pi徠ek, 28 lutego 2014

Mniam!


PRODUKTY:

1 szklanka m彗i
0,5 szklanki mleka
1 造磬a ekstraktu waniliowego (mo積a pomin望)
0,5 szklanki cukru
1 造瞠czka proszku do pieczenia
1/4 szklanki oleju
1 jajko

Nutella

WYKONANIE:

W jednej misce wymiesza mleko, jajko, olej i ekstrakt, w drugiej sk豉dniki suche czyli m彗, cukier i proszek do pieczenia.

Sk豉dniki mokre wla do suchych i zamiesza je widelcem.

Mas przela do papilotek.

Na 鈔odek ka盥ej babeczki na這篡 造瞠czk Nutelli.

Piec muffinki w 180' ok. 20-25 minut.

Smacznego!

12:27, miloscwbrzuchumam , Babeczki i muffiny
Link Komentarze (4) »
鈔oda, 26 lutego 2014

Moje nowe ulubione danie :-)

Kurczak pasuje do wszystkiego!


PRODUKTY:

2 filety z kurczaka
2 pomara鎍ze
1 szklanka bulionu warzywnego
1/3 szklanki 鄉ietanki 30%
1 造磬a posiekanego tymianku
1 造瞠czka kurkumy
1 造瞠czka miodu
S鏊, pieprz
1 造瞠czka m彗i ziemniaczanej
1 造磬a mas豉

WYKONANIE:

Kurczaka umy i oczy軼i, pokroi w kostk, posoli i popieprzy.
Wycisn望 sok z pomara鎍zy, wymiesza go z miodem i kurkum, wrzuci kurczaka i odstawi do lod闚ki na godzin.

Po tym czasie przela ca這嗆 przez sitko, ale marynat zostawi, kurczaka podsma篡 na ma郵e, wla marynat i bulion, doprawi do smaku.
Ca這嗆 dusi razem przez kilka minut, na koniec wla m彗 rozmieszan z odrobin wody i 鄉ietanki i zagotowa.

Podawa z ry瞠m.

Smacznego!

13:21, miloscwbrzuchumam , Dr鏏
Link Komentarze (1) »
wtorek, 25 lutego 2014

Wygl康aj pi瘯nie i s bardzo proste w przygotowaniu.

S smaczne, ale mi bardzo w smaku przypominaj faworki za kt鏎ymi nieszczeg鏊nie przepadam, wi璚 wi瘯szo嗆 p帷zk闚 zjad kto inny, a ja pozostaj przy tych dro盥穎wych :-)

PRODUKTY:

1 szklanka wody
Szczypta soli
100g mas豉
200g m彗i
5 jajka

Cukier puder
Olej do sma瞠nia

WYKONANIE:

Mas這 z wod i sol doprowadzi do wrzenia, przesia m彗 i miesza a sk豉dniki si po陰cz, a ciasto b璠zie g豉dkie i b造szcz帷e.

Do przestudzonego ciasta doda jajka i ca這嗆 zmiksowa na g豉dk mas.

Z papieru do pieczenia wyci望 kwadraty, na ka盥y za pomoc r瘯awa cukierniczego wyciska okr庵貫 p帷zki z dziurk (nie smarowa豉m papieru olejem, a p帷zki i tak 豉dnie odchodzi造).

W g喚bokim rondlu (sma輳 w woku) rozgrza olej do oko這 160-170' i k豉嗆 na niego przygotowane ciasto papierem do g鏎y, papier 軼i庵a od razu.

Sma篡豉m a si 豉dnie zarumieni造 oko這 3 minuty z ka盥ej strony.

Smacznego!

15:18, miloscwbrzuchumam , T逝sty czwartek
Link Dodaj komentarz »
poniedzia貫k, 24 lutego 2014

Lekko pikantne, fantastyczne piero磬i z kasz.

Nie przepadam za kasz do obiadu, ale w takim wydaniu bardzo mi smakowa造.

安ietna przek御ka do zimnego piwa.


PRODUKTY:

Ciasto:

150g m彗i pszennej
100ml ciep貫j wody
8g dro盥篡 鈍ie篡ch
0,5 造瞠czki cukru
0,5 造瞠czki soli
0,5 造瞠czki papryki ostrej
0,5 造瞠czki papryki ostrej
1 造瞠czka oregano
1 造磬a oleju

Farsz:

1 woreczek kaszy gryczanej
70g serka koziego
1 cebula
S鏊 i pieprz

1 jajko

WYKONANIE:

Dro盥瞠 rozcieram z cukrem, kiedy si rozpuszcz zalewam je mlekiem i dodaj pozosta貫 sk豉dniki.

Wyrabiam elastyczne ciasto i odstawiam je pod przykryciem na godzin.

Kasz gotuj wg. przepisu na opakowaniu, cebulk siekam i podsma瘸m na niedu瞠j ilo軼i oleju, dodaj serek i dok豉dnie mieszam, na koniec doprawiam ca這嗆 do smaku.

