

Uwielbiam margeritki z piekarni "Pod Telegrafem" i dzisiaj uda這 mi si upiec je w domu, w smaku bardzo podobne, a to chyba za zas逝g du瞠j ilo軼i keczupu (u篡豉m firmy Fanex i ten w豉郾ie polecam), margeritki przyrz康za si bardzo szybko, a dobre s zar闚no na zimno i na ciep這.

PRODUKTY:

Na ok. 8 sztuk

300g m彗i pszennej
20g dro盥篡
0,5 szklanki ciep貫go mleka
S鏊
1 jajko
2 造磬i oleju

Dodatkowo:

Keczup
Posiekane listki bazylii
Ser 鄴速y starty na tarce o ma造ch oczkach
Oregano

WYKONANIE:

Do miski przesiewamy m彗, dodajemy s鏊, jajko i ciep貫 mleko wymieszane z dro盥瘸mi. Na koniec dodajemy olej i wyrabiamy ciasto a t逝szcz si ca趾owicie wch這nie.
Misk przykrywamy 軼iereczk i wk豉damy do ciep貫go piekarnika lub mikrofal闚ki wtedy ciasto szybciutko wyro郾ie.
Po wyro郾i璚iu odrywamy r闚ne kulki kt鏎e rozwa趾owujemy cienko lub grubo (jak kto lubi). Pizze uk豉damy na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia, smarujemy obficie keczupem i posypujemy oregano, nak豉damy warstw 鄴速ego sera i troch bazylii.

Piekarnik rozgrzewamy do 190' i pieczemy margeritki ok. 10 minut.

Smacznego!




Pyszne babeczki, mo積a te zrobi jedn du膨 w formie tarty.

PRODUKTY:

Ciasto:

150g m彗i pszennej
0,5 造瞠czki proszku do pieczenia
0,5 torebki cukru waniliowego
3 造磬i cukru pudru
0,5 kostki margaryny
1 造磬a 鄉ietany 18%
1 鄴速ko

Dodatkowo:

Truskawki - ilo嗆 dowolna
Budy waniliowy lub 鄉ietankowy

WYKONANIE:

Z podanych sk豉dnik闚 zagniatamy g豉dkie i mi瘯kie ciasto. Zawijamy w foli i odstawiamy na 0,5 godziny do lod闚ki.

Budy gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, truskawki myjemy i kroimy na mniejsze cz窷ci.

Foremki smarujemy margaryn, z ciasta urywamy kulki i wyk豉damy nimi do嗆 grubo foremki. Do 鈔odka nak豉damy po du瞠j 造盧e budyniu, a na to pokrojone truskawki.

Reszt ciasta rozwa趾owujemy i wykrawamy foremk k馧ka, nast瘼nie rade趾iem kroimy w cienkie paski, kt鏎e potem uk豉damy na babeczkach.

Piekarnik rozgrzewamy do 190' i pieczemy ciastka ok. 30 minut.

Posypujemy cukrem pudrem i si zajadamy.

Smacznego!




00:29, miloscwbrzuchumam , Babeczki i muffiny
Link Komentarze (7) »
czwartek, 28 czerwca 2012

Kurczaka poda豉m z frytkami i sosem s這dko kwa郾ym typu Tao Tao. Wysz這 przepysznie :-)

PRODUKTY:

2 filety z kurczaka
2 造磬i mleka
2 造磬i musztardy angielskiej
2 marchewki
1 por bez li軼i
2 pietruszki
2 造磬i mas豉
S鏊 i pieprz

WYKONANIE:

Kurczaka oczyszczamy i kroimy na p馧. W miseczce 陰czymy musztard z mlekiem.
Warzywa 軼ieramy na tarce i podduszamy chwil na ma郵e, przek豉damy na drugi talerzyk.

Filety opr鏀zamy sol i pieprzem, maczamy jedn stron w musztardzie, a nast瘼nie przyk豉damy mocno do warzyw.

Uk豉damy na blaszce i zapiekamy w 190' ok. 30 minut.

Smacznego!





鈔oda, 27 czerwca 2012

Pasztet jest bardzo pyszny, bardzo delikatny i lekko s這dki, je郵i nie b璠zie si go da這 豉dnie pokroi mo積a go wy這篡 do miski, idealnie nadaje si do smarowania.

