czwartek, 29 listopada 2012

Mam dzi wolne wi璚 pora na zapowiadany konkurs :-)


Zdj璚ie pochodzi ze strony Smak-Kuchni.pl



Zasady:

1. Przygotuj 安i徠eczn potraw, mo瞠 to by przek御ka, danie g堯wne lub deser.

2. Zr鏏 zdj璚ie na kt鏎ym widoczna b璠zie karteczka z napisem: "Mi這嗆 w brzuchu mam"

3. Wy郵ij przepis wraz ze zdj璚iem na maila - miloscwbrzuchumam@gmail.com lub dodaj zdj璚ie i przepis na swojego bloga i podaj link do niego w komentarzu pod tym wpisem.

4. Mo瞠sz doda kilka przepis闚.

5. Aby nagrody zosta造 rozdzielone w konkursie musi wzi望 udzia minimum 20 os鏏.

Sponsorem nagr鏚 o kt鏎ych mo瞠cie przeczyta ni瞠j jestem ja.

Nagrody wysy豉ne b璠 tylko na terytorium Polski.

Konkurs trwa od dnia 29.11.2012 do dnia 14.12.2012.

Do dnia 16.12.2012 wybior dwa najlepsze wed逝g mnie przepisy, zwyci瞛c闚 poinformuj o wygranej mailowo, oraz umieszcz informacj na blogu.

NAGRODY:

Nagrod za 1 miejsce jest 鈍ietna forma na ciasto z Silikomartu.

Wymiary - 22,9cm x 22,9 cm
Odporna na temperatury od -60' do +230'

+ nagroda niespodzianka

Zdj璚ie pochodzi ze strony Smak-kuchni.pl



Nagrod za 2 miejsce jest silikonowa foremka na czekoladki w kt鏎ej mo瞠cie r闚nie piec ma貫 ciasteczka


Wymiary - 21cm x 10,5cm
Odporna na temperatury od -60' do +260'

+ nagroda niespodzianka

Nagrody zostan wys豉ne ekspresowo by軼ie mogli si cieszy prezentami przed 安i皻ami :-)

18:14, miloscwbrzuchumam , KONKURSY
Link Dodaj komentarz »

Po upieczeniu, jeszcze na blaszce "udekorowa豉m" ciasteczka czekolad, kt鏎a znalaz豉 si nawet na 軼ianie, oj to by dopiero artystyczny nie豉d, na to wysypa豉m jeszcze posiekane bakalie i w g這wie mia豉m tylko " co wyra瘸 ten mix kt鏎y tutaj namalowa豉m"? Wszystko wygl康a這 okropnie :-) na szcz窷cie po u這瞠niu ciasteczek na kratce okaza這 si 瞠 ciasteczka wygl康aj ca趾iem, ca趾iem a ich smak jest boski!

PRODUKTY:

70g m彗i krupczatki
70g m彗i pszennej
70g margaryny
1 鄴速ko
1 造磬a 鄉ietany
40g cukru pudru
2 造瞠czki cynamonu
0,5 造瞠czki proszku do pieczenia

Posiekane rodzynki, sk鏎ka pomara鎍zowa i niesolone fistaszki
0,5 tabliczki czekolady deserowej

WYKONANIE:

M彗i wymiesza z cukrem pudrem, proszkiem i cynamonem. Przesia na stolnic.

Doda 鄴速ko, 鄉ietan i margaryn, posieka no瞠m i zagnie嗆 ciasto.

Rozwa趾owa i wykrawa foremk ciastka. Uk豉da je na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec 10-12 minut w 180'.

Czekolad rozpu軼i w k徙ieli wodnej, za pomoc 造磬i pola ni ciastka i posypa wszystko bakaliami. Ciasteczka u這篡 na kratce i odstawi do zastygni璚ia.

Smacznego!

 



Ma郵ane kruche ciasteczko, s這dki krem i przepyszny orzech. Z tej porcji wysz這 mi oko這 30 ciasteczek, bardzo polecam!


PRODUKTY:

150g m彗i pszennej
80g mas豉
草速ko
ㄊ磬a cukru pudru
0,5 造瞠czki proszku do pieczenia

Masa kr闚kowa o smaku orzechowym
Orzechy w這skie

WYKONANIE:

M彗 wymiesza z proszkiem i cukrem pudrem, przesia na stolnic, posieka z mas貫m i 鄴速kiem. Zagnie嗆 ciasto, rozwa趾owa i wykrawa foremk k馧ka.
Ciasteczka uk豉da na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia, piec w 180' przez 10 minut ( powinny si lekko zarumieni ).

Na zimne ciasteczka nak豉da mas kr闚kow, a na mas orzechy.


Smacznego!



鈔oda, 28 listopada 2012

Ciesz oko i podniebienie, jedyny b陰d jaki zrobi豉m to polewa z roztopionej czekolady, niestety zabrak這 mi kakao.


