poniedziałek, 23 marca 2015

Bardzo smaczne połączenie babki i makowca.


PRODUKTY:

2 szklanki mąki
4 jajka
1 szklanka cukru
1 duży budyń Śmietankowy Delecta
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
200g masła

Masa makowa
Płatki migdałowe

WYKONANIE:

Jajka zmiksować z cukrem, dodać rozpuszczone ostudzone masło,wciąż miksując wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i proszek budyniowy.

Do papilotek nakładać 1 łyżkę ciasta, a na wierzch 1 łyżkę masy makowej, wierzch posypać płatkami migdałowymi.

Piec babeczki ok. 25-30 minut w 180'.

Smacznego!

Wielkanocne wypieki z Delectą

20:26, miloscwbrzuchumam , Babeczki i muffiny
Link Dodaj komentarz »
piątek, 20 marca 2015

Przekrojone i posmarowane masłem lub dżemem, pychotka :-)


PRODUKTY:

350g mąki pszennej
70g masła
2 jajka
0,5 szklanki mleka
20g drożdży
4 łyżki cukru
Skórka otarta z jednej cytryny

2 łyżki roztopionego masła do posmarowania bułeczek.

WYKONANIE:

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wymieszać z połową mleka i jedną łyżką mąki, przykryć i odstawić na 15 minut.

Po tym czasie dodać do zaczynu resztę składników i wyrobić lekko klejące się ciasto, jeśli trzeba to dosypać mąki. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na godzinę.

Po tym czasie uformować z niego małe bułeczki i ułożyć je obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, blachę przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.

Bułeczki posmarować rozpuszczonym masłem, piec w 180' ok. 20 minut.

Smacznego!

09:50, miloscwbrzuchumam , Drożdżówki
Link Komentarze (3) »
środa, 11 marca 2015

Ciasto niby "babeczkowe" ale w takiej formie smakuje zupełnie inaczej, polecam :-)

PRODUKTY:

1 i 1/2 szklanki mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
100g masła miękkiego
1/2 szklanki mleka
1 jajko
1 łyżka wody różanej ( można zamienić na sok z cytryny, ekstrakt waniliowy itp. )

Na posypkę:

4 łyżki cukru
50g masła
1/2 łyżeczki cynamonu

WYKONANIE:

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajko,wodę rózaną, mleko, następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i napełnić ją foremki do pieczenia oponek.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 170' przez ok. 12-15 minut.

Po ostudzeniu maczać wierzch ciasteczek w roztopionym maśle a następnie przykładać do cukru wymieszanego z cynamonem.

Smacznego!

10:13, miloscwbrzuchumam , Ciastka
Link Komentarze (1) »
czwartek, 19 lutego 2015

W pierwszy dzień chleb jest niesamowicie chrupiący, na drugi jest bardzo świeży ale mięknie, polecam miłośnikom domowego pieczywa, robi się go szybko i bardzo prosto.


Inspiracja

PRODUKTY:

300g mąki pszennej
200g mąki pełnoziarnistej
380ml wody
25g drożdży
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru

Mak lub inne nasiona

WYKONANIE:

Drożdże rozetrzeć z cukrem i wymieszać z ciepłą wodą, dodać mąkę i sól, wyrabiać ciasto przez ok. 10 minut.

Ciasto w misce odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.

Po tym czasie ciasto lekko wyrobić, uformować chleb na kształt formy w której będziemy go piec, ułożyć na ściereczce posypanej mąką i zawinąć, odstawić do wyrośnięcia na godzinę.

Piekarnik razem z formą rozgrzać do 220', kiedy się nagrzeje ułożyć w foremce ciasto, posmarować wodą i posypać makiem, przykryć ( można folią aluminiową ) i piec 40 minut, ściągnąć przykrycie i piec chleb jeszcze 10-15 minut.

Studzić na kratce.

Smacznego!

14:06, miloscwbrzuchumam , Chleb
Link Komentarze (3) »
środa, 18 lutego 2015

Gdyby ktoś był zainteresowany kupnem papilotek ze zdjęcia proszę dajcie znać na

miloscwbrzuchumam@gmail.com

 

 

12:37, miloscwbrzuchumam
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 27 stycznia 2015

Odkąd znalazłam ten przepis na stronie Wielkie Żarcie już nie robię innej pizzy.


PRODUKTY:

300g mąki pszennej
1 szklanka ciepłej wody
20g drożdży
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju

WYKONANIE:

Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę, sól i olej, wyrobić gładkie elastyczne ciasto.
Jeśli klei się do rąk to dosypać mąki.

Ciasto uformować w kulę i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

Po tym czasie rozwałkować je na blaszce podsypanej mąką, grubo lub cienko na blaszce podsypanej mąką w zależności od tego jaką pizzę chcemy zjeść.