PRODUKTY:

Udka z kurczaka 2 sztuki
150g s這niny

150g w徠roby z kurczaka
2 du瞠 marchewki2 pietruszki
Po這wa ma貫go selera
3 cebule
1 造瞠czka ga趾i muszkato這wej
4 ziarenka ziela angielskiego (zmielone)
4 jajka (osobno bia趾a osobno 鄴速ka)
S鏊,pieprz
1 namoczona w wodzie bu趾a

Gar嗆 suszonych 簑rawin
Du篡 podw鎩ny filet z kurczaka

WYKONANIE:

Udka i filety uk豉damy w du篡m garnku i zalewamy wod, po zagotowaniu dodajemy obrane warzywa i s這nin - gotujemy.
Kiedy wszystko b璠zie ju mi瘯kie dodajemy w徠rob i jeszcze chwil gotujemy. Zawarto嗆 garnka, odcedzamy i studzimy, wszystko kroimy na mniejsze kawa趾i. Cebule trzemy na tarce lub kroimy w ma陰 kostk i dodajemy do mi瘰a. Wszystko mielimy razem z namoczon bu趾 minimum trzy razy, doprawiamy do smaku przyprawami, dodajemy 鄴速ka - mieszamy a na ko鎍u dodajemy ubite bia趾a i 簑rawin.
Piekarnik rozgrzewamy do 210'' foremki np. keksowej wyk豉damy papierem do pieczenia, nak豉damy mas pasztetow i pieczemy oko這 1 godzin.


Smacznego!







wtorek, 26 czerwca 2012

Jak ja lubi lody :-) najbardziej te owocowe ale czekoladowymi nie pogardz :-)

PRODUKTY:

150ml mleka
150ml 鄉ietanki 30%
Cukier puder do smaku ( ja doda豉m 2 造磬i i dla mnie lody s troszk za s這dkie)
6 kostek roztopionej czekolady
2 造磬i kakao
2 batoniki MARS

WYKONANIE:

妃ietank zmiksowa z mlekiem, doda cukier. Nast瘼nie wmiesza czekolad i kakao.
Mas przela do plastikowego pojemnika i w這篡 do zamra瘸rki. Lody miesza 造磬 co jaki czas, w po這wie zamarzania wmiesza pokrojone batoniki.
Lody by造 gotowe po 3 godzinach.

Czekolad mo積a da mleczna lub gorzk, mo積a doda wi璚ej kakao.

Smacznego!




Uwielbiam s這dkie ciasta z kwa郾ymi owocami :-)

PRODUKTY:

600g m彗i pszennej
1 szklanka mleka
50g dro盥篡 鈍ie篡ch
Cukier waniliowy
Szklanka cukru
4 鄴速ka
2 ca貫 jaja
奸iwki
150g stopionego mas豉

WYKONANIE:

Na pocz徠ek zrobi zaczyn z po這wy ciep貫go mleka, 2 造瞠k m彗i, 造磬i cukru i dro盥篡. Odstawi do wyro郾i璚ia.

草速ka utrze z cukrem, po wyro郾i璚iu zaczynu doda do niego przesian m彗, mas 鄴速kow, reszt mleka, cukier waniliowy, mas這 i jajka. Ponownie odstawi w ciep貫 miejsce.

Blach wysmarowa t逝szczem i rozprowadzi w niej ciasto. 奸iwki umy i wypestkowa, uk豉da ciasno na cie軼ie lekko dociskaj帷.

Piekarnik rozgrza do 190' i piec ciasto ok. 40 minut.

Smacznego!




13:04, miloscwbrzuchumam , Ciasta
Link Komentarze (6) »
pi徠ek, 22 czerwca 2012

Nie przepadam za nale郾ikami na s這dko, ale krokiety mog豉bym je嗆 codziennie :-)

PRODUKTY:

300g pieczarek
8 nale郾ik闚
8 plasterk闚 sera 鄴速ego
Jajko

Do panierowania:

M彗a krupczatka
Jajko
Bu趾a tarta

WYKONANIE:

Sk豉dnik闚 na nale郾iki nie podaj, bo zapewne ka盥y robi po swojemu :-) Ja do tych na krokiety dodaj jeszcze pieprz, ostr papryk i szczypiorek. ( Po這wa znika po usma瞠niu )

Pieczarki obieramy i 軼ieramy na tarce o du篡ch oczkach, podsma瘸my na ma貫j ilo軼i oleju i dodajemy jajko, mieszamy i sma篡my a jajko si zetnie - odstawiamy do przestygni璚ia. Na ka盥y nale郾ik nak豉damy farsz pieczarkowy i plasterek sera, zwijamy krokiety i panierujemy w m帷e, jajku i bu販e tartej. Sma篡my na oleju ze wszystkich stron na rumiano. Polecam podawa z czerwonym barszczem. Smacznego!



