poniedzia³ek, 23 marca 2015
Bardzo smaczne po³±czenie babki i makowca. PRODUKTY: 2 szklanki m±ki Jajka zmiksowaæ z cukrem, dodaæ rozpuszczone ostudzone mas³o,wci±¿ miksuj±c wsypaæ m±kê przesian± z proszkiem do pieczenia i proszek budyniowy. Do papilotek nak³adaæ 1 ³y¿kê ciasta, a na wierzch 1 ³y¿kê masy makowej, wierzch posypaæ p³atkami migda³owymi. Piec babeczki ok. 25-30 minut w 180'. Smacznego!
pi±tek, 20 marca 2015
Przekrojone i posmarowane mas³em lub d¿emem, pychotka :-) PRODUKTY: 350g m±ki pszennej 2 ³y¿ki roztopionego mas³a do posmarowania bu³eczek. WYKONANIE: Dro¿d¿e rozetrzeæ z ³y¿k± cukru, wymieszaæ z po³ow± mleka i jedn± ³y¿k± m±ki, przykryæ i odstawiæ na 15 minut. Po tym czasie dodaæ do zaczynu resztê sk³adników i wyrobiæ lekko klej±ce siê ciasto, je¶li trzeba to dosypaæ m±ki. Odstawiæ ciasto do wyro¶niêcia na godzinê. Po tym czasie uformowaæ z niego ma³e bu³eczki i u³o¿yæ je obok siebie na blaszce wy³o¿onej papierem do pieczenia, blachê przykryæ ¶ciereczk± i odstawiæ na 20 minut. Bu³eczki posmarowaæ rozpuszczonym mas³em, piec w 180' ok. 20 minut. Smacznego!
¶roda, 11 marca 2015
Ciasto niby "babeczkowe" ale w takiej formie smakuje zupe³nie inaczej, polecam :-) PRODUKTY: 1 i 1/2 szklanki m±ki Na posypkê: 4 ³y¿ki cukru Mas³o utrzeæ z cukrem na puszyst± masê, dodaæ jajko,wodê rózan±, mleko, nastêpnie przesian± m±kê z proszkiem do pieczenia. Masê prze³o¿yæ do rêkawa cukierniczego i nape³niæ j± foremki do pieczenia oponek. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170' przez ok. 12-15 minut. Po ostudzeniu maczaæ wierzch ciasteczek w roztopionym ma¶le a nastêpnie przyk³adaæ do cukru wymieszanego z cynamonem. Smacznego!
czwartek, 19 lutego 2015
W pierwszy dzieñ chleb jest niesamowicie chrupi±cy, na drugi jest bardzo ¶wie¿y ale miêknie, polecam mi³o¶nikom domowego pieczywa, robi siê go szybko i bardzo prosto. PRODUKTY: 300g m±ki pszennej Mak lub inne nasiona Dro¿d¿e rozetrzeæ z cukrem i wymieszaæ z ciep³± wod±, dodaæ m±kê i sól, wyrabiaæ ciasto przez ok. 10 minut. Ciasto w misce odstawiæ w ciep³e miejsce do wyro¶niêcia na 2 godziny. Piekarnik razem z form± rozgrzaæ do 220', kiedy siê nagrzeje u³o¿yæ w foremce ciasto, posmarowaæ wod± i posypaæ makiem, przykryæ ( mo¿na foli± aluminiow± ) i piec 40 minut, ¶ci±gn±æ przykrycie i piec chleb jeszcze 10-15 minut. Studziæ na kratce. Smacznego!
¶roda, 18 lutego 2015
Gdyby kto¶ by³ zainteresowany kupnem papilotek ze zdjêcia proszê dajcie znaæ na miloscwbrzuchumam@gmail.com
wtorek, 27 stycznia 2015
Odk±d znalaz³am ten przepis na stronie Wielkie ¯arcie ju¿ nie robiê innej pizzy. PRODUKTY: 300g m±ki pszennej Dro¿d¿e rozpu¶ciæ w wodzie, dodaæ m±kê, sól i olej, wyrobiæ g³adkie elastyczne ciasto. Ciasto uformowaæ w kulê i odstawiæ w ciep³e miejsce na godzinê. Po tym czasie rozwa³kowaæ je na blaszce podsypanej m±k±, grubo lub cienko na blaszce podsypanej m±k± w zale¿no¶ci od tego jak± pizzê chcemy zje¶æ. Gotowy placek posmarowaæ sosem i u³o¿yæ ulubione sk³adniki ( ze sk³adnikami radzê nie przesadzaæ, im mniej tym lepiej, a pizza i tak jest pyszna) posypaæ start± mozzarell± i piec w 220' przez ok. 10-15 minut. Smacznego!
