pi徠ek, 20 grudnia 2013

安i徠eczne ciasteczka rodem z Toskanii.

Kiedy kupi豉m takie w sklepie i przyznam szczerze 瞠 niezbyt mi posmakowa造, te domowe za to s przepyszne, nast瘼ne b璠 z 簑rawin :-)


PRODUKTY:

2 szklanki m彗i pszennej
0,5 造瞠czki proszku do pieczenia
2 jajka
2/3 szklanki cukru
1,5 造瞠czki cynamonu
Sok i sk鏎ka z po這wy cytryny
70g migda堯w
1 造磬a sk鏎ki pomara鎍zowej
40g mas豉

WYKONANIE:

M彗 z proszkiem do pieczenia przesia na stolnic, w misce roztrzepa jajka z cukrem, sokiem i sk鏎k cytrynow, w m帷e zrobi do貫k i wla do niego mas jajeczn.
Doda cynamon, obrane ze sk鏎ki migda造, mi瘯kie mas這 i sk鏎k pomara鎍zow i wyrobi ciasto.

Z ciasta uformowa d逝gi wa貫k, lekko go sp豉szczy i po這篡 na blaszce do pieczenia.

Piec w 180' przez 35-40 minut, wyci庵n望, pokroi w plastry i ponownie u這篡 na blaszce, piec jeszcze 10 minut.

Odstawi do ca趾owitego przestudzenia.

Smacznego!

00:00, miloscwbrzuchumam , Ciastka
Link Komentarze (3) »
sobota, 14 grudnia 2013

Je郵i spodziewacie si 瞠 ci庵utki z tego przepisu b璠 smakowa造 jak popularne kr闚ki to niestety Was zmartwi, ale to nie znaczy 瞠 nie s dobre :-)

S przepyszne, jak w tytule klej mord 瞠 hoho, w smaku przypominaj mi cukierki Werthers Original tylko w wersji ci庵n帷ej :-)


PRODUKTY:

1 litr mleka 2%
1 laska wanilii
50g mas豉
400g cukru

WYKONANIE:

Mleko wla do du瞠go garnka, doda roztopione mas這, cukier i przekrojon wzd逝 lask wanilii.
Ca這嗆 gotowa na niedu篡m ogniu co jaki czas mieszaj帷.

Mleko na pocz徠ku gotuje si "normalnie" po jakim czasie zaczyna si podnosi bardzo do g鏎y wi璚 wtedy lepiej sta nad nim, miesza i pilnowa, 瞠by nie wykipia這.

Kiedy mleko zacznie g瘰tnie i zmienia swoj barw to znaczy 瞠 ju bli瞠j ni dalej, kiedy zaczynaj si pojawia br您owe wi鏎ki trzeba ca這嗆 dobrze wymiesza i gotowe.

Mas przelewamy do嗆 szybko do pojemnika wy這穎nego foli spo篡wcz, wyr闚nujemy i odstawiamy do lod闚ki, a stwardnieje.

Ja przygotowuj karmelki zazwyczaj wieczorem wi璚 zostawiam je w lod闚ce na ca陰 noc, a rano kroj ostrym no瞠m i pakuj w papier do pieczenia lub foli.

Smacznego!



11:10, miloscwbrzuchumam , Inne s這dko軼i
Link Komentarze (6) »
鈔oda, 11 grudnia 2013

Zaraz po grzybowym barszczu, moja ulubiona potrawa 安i徠eczna :-)

Najlepsza oczywi軼ie w wykonaniu mojej mamy.


PRODUKTY:

600g kapusty kiszonej
100g grzyb闚 suszonych( u mnie waga ju po namoczeniu, zawsze zapominam zwa篡 przed, ale im wi璚ej grzyb闚 tym kapusta smaczniejsza )
1 cebula

1 listek laurowy
2 ziela angielskie
S鏊, pieprz, mielony kminek

3 造磬i oleju
3 造磬i m彗i pszennej

WYKONANIE:

Kapust przep逝ka zimn wod 2 razy nast瘼nie drobno j posieka.