Spyta豉m kole瘸nk czy ma jak捷 rad na to 瞠by biszkopt po upieczeniu nie opada, od razu poda豉 mi ten przepis i nie 瘸逝j 瞠 skorzysta豉m. Ciasto jest pyszne, szybko si piecze i faktycznie nie opad這 :-)

Do masy powinna i嗆 鄉ietanka 30%, niestety mi si zwarzy豉, ratowa豉m j na wszystkie mo磧iwe sposoby ale si nie uda這. Mia豉m wielk ochot na to ciasto wi璚 wykorzysta豉m to co mia豉m pod r瘯, czyli bit 鄉ietan z torebki ze 鄉ietan fixem. Mia豉m obawy, ale ciasto dobrze si kroi i jest przepyszne :-)

PRODUKTY:

Ciasto:

3 jajka
3 造磬i wody
150g m彗i
2 造磬i kakao
1 造瞠czka proszku do pieczenia
120g cukru

Masa :

Opakowanie bitej 鄉ietany + 1 鄉ietan-fix
0,5 tabliczki gorzkiej czekolady

Je郵i nie chcemy u篡wa 鄉ietany w proszku to ubijamy 鄉ietank 30% a na koniec dodajemy 2 鄉ietan-fixy z cukrem pudrem.


Na sp鏚:

2 du瞠 banany

WYKONANIE:

Bia趾a ubijamy na sztywn pian, dodajemy wod i dalej ubijamy, nast瘼nie dodajemy cukier, 鄴速ka i m彗 z proszkiem do pieczenia. Tortownic ( ja u篡豉m o 鈔ednicy 25cm, ta by豉 za du瘸 wi璚 ciasto by這 niskie, obkroi豉m je wko這 a reszt ciasta wykorzysta豉m na wierzch) smarujemy margaryn, wylewamy mas i wk豉damy do piekarnika rozgrzanego do 180' na ok. 20 minut, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest ju dobre.

Bit 鄉ietan przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu, pod koniec ubijania dodajemy 鄉ietan-fix, a na koniec delikatnie mieszamy z czekolad start na ma造ch oczkach tarki.

Ze 鈔odka biszkoptu 造磬 wybieramy ciasto i odk豉damy do miski ( zostawiamy ok. 1cm brzegu).

Banany kroimy wzd逝 i skrapiamy sokiem z cytryny. Wk豉damy je do wg喚bienia, na to wyk豉damy mas i wszystko przysypujemy pokruszon resztk ciasta.

Odk豉damy kopiec do lod闚ki na jaki czas.

Smacznego!



鈔oda, 20 czerwca 2012

Przepyszne i szybkie dro盥穎we piero磬i z budyniowym nadzieniem. Je郵i mamy wi璚ej czasu to do budyniu dodajemy pokrojone jab趾o, w tym celu obieramy je ze sk鏎ki, kroimy w kostk i gotujemy w ma貫j ilo軼i wody z cukrem a b璠 mi瘯kie. Takie ciasteczka bardzo szybko znikaj ze sto逝.

PRODUKTY:

250g m彗i pszennej
25g dro盥篡 鈍ie篡ch
0,5 szklanki 鄉ietany 18%
0,5 kostki margaryny

Budy o ulubionym smaku
Cukier puder do posypania lub jajko i zwyk造 cukier.

WYKONANIE:

Budy przyrz康zamy wg. przepisu na opakowaniu i odstawiamy do przech這dzenia.

M彗 przesiewamy na stolnic, dodajemy margaryn i 鄉ietan rozmieszan z dro盥瘸mi. Zagniatamy mi瘯kie ciasto. W razie potrzeby dosypujemy troch m彗i.

Ciasto rozwa趾owujemy do嗆 cienko i wykrawamy szklank k馧ka, na ka盥e k豉dziemy porcj budyniu i porz康nie zlepiamy.

Przed upieczeniem ka盥y piero瞠k mo瞠my zamoczy z wierzchu w rozk堯conym jajku i przycisn望 do cukru lub po upieczeniu posypa cukrem pudrem.

Pieczemy w 190' ok. 20 minut ( trzeba zerka bo mi si piek raz kr鏂ej raz d逝瞠j )

Smacznego!




23:16, miloscwbrzuchumam , Ciastka
Link Komentarze (5) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
Mi這嗆 w brzuchu mam

Wypromuj r闚nie swoj stron Durszlak.pl Top Blogi