niedziela, 25 stycznia 2015
Babeczki inne ni¿ wszystkie, delikatne, puszyste a zarazem wilgotne, idealne z wi¶niami, malinami lub truskawkami. PRODUKTY: 100g czekolady gorzkiej Czekoladê rozpu¶ciæ w garnku z mas³em, dodaæ cukier i dobrze wymieszaæ. Masê zmiksowaæ z jajkami, nastêpnie z m±k±, kakao i proszkiem do pieczenia. Do papilotek nak³adaæ po porz±dnej ³y¿ce ciasta, na wierzchu ka¿dej babeczki u³o¿yæ owoce. Piec w 180' ok. 25 minut. Smacznego!
czwartek, 08 stycznia 2015
Wilgotne dziêki ricottcie, pomarañczowe, z delikatnym posmakiem imbiru, idealne do herbaty, kawy czy kubka gor±cego kakao. PRODUKTY: 1 i 1/3 szklanki m±ki P³atki migda³owe M±kê, proszek , imbir i cukier wymieszaæ w jednej misce. Mleko, olej, jajko, sok, skórkê i ricottê wymieszaæ dok³adnie w drugiej misce. Wlaæ sk³adniki mokre do suchych, szybko, ale dok³adnie po³±czyæ wszystko widelcem. Przelaæ masê do papilotek (3/4 ich wysoko¶ci). Posypaæ wierzch migda³ami Piec muffinki ok. 25-30 minut w 180'. Smacznego!
czwartek, 01 stycznia 2015
Przepis ten znajdowa³ siê na blogu ju¿ od d³u¿szego czasu jednak zosta³ odrobinê ulepszony, zas³u¿y³ zatem na ponowny wpis, jest to mój numer 1 je¶li chodzi o sa³atki, zachêcam wiêc do wypróbowania. PRODUKTY: 1 opakowanie mixu sa³at z rukol± Oliwa - tak ¿eby wszystko mokre by³o WYKONANIE: Sa³atê porwaæ i wrzuciæ do miski. Pieczarki pokroiæ na po³ówki i usma¿yæ, kurczaka pokroiæ w paski, posypaæ przypraw± i usma¿yæ. Boczek usma¿yæ na suchej patelni. Wszystko wymieszaæ z sa³at±. Mi smakuje najbardziej zaraz po przygotowaniu. Smacznego!
wtorek, 30 grudnia 2014
Puszysty ¶rodek i skorupka chrupi±cego sera, chyba nie trzeba Was d³ugo namawiaæ? PRODUKTY: 300g m±ki chlebowej Jajko Ser ¿ó³ty najlepiej cheddar WYKONANIE: Dro¿d¿e rozmieszaæ w po³owie ciep³ego mleka, wymieszaæ z ³y¿k± m±ki, przykryæ miskê ¶ciereczk± i odstawiæ na 15 minut. Po tym czasie, dodaæ resztê sk³adników i wyrobiæ g³adkie ciasto. Z ciasta uformowaæ kulê, w³o¿yæ j± do miski, przykryæ ¶ciereczk± i odstawiæ w ciep³e miejsce na godzinê. Uformowane paluchy przykryæ i odstawiæ w ciep³e miejsce na 30 minut. Wyro¶niête smarowaæ rozk³óconym jajkiem i posypywaæ obficie startym serem. Piec w 190' ok. 20-25 minut. Smacznego! |
Archiwum
Ostatnie wpisy
Zak³adki:
Kontakt
Podgl±dam
Spis Tre¶ci
![]() Wypromuj równie¿ swoj± stronê ![]() |