PRODUKTY:

1 szklanka m彗i
0,5 szklanki br您owego cukru (mo積a doda nieco wi璚ej)
3 du瞠 造磬i przyprawy do piernika
1 造磬a kakao
2 jajka
125g mas豉
0,5 造瞠czki proszku do pieczenia

ㄊ磬a sk鏎ki pomara鎍zowej
2 造磬i posiekanych orzech闚 w這skich
1 造磬a p豉tk闚 migda這wych
1 造磬a rodzynek
Powid豉 郵iwkowe

Polewa:

2 造磬i kakao
2 造磬i mleka
2 造磬i cukru pudru
0,5 kostki margaryny


WYKONANIE:

Mas這 zmiksowa z cukrem, a nast瘼nie z jajkami. Doda m彗, proszek, przypraw do piernika i kakao. Na koniec wmiesza 造磬 bakalie.

Do papilotek nak豉da jedn 造磬 masy, jedn 造磬 powide i znowu mas.

Piec ok. 30 minut w 180'

Polewa:

Margaryn roztopi, doda mleko, kakao i cukier puder. Wymiesza i na這篡 na ciastka.


Zimne babeczki mo積a udekorowa, a je郵i chcieliby軼ie wygra tak foremk to odwiedzajcie mojego bloga, ju nied逝go konkurs :-)

Smacznego!

wtorek, 27 listopada 2012

Uwielbiam wypieki z jab趾ami.



PRODUKTY:

4 jab趾a
1 造磬a rodzynek
2 造磬i posiekanych orzech闚 w這skich
1 造磬a sk鏎ki pomara鎍zowej
2 造磬i cukru pudru
P豉tki migda堯w

Ciasto:

100g m彗i pszennej
50g m彗i krupczatki
1 鄴速ko
30g cukru pudru
1 造磬a 鄉ietany
0,5 造瞠czki proszku do pieczenia
120g mas豉 lub margaryny

WYKONANIE:

M彗i z cukrem pudrem przesia na stolnic, doda 鄴速ko, margaryn, 鄉ietan i zagnie嗆 ciasto. Owin望 w foli i odstawi do sch這dzenia na 30 minut.

Obrane i pokrojone w kostk jab趾a wymiesza z rodzynkami, orzechami, sk鏎k pomara鎍zow i cukrem pudrem.

Sch這dzone ciasto rozwa趾owa, przenie嗆 na blach wy這穎n papierem do pieczenia, na這篡 jab趾a z bakaliami zostawiaj帷 kilka cm wolnego miejsca. Brzegi za這篡 do 鈔odka.

Piec tart w 190' ok. 40 minut. Posypa cukrem pudrem.

Smacznego!

15:55, miloscwbrzuchumam , Ciasta
Link Dodaj komentarz »

Ochot na szarlotk mia豉m wielk ju od d逝窺zego czasu, dzisiaj wzi窸am si do roboty. Niestety mia豉m ma這 jab貫k wi璚 postawi豉m na wersj mini. Ciasto ekstremalnie kruche, rozp造waj帷e si w ustach jab趾a, aromatyczny cynamon, a jakby tego by這 ma這 to mamy jeszcze 鄉ietankowe lody!


PRODUKTY:

75g m彗i pszennej
75g m彗i krupczatki
100g margaryny
1,5 造磬i cukru pudru
1 鄴速ko
1 造磬a kwa郾ej 鄉ietany
0,5 造瞠czki proszku do pieczenia

4 jab趾a
1 造磬a bu趾i tartej
1 造磬a cukru
Sok z cytryny
Cynamon

WYKONANIE:

M彗i wymiesza z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, przesypa na stolnic, doda 鄴速ko, 鄉ietan i pokrojon w kostk margaryn. Szybko zagnie嗆 ciasto. W這篡 do lod闚ki na 30 minut.

Jab趾a obra, zetrze na tarce, zala sokiem z cytryny, wymiesza z bu趾 i cukrem.

Foremki wysmarowane margaryn wy這篡 ciastem, na這篡 porcj jab貫k, opr鏀zy cynamonem i zakry drug cz窷ci ciasta. Przygotowane babeczki od這篡 do lod闚ki na 20 minut.

Piekarnik rozgrza do 190' piec szarlotki a si zarumieni.


Smacznego!

poniedzia貫k, 26 listopada 2012

Bardzo kruche ciasteczka, prze這穎ne pysznym d瞠mem - czego chcie wi璚ej? :-)

Ca這嗆 dos這wnie rozp造wa si ustach.


PRODUKTY:

Na 20 ciastek ( du篡ch - wycina豉m szklank )

150g maki
120g margaryny
1 造磬a cukru pudru + do posypania ciastek
2 鄴速ka

d瞠m wi郾iowy

WYKONANIE:

M彗 i cukier puder przesia, doda 鄴速ka, zimn margaryn i posieka wszystko no瞠m.
Ciasto owin望 w foli i odstawi na 30 minut do lod闚ki.

Sch這dzone ciasto rozwa趾owa, wycina szklank lub foremk ciastka, w po這wie zrobi "okienka" mniejsz foremk. K豉嗆 na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia.

Piec 10 minut w 180' (maj si lekko zarumieni)

Ostudzone ciasteczka przek豉da d瞠mem, posypa mocno cukrem pudrem.