Ciasto rozwa趾owuj, szklank wykrawam k馧ka, na ka盥e k馧ko nak豉dam farsz i zlepiam ciasto jak pierogi.

Pierogi uk豉dam na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia, przykrywam i odstawiam na 20 minut.

Po tym czasie smaruj je rozk堯conym jajkiem i piek w 190' a si 豉dnie zarumieni.

Najlepsze s na ciep這.

Smacznego!

poniedzia貫k, 17 lutego 2014

Ostatnia tarta bardzo nam posmakowa豉 wi璚 na niedziel postanowi豉m przyrz康zi kolejny wypiek z bez.
Tartaletki z jab趾iem by造 strza貫m w dziesi徠k.


PRODUKTY:

150g m彗i pszennej
0,5 造瞠czki proszku do pieczenia
1 鄴速ko
1 造磬a 鄉ietany
2 造磬i cukru pudru
125g mas豉 lub margaryny

4 du瞠 jab趾a najlepiej kwa郾e
Sok z cytryny
Cukier
1/4 szklanki wody

2 bia趾a
110g cukru pudru
Szczypta soli

WYKONANIE:

M彗 z proszkiem przesiewam na stolnic, dodaj cukier puder, 鄴速ko, 鄉ietan i margaryn, sk豉dniki drobno siekam no瞠m i zagniatam ciasto.

Foremki do babeczek smaruj margaryn, wyk豉dam je ciastem i odk豉dam do lod闚ki.

Jab趾a obieram i kroj w niedu膨 kostk,wrzucam je do garnka polewam je sokiem z cytryny, zalewam wod i gotuj a woda wyparuje a jab趾a zrobi si mi瘯kie, ja nie dodawa豉m cukru poniewa moje jab趾a by造 s這dkie.

Babeczki wyk豉dam jab趾ami i piek je w piekarniku nagrzanym do 190' przez 15-20 minut.

W mi璠zyczasie ubijam na sztywno bia趾a z sol, a nast瘼nie z cukrem pudrem, bez k豉d na tartaletkach i piek jeszcze oko這 5 minut a wierzchy si 豉dnie zarumieni.

Smacznego!

10:27, miloscwbrzuchumam , Tartaletki
Link Komentarze (2) »
sobota, 15 lutego 2014

Jak to mo磧iwe, 瞠 kruche ciastka rozp造waj si w ustach? :-)


PRODUKTY:

200g m彗i pszennej
140g mas豉 orzechowego
80g mi瘯kiego mas豉
0,5 szklanki cukru pudru

WYKONANIE:

Wszystkie sk豉dniki posieka no瞠m i zagnie嗆 ciasto.

Ciasto jest do嗆 suche i si kruszy wi璚 najlepiej jest lepi ma貫 kulki, k豉嗆 je na blaszce i sp豉szcza, je郵i chcecie wycina ciastka za pomoc foremki to najlepiej ma貫 kawa趾i wa趾owa mi璠zy dwoma kawa趾ami folii spo篡wczej.

Ciastka piek豉m w 180' przez oko這 10 minut.

Smacznego!

00:03, miloscwbrzuchumam , Ciastka
Link Komentarze (8) »
pi徠ek, 14 lutego 2014

Delikatne ciasto z czekoladowym puszystym kremem.


PRODUKTY:

Rolada:
3 jajka
1/3 szklanki wody
60g m彗i pszennej
60g migda堯w zmielonych
0,5 szklanki cukru
0,5 造瞠czki proszku do pieczenia

Krem:

250ml 鄉ietanki 30%
2 造磬i cukru pudru
100g czekolady deserowej
3 ma貫 gruszki

WYKONANIE:

草速ka oddzieli od bia貫k, bia趾a ubi na sztywno, nast瘼nie doda cukier, 鄴速ka, zimn wod, a na ko鎍u przesian m彗 z proszkiem do pieczenia i migda造. Mas przela do formy i piec w 180' ok. 20-25 minut.

妃ietank ubi na sztywno z cukrem pudrem, czekolad roztopi w k徙ieli wodnej, zimn wymiesza delikatnie ze 鄉ietan i pokrojonymi w kostk gruszkami.

Na blacie po這篡 czyst 軼iereczk, wy這篡 na ni upieczone ciasto, 軼i庵n望 papier i zwin望.
Owin望 rolad 軼iereczk. Po wystygni璚iu zdj望 軼iereczk, na roladzie rozsmarowa krem i ponownie zwin望.
Odstawi do lod闚ki na jaki czas.

Smacznego!



00:02, miloscwbrzuchumam , Ciasta
Link Komentarze (3) »
czwartek, 13 lutego 2014

Nie chc nawet wiedzie ile ma kalorii, s這dycz sera i bezy idealnie komponuje si z kwa郾ymi wi郾iami.

