sobota, 25 października 2014

Na pyszne śniadanie zaserwowałam dzisiaj zapiekane płatki z dodatkiem ricotty z niespodzianką w środku w postaci słodkiego dżemu wiśniowego.


PRODUKTY:

Na 1 porcję :

3/4 szklanki mleka
4 pełne łyżki płatków ryżowych
2 łyżki ricotty
1 łyżeczka miodu
Szczypta cynamonu

3 łyżeczki wiśniowego dżemu Łowicz

WYKONANIE:

Mleko zagotować, dodać miód, wsypać płatki i gotować całość ok. 3-4 minuty, zdjąć z ognia i wymieszać płatki z ricottą.

Połowę dania włożyć do naczynia do zapiekania, na środek położyć dżem i przykryć go pozostałymi płatkami, danie posypać szczyptą cynamonu i zapiec przez ok. 10 minut w 200'.

Smacznego!

Dżem dobry, pobudka

10:22, miloscwbrzuchumam , Inne słodkości
Link Komentarze (5) »
sobota, 04 października 2014

Słodkie zawijane tosty na pyszne śniadanie, po takim poranku dzień musi się udać :-)

Po śniadaniu usłyszałam tylko : "zrobisz jeszcze?" to mówi samo za siebie!

PRODUKTY:

8 kromek chleba tostowego
1 słoiczek dżemu Łowicz o smaku owoców leśnych

1 jajko
2 łyżki mleka
1/2 łyżeczki cynamonu

Masło lub olej do smażenia

WYKONANIE:

Z chleba odkroić skórkę, każdą kromkę cienko rozwałkować wałkiem.

Na brzegu każdego kawałka położyć 2 łyżeczki dżemu, zwinąć kromki jak naleśniki.

Na patelni rozgrzać olej, w półmisku rozkłócić jajko, wymieszać dobrze z mlekiem i cynamonem.

Każdego zawijańca maczać w jajku i wrzucać na rozgrzaną patelnię.

Smażyć na rumiano z każdej strony i odkładać na ręcznik papierowy.

Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Dżem dobry, pobudka

15:24, miloscwbrzuchumam , Inne słodkości
Link Komentarze (3) »
wtorek, 16 września 2014

Taką pyszną papryką podzieliła się ze mną ostatnio moja mama, która dostała ją od swojej koleżanki.

Papryka bardzo nam zasmakowała więc poprosiłam o przepis, przyrządza się ją szybko i bardzo prosto, świetnie smakuje na kromce świeżego pieczywa.


PRODUKTY:

2 kg papryki - mogą być różne kolory
1/2 kg cebuli

Zalewa :

700g keczupu - łagodny i pikantny
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki octu
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru ( dodałam mniej )
1/2 łyżki soli

WYKONANIE:

Paprykę umyć i pokroić w paski, cebulę pokroić w piórka.

W garnku zagotować wszystkie składniki zalewy, dodać paprykę i cebulę, gotować całość pod przykryciem przez 10 minut.

Do wyparzonych słoików nakładamy porcje papryki z zalewą, dobrze zakręcamy i stawiamy do góry dnem, przykrywamy kocem i odstawiamy na całą noc.

Smacznego!

15:16, miloscwbrzuchumam , Przetwory
Link Komentarze (4) »
piątek, 27 czerwca 2014

Pyszne i bardzo szybkie w wykonaniu, jagody można zamienić na truskawki, maliny czy porzeczki.

Serniczki pieczone są na spodzie z herbatników więc jeśli nie lubicie zagniatać kruchego ciasta i mielić twarogu to ten przepis jest właśnie dla Was.

Przepis na 6 porcji.

PRODUKTY:

Spód:

70g herbatników
40g miękkiego masła

Ser:

250g ricotty
2,5 łyżki cukru pudru
1 białko
1,5 łyżki proszku budyniowego

Jagody

WYKONANIE:

Herbatniki pokruszyć w blenderze, wymieszać dokładnie z miękkim masłem.

Ser zmiksować z cukrem pudrem i proszkiem budyniowym, wymieszać dokładnie z ubitym na sztywno białkiem.

Do papilotek nakładać po łyżce herbatników (ugnieść) a następnie wylać na spody masę serową.

Na wierzchu każdego serniczka położyć kilka jagód.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180' przez ok. 25-30 minut.

Odstawić do schłodzenia.

Smacznego!

15:00, miloscwbrzuchumam , Babeczki i muffiny
Link Komentarze (11) »
środa, 18 czerwca 2014

Takie rogaliki pamiętam z dzieciństwa, smakowały dokładnie tak samo, te sklepowe były trochę bardziej chrupiące, ale to nic :-)

Rogaliki wspaniale smakują z marmoladą, lub pieczone bez nadzienia, z masłem sałatą i ulubioną wędliną.

Najlepsze oczywiście są po upieczeniu, ale i na drugi dzień nie robią się twarde i można je zjeść ze smakiem na śniadanie.

Znalazłam w internecie świetny sposób na zwijanie takich rogali, już chyba nigdy nie potnę ciasta na trójkąty :-) - KLIK


PRODUKTY:

280g mąki pszennej typ 750
1/2 szklanki ciepłej wody
10g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżki oleju

Do smarowania rogali:

1 żółtko
1 łyżka mleka
Mak

WYKONANIE:

Drożdże rozetrzeć z cukrem, kiedy się rozpuszczą zalać wodą, dodać przesianą mąkę, sól, jajko i wymieszać, dodać olej i wyrobić elastyczne ciasto.

Ciasto odłożyć do miski, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

Po tym czasie z ciasta uformować 5 okrągłych bułeczek, każdą rozwałkować na długi owalny placek, a następnie postępować tak jak na filmiku.

Ja zawsze robię 3 rogale z marmoladą i 2 puste :-)

Rogaliki odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.

Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 190', rogale posmarować żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i posypać je makiem.

Piec ok. 15 minut.

Smacznego!

00:03, miloscwbrzuchumam , Bułki
Link Komentarze (5) »
wtorek, 17 czerwca 2014

Lekko wyczuwalny smak limonki świetnie współgra ze słodkim cytrynowym lukrem.

PRODUKTY:

3 jajka
1/3 szklanki sprite'a
2/3 szklanki cukru
1 szklanka mąki
Sok z jednej limonki
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na lukier:

Sprite
150g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny

WYKONANIE:

Jajka miksujemy z cukrem i dodajemy powoli sprite'a, sok z limonki, olej i mąkę z proszkiem do pieczenia.

Ciasto wylewamy do prostokątnej formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.

Pieczemy w 180' do suchego patyczka (ok. 40-50 minut)

Cukier puder przesiewamy do miski, dodajemy sok z cytryny i sprite'a tyle by powstał gęsty dobrze rozprowadzający się lukier, tak przygotowany od razu wylewamy na zimne ciasto.

Smacznego!

00:27, miloscwbrzuchumam , Ciasta
Link Komentarze (3) »
niedziela, 15 czerwca 2014

Mogą być smaczną dekoracją na przykład na przyjęciu dla dzieci :-)


PRODUKTY:

Ciasto:

100g serka homogenizowanego
160g mąki tortowej
1 żółtko
3 łyżki cukru pudru
110g masła

Rabarbar:

250g rabarbaru obranego i pokrojonego w małą kostkę
3-4 łyżki cukru

WYKONANIE:

Wszystkie składniki na ciasto posiekać nożem i zagnieść, jeśli ciasto się klei to wyrabiać je na podsypanej mąką stolnicy.

Rabarbar przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, wymieszać z cukrem i piec w 180' ok. 20 -25 minut.

Z ciasta wykrawać krążki, nakładać porcje zimnego rabarbaru i przykrywać drugim krążkiem z ciasta, zlepiać dobrze brzegi.

Ciastka piec w 190' przez ok. 15 minut (muszą się lekko zarumienić).

Zimne ciasteczka nabijać na patyczki od lizaków.

Smacznego!

12:35, miloscwbrzuchumam , Ciastka
Link Komentarze (4) »
sobota, 14 czerwca 2014

W końcu się trochę ochłodziło... można teraz spokojnie upiec coś pysznego bez obawy, że się roztopimy.

Do bułeczek użyłam oleju rzepakowego.

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego staram się go używać jak najczęściej w mojej kuchni.


PRODUKTY:

170g mąki typ 750
1/4 szklanki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
1/2 łyżeczki cukru
1/4 szklanki ciepłej wody
1/4 szklanki ciepłego mleka
8g świeżych drożdży

70g masła
1 gałązka rozmarynu
1 gałązka tymianku
1 łyżeczka posiekanego koperku
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
1 duży ząbek czosnku

WYKONANIE:

Drożdże zasypać cukrem, kiedy się rozpuszczą wlać wodę i mleko, dodać pozostałe składniki i wyrobić elastyczne ciasto, jeśli bardzo się klei to dosypujemy trochę mąki.

Ciasto odstawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia na godzinę.

Miękkie masło mieszamy z ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 5 części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę.

Każdą bułkę rozwałkować, posmarować masłem, zwinąć jak naleśnik i złożyć na pół, przeciąć ją (ale nie do końca) nożem i wywinąć boki.

Bułeczki odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

Piec w 190' ok. 15-20 minut.

Smacznego!

22:56, miloscwbrzuchumam , Bułki
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 12 czerwca 2014

Najbardziej lubię gofry z bitą śmietaną i jagodami, na te niestety trzeba jeszcze poczekać,

tymczasem możemy je jeść z przeróżnymi dżemami, owocami lub po prostu posypane cukrem pudrem.

Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com

PRODUKTY:

2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
2 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju
Szczypta soli

WYKONANIE:

Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywną pianę.

Pozostałe składniki wymieszać na gładką masę, pod koniec delikatnie wmieszać pianę z białek.

Gofry piec w nagrzanej gofrownicy, aż się zarumienią.

Smacznego!

poniedziałek, 09 czerwca 2014

Wiecie że dzisiaj pierwszy raz miałam do czynienia z botwinką? :-)

Tartaletki bardzo mi smakowały, wszystkie składniki zgrały się ze sobą idealnie, bardzo polecam :-)

Do smażenia użyłam oleju rzepakowego.

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego używam go codziennie do gotowania, smażenia i pieczenia.

PRODUKTY:

Ciasto:

160g mąki pszennej
1 żółtko
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
120g masła lub margaryny
szczypta soli

Farsz:

1 pęczek botwinki - liście i 3 małe buraczki
0,5 cebuli
2 ząbki czosnku
1 gruszka
100g serka koziego
Sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka miodu
2 łyżki oleju rzepakowego

WYKONANIE:

Składniki na ciasto siekamy nożem i zagniatamy.

Ciastem wylepiamy foremki i wkładamy je do lodówki na czas przygotowania farszu.

Botwinkę porządnie myjemy, buraczki obieramy, całość siekamy dość drobno nożem.

Cebulkę i gruszkę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.

Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy na niej cebulkę aż się zeszkli, dodajemy czosnek, botwinę i gruszkę i smażymy przez około 5 minut na małym ogniu, doprawiamy do smaku.

Na ciasto nakładamy porcje farszu z pokruszonym serem i pieczemy ok. 20 minut w 190'

Smacznego!

23:25, miloscwbrzuchumam , Tartaletki
Link Komentarze (3) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 40
Miłość w brzuchu mam

Wypromuj również swoją stronę Durszlak.pl Top Blogi