Smacznego!

Co tu du穎 pisa, dzi by豉 pyszna kolacja :-)


PRODUKTY:

300g m彗i
1 jajko
175ml mleka
1 造瞠czka soli
10g dro盥篡 鈍ie篡ch
1 造磬a oliwy

20 pieczarek - tak na oko bo niestety nie pami皻am ile da豉m
1 du瘸 cebula
Tarty 鄴速y ser
Pieprz, s鏊, oregano

WYKONANIE:

Ciep貫 mleko wymiesza z dro盥瘸mi, wla do m彗i wymieszanej z sol, wbi jajko i wyrobi ciasto. W razie potrzeby dosypa m彗i 瞠by si nie klei這.
Na koniec wyrabiania doda oliw.
Misk z ciastem przykry 軼iereczk i odstawi do wyro郾i璚ia.

Pieczarki obra i pokroi w plasterki, podsma篡 razem z pokrojon cebul na oleju i doprawi do smaku ( du穎 pieprzu ).

Z ciasta urywa kulki, sp豉szcza je i nak豉da farsz. Posypa 鄴速ym serem i oregano.

Piec w 190' a si zarumieni.


Smacznego!



niedziela, 25 listopada 2012

Nie mog si powstrzyma przed dodawaniem 安i徠ecznych wpis闚, no po prostu nie mog! :-(

W g這wie milion pomys堯w, nie wiem kiedy zd捫 je wykorzysta, uwielbiam 安i皻a i nie mog si ju ich doczeka :-)

Dzisiaj robi帷 ciasteczka w kszta販ie 郾ie篡nek, m鎩 ch這pak przyszed do kuchni i m闚i " o rogi renifera " stwierdzi豉m w my郵ach " sam 瞠 renifer ", ale po chwili m闚i " kurcz no faktycznie" i zabra豉m si do roboty :-) Patrzenie na te ciasteczka wprawia mnie w mega weso造 nastr鎩 :-)

PRODUKTY:

100g m彗i pszennej
50g mas豉
1 鄴速ko
1 造磬a 鄉ietany
3 造瞠czki przyprawy do korzennych ciasteczek
3 造磬i cukru pudru

Kilka kostek czekolady
Czerwone m&m's
Cukrowe kuleczki bia貫
1 bia趾o

WYKONANIE:

M彗 wymiesza z cukrem pudrem i przypraw do ciastek.
Przesypa na stolnic, doda pokrojone zimne mas這, 鄉ietan i 鄴速ko.
Sk豉dniki posieka no瞠m i zagnie嗆 ciasto.

Z ciasta wykrawa k馧ka kieliszkiem i rogi za pomoc foremki w kszta販ie p豉tka 郾iegu.

Ciasteczka od這篡 do lod闚ki na 30 minut.

Po tym czasie klei cz窷ci za pomoc bia趾a i k豉嗆 na blaszk wy這穎n papierem do pieczenia.

Piec w 180' ok. 10 minut.

Po wystygni璚iu, przymocowa noski na czekolad, pomalowa oczka i przyczepi cukrowe kuleczki.


Smacznego!

01:39, miloscwbrzuchumam , Ciastka
Link Komentarze (8) »
sobota, 24 listopada 2012

Piernik wyszed przepyszny, wilgotny, rozp造waj帷y si w ustach. Nie wyobra瘸m sobie bez niego 安i徠, kt鏎e zbli瘸j si wielkimi krokami.


PRODUKTY:

1 szklanka m彗i
60g margaryny
1 opakowanie przyprawy do piernika
8 造瞠k miodu
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mleka
0,5 造瞠czki sody
1 造磬a kakao
1 du瞠 jajko lub dwa ma貫
Bakalie ( rodzynki, morele, orzechy, migda造, sk鏎ka pomara鎍zowa, 郵iwki suszone )
Powid豉 郵iwkowe

Polewa:

0,5 kostki margaryny
2 造磬i kakao
2 造磬i mleka
2 造磬i cukru pudru

WYKONANIE:

Mi鏚, mleko, margaryn i cukier zagotowa. Tym wrz徠kiem zala m彗, dobrze wymiesza i odstawi do ca趾owitego przestudzenia.
Bia趾o ubi na sztywno, doda do zimnej masy razem z 鄴速kiem, przypraw, kakao i dodatkami.
Na koniec doda sod. Wszystko ponownie wymiesza.

Pod逝積 foremk wy這篡 papierem do pieczenia, prze這篡 mas i piec w 190' przez godzin. Patyczek wbity w 鈔odek ciasta powinien by ca趾owicie suchy.

Zimne ciasto przekroi na 3 cz窷ci i prze這篡 powid豉mi.

Polewa:

Margaryn roztopi, doda mleko, kakao i cukier puder. Wymiesza i wyla na ciasto. Odstawi do zastygni璚ia.

Smacznego!

00:49, miloscwbrzuchumam , Ciasta
Link Komentarze (12) »
 
1 , 2 , 3
Mi這嗆 w brzuchu mam

Wypromuj r闚nie swoj stron Durszlak.pl Top Blogi