Pocz徠kowo mia豉m robi ciasteczka, zagniot豉m ciasto i stwierdzi豉m 瞠 jednak mi si nie chce ;-)
W ko鎍u wyci庵n窸am form do tarty, wy這篡豉m j niedbale ciastem, wyci庵n窸am kostk sera, resztk mro穎nych wi郾i i zrobi豉m co lepszego :-)


PRODUKTY:

Ciasto:

250g m彗i pszennej + do podsypania
0,5 造瞠czki proszku do pieczenia
200g mas豉
2 鄴速ka
50g cukru pudru
Sk鏎ka otarta z cytryny

Ser:

250g twarogu p馧t逝stego
1/4 szklanki cukru
60g mas豉 stopionego
1 jajko
20g proszku budyniowego 鄉ietankowego

Beza:

2 bia趾a sch這dzone
Szczypta soli
110g cukru pudru

+ wi郾ie mro穎ne

WYKONANIE:

M彗 z proszkiem do pieczenia przesiewam na stolnic, dodaj pokrojone w kostk mas這, 鄴速ka, sk鏎k i cukier puder.

Wszystko siekam no瞠m i zagniatam, je郵i ciasto bardzo si klei to dosypuj troch m彗i.

Ciastem wyk豉dam form ( moja mia豉 chyba 24cm 鈔ednicy )

Ciasto nak逝wam i wk豉dam form z ciastem do lod闚ki na czas przygotowania sera.

Ser miel w blenderze, miksuj z jajkiem, cukrem, mas貫m i budyniem.

Wylewam go na ciasto, na wierzchu uk豉dam wi郾ie.

Piekarnik rozgrzewam do 190' piek tart z serem oko這 30 minut.

W mi璠zyczasie ubijam bia趾a z sol na sztywno, dosypuj cukier puder i miksuj jeszcze chwil.

Pian z bia貫k rozprowadzam na upieczonej tarcie i piek ca這嗆 jeszcze oko這 5-8 minut.

Smacznego!

00:14, miloscwbrzuchumam , Ciasta
Link Komentarze (8) »
鈔oda, 12 lutego 2014

Trzeba po鈍i璚i im troch czasu, ale uwierzcie 瞠 warto!

Najlepiej od razu zrobi z podw鎩nej porcji :-)


PRODUKTY:


225g m彗i pszennej
125g twarogu p馧t逝stego
0,5 造瞠czki proszku do pieczenia
0,5 造瞠czki sody
1/3 szklanki cukru waniliowego domowej roboty
1 jajko
60ml 鄉ietany 18 %
50g mi瘯kiego mas豉
4 kostki smalcu

Sos:
150ml 鄉ietanki 30%
100g czekolady cappuccino

WYKONANIE:

Wszystkie sk豉dniki umieszczam w misce i miksuj kilka minut.
Smalec rozgrzewam w g喚bokiej patelni do temperatury 160'.
Z ciasta urywam ma貫 placuszki, ciasto jest klej帷e ale je郵i posmarujemy r璚e olejem 豉two jest formowa ma貫 kulki.
Przygotowane p帷zki wrzucam na rozgrzany t逝szcz i sma輳 na z這to br您owo z ka盥ej strony.
Usma穎ne p帷zki odk豉dam na r璚znik papierowy aby ociek造 z nadmiaru t逝szczu.

W rondelku rozgrzewam 鄉ietank i rozpuszczam w niej czekolad, odstawiam sos a zg瘰tnieje.



Smacznego!

T逝sty czwartek 2014

00:00, miloscwbrzuchumam , T逝sty czwartek
Link Komentarze (4) »
wtorek, 11 lutego 2014

W這skie ciasteczka, wypiekane dwa razy, twardawe, kruche, idealne do maczania w kawie.

Tym razem wersja kakaowa.


PRODUKTY:

1 szklanka m彗i pszennej
1 造磬a kakao
1/3 szklanki cukru
1 jajko
20g mas豉 mi瘯kiego
0,5 造瞠czki proszku do pieczenia
Sok z po這wy pomara鎍zy
1 造磬a sk鏎ki pomara鎍zowej
40g migda堯w

WYKONANIE:


Jajko ucieram z cukrem i sokiem pomara鎍zowym.
M彗 przesiewam na stolnic, dodaj kakao i proszek do pieczenia, wlewam mas jajeczn, dodaj mas這 i wyrabiam ciasto. Nast瘼nie dodaj dodatki, je郵i ciasto bardzo si klei to dosypuj m彗i.
Z ciasta formuj d逝gi wa貫k, lekko go sp豉szczam i uk豉dam na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia.

Piek ciasto w 180' przez 40 minut, po tym czasie je wyci庵am i odstawiam na kratk na oko這 10 minut.
Po 10 minutach kroj ciasto uko郾ie w plastry i piek je jeszcze przez 10 minut.


Smacznego!

00:12, miloscwbrzuchumam , Ciastka
Link Komentarze (3) »
 
1 , 2 , 3
Mi這嗆 w brzuchu mam

Wypromuj r闚nie swoj stron Durszlak.pl Top Blogi