Grzyby umy i zala je wod na oko這 2 godziny, po tym czasie drobno je pokroi lub rozdrobni w blenderze. Wod z grzyb闚 zostawi.

Cebul pokroi w drobn kostk.

Na patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrza niedu穎 oleju, wrzuci cebul, zeszkli, doda grzyby i kapust.

Ca這嗆 zala wod z grzyb闚, doda listek i ziele, garnek przykry i dusi ca這嗆 na niewielkim ogniu do mi瘯ko軼i sk豉dnik闚, cz瘰to miesza i dolewa wody 瞠by nie dopu軼i do przypalenia.

Pod koniec doda przyprawy i zasma磬 z oleju i m彗i.

Smacznego!



17:47, miloscwbrzuchumam
Link Komentarze (1) »
pi徠ek, 06 grudnia 2013

Je郵i macie ochot na pyszn chrupi帷 przek御k to koniecznie zr鏏cie bruschett :-)


PRODUKTY:

1 bagietka
3 pomidory
3 z帳ki czosnku
Sporo 鈍ie瞠j bazylii
Oliwa z oliwek

WYKONANIE:

Pomidory sparzam, obieram ze sk鏎ki, wyci庵am 鈔odek i kroj w kostk, 2 z帳ki czosnku drobno siekam, mieszam z pomidorami i posiekan bazyli, sol i pieprz.


Bagietk kroj na kromki, ka盥 nacieram czosnkiem, polewam oliw, uk豉dam na blaszce i podpiekam w gor帷ym piekarniku a b璠 z這te i chrupi帷e.

Na ka盥 kromk nak豉dam pomidory.

Smacznego!

czwartek, 05 grudnia 2013

Bardzo mi璚iutkie z lekkim posmakiem alkoholu, musicie koniecznie wypr鏏owa ten przepis :-)


PRODUKTY:

Ciasto:

1 szklanka m彗i tortowej
1/4 szklanki advokata
1/2 szklanki cukru
120g mas豉
2 jajka
1 造瞠czka proszku do pieczenia

Krem:

250g serka mascarpone
2 造磬i advocata
2 造磬i cukru pudru

WYKONANIE:

Mi瘯kie mas這 zmiksowa z cukrem, nast瘼nie wbi jajka i wla advokat, zmiksowa na g豉dk mas, przesia m彗 z proszkiem do pieczenia.

Na blaszce roz這篡 papilotki, do ka盥ej nak豉da mas do 3/4 wysoko軼i foremki.

Piec babeczki w 180' przez oko這 20- 25 minut.

Serek mascarpone utrze dok豉dnie z cukrem i alkoholem i dekorowa nim zimne babeczki.

Smacznego!

17:00, miloscwbrzuchumam , Babeczki i muffiny
Link Komentarze (4) »
niedziela, 01 grudnia 2013

Sama nie wiem czy to po陰czenie jest typowe czy nie typowe, wiem na pewno 瞠 taka kanapka jest przepyszna :-)

PRODUKTY:

Na 1 kanapk

2 jajka
1 bu趾a grahamka
2 listki sa豉ty
Czerwona cebula
Szczypiorek
2 造磬i buraczk闚 獞ik這wych
S鏊 i pieprz

Sok Tymbark 100% pomara鎍zowy

WYKONANIE:

Bu趾 podpiekamy na suchej patelni, w tosterze lub w mikrofal闚ce.

Rozgrzewamy patelni teflonow i sma篡my na niej jajka, a bia趾o si ca趾owicie zetnie.

Na bu販e k豉dziemy po listku umytej sa豉ty, 造磬 buraczk闚, k豉dziemy jajko, solimy, pieprzymy, nak豉damy cebulk i posiekany szczypiorek.

Podajemy ze szklank soku pomara鎍zowego Tymbark.

I to tyle, pyszne i szybkie 郾iadanie gotowe :-)



21:24, miloscwbrzuchumam
Link Dodaj komentarz »
Mi這嗆 w brzuchu mam

Wypromuj r闚nie swoj stron Durszlak.pl Top Blogi