Gotowy placek posmarować sosem i ułożyć ulubione składniki ( ze składnikami radzę nie przesadzać, im mniej tym lepiej, a pizza i tak jest pyszna) posypać startą mozzarellą i piec w 220' przez ok. 10-15 minut.

Smacznego!

21:38, miloscwbrzuchumam , Pizza
Link Komentarze (1) »
niedziela, 25 stycznia 2015

Babeczki inne niż wszystkie, delikatne, puszyste a zarazem wilgotne, idealne z wiśniami, malinami lub truskawkami.


PRODUKTY:

100g czekolady gorzkiej
100g masła
3 jajka
50g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
150g cukru

Wiśnie

WYKONANIE:

Czekoladę rozpuścić w garnku z masłem, dodać cukier i dobrze wymieszać.

Masę zmiksować z jajkami, następnie z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia.

Do papilotek nakładać po porządnej łyżce ciasta, na wierzchu każdej babeczki ułożyć owoce.

Piec w 180' ok. 25 minut.

Smacznego!

czwartek, 08 stycznia 2015

Wilgotne dzięki ricottcie, pomarańczowe, z delikatnym posmakiem imbiru, idealne do herbaty, kawy czy kubka gorącego kakao.


PRODUKTY:

1 i 1/3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
125g ricotty
Sok z połowy pomarańczy
Skórka z całej pomarańczy
1,5 łyżeczki imbiru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
1 jajko

Płatki migdałowe

WYKONANIE:

Mąkę, proszek , imbir i cukier wymieszać w jednej  misce.

Mleko, olej, jajko, sok, skórkę i ricottę wymieszać dokładnie w drugiej misce.

Wlać składniki mokre do suchych, szybko, ale dokładnie połączyć wszystko widelcem.

Przelać masę do papilotek (3/4 ich wysokości). Posypać wierzch migdałami

Piec muffinki ok. 25-30 minut w 180'.

Smacznego!

15:01, miloscwbrzuchumam , Babeczki i muffiny
Link Komentarze (4) »
czwartek, 01 stycznia 2015

Przepis ten znajdował się na blogu już od dłuższego czasu jednak został odrobinę ulepszony, zasłużył zatem na ponowny wpis, jest to mój numer 1 jeśli chodzi o sałatki, zachęcam więc do wypróbowania.


PRODUKTY:

1 opakowanie mixu sałat z rukolą
1 opakowanie pomidorów koktajlowych
10 dużych pieczarek
Podwójny filet z kurczaka + przyprawa złocista Kamis lub inna ulubiona
Opakowanie boczku pokrojonego w cienkie plastry

Sos:

Oliwa - tak żeby wszystko mokre było
1,5 łyżki octu balsamicznego
3 łyżeczki kopiate musztardy francuskiej
Sól i pieprz do smaku
Sok z 1/4 cytryny (można dać z pomarańczy)
2 ząbki czosnku


WYKONANIE:

Sałatę porwać i wrzucić do miski.
Pomidory pokroić na połówki, naczynie żaroodporne wysmarować olejem, wrzucić pomidory i piec w 220' aż się pomarszczą.

Pieczarki pokroić na połówki i usmażyć, kurczaka pokroić w paski, posypać przyprawą i usmażyć.

Boczek usmażyć na suchej patelni.

Wszystko wymieszać z sałatą.
W miseczce wymieszać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, ocet, oliwę i musztardę, przed podaniem wymieszać z sałatą.

Mi smakuje najbardziej zaraz po przygotowaniu.

Smacznego!

18:02, miloscwbrzuchumam , Sałatki i surówki
Link Komentarze (3) »
wtorek, 30 grudnia 2014

Puszysty środek i skorupka chrupiącego sera, chyba nie trzeba Was długo namawiać?

PRODUKTY:

300g mąki chlebowej
0,5 szklanki ciepłego mleka
15g drożdży
1,5 łyżeczki soli
1 jajko
2 łyżki oleju

Jajko

Ser żółty najlepiej cheddar

WYKONANIE:

Drożdże rozmieszać w połowie ciepłego mleka, wymieszać z łyżką mąki, przykryć miskę ściereczką i odstawić na 15 minut.

Po tym czasie, dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto.

Z ciasta uformować kulę, włożyć ją do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na kilka części, z każdej uformować wałek i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Uformowane paluchy przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.

Wyrośnięte smarować rozkłóconym jajkiem i posypywać obficie startym serem.

Piec w 190' ok. 20-25 minut.

Smacznego!



01:27, miloscwbrzuchumam , Bułki
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 42
Miłość w brzuchu mam

Wypromuj również swoją stronę Durszlak.pl Top Blogi