wtorek, 25 listopada 2014

Szydełkowe podkładki i poducha z motywem szydełkowym czekającym na przyszycie :-)

12:37, miloscwbrzuchumam
Link Dodaj komentarz »
środa, 19 listopada 2014

Wytrawne ptysie pierwszy raz zrobiłam w tamtym roku na Sylwestra, były równie pyszne jak te na słodko więc wszystkim polecam kombinowanie z farszem, takie ptysie będą wspaniałą przekąską imprezową.


PRODUKTY:

100g mąki pełnoziarnistej
2 jajka
1/2 szklanki wody
Szczypta soli
50g margaryny lub masła

Farsz:

1/2 opakowania newelli klasycznej
1 puszka tuńczyka w oleju
1/2 cebuli czerwonej
Szczypiorek
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
1/2 łyżki ostrej musztardy
Sól i pieprz
Ogórki kiszone

WYKONANIE:

W garnku zagotować wodę z masłem i solą, wsypać mąkę i mieszać aż ciasto zrobi się jednolite.

Jajka zmiksować z przestudzonym ciastem, za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego wyciskać okrągłe nieduże "bułeczki" na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ptysie piec w 200' przez około 25 minut.

Tuńczyka rozdrobnić widelcem, wymieszać z posiekaną cebulką, szczypiorkiem, newellą  i pozostałymi składnikami. Doprawić do smaku.

Zimne ptysie nadziewać pastą, na każdym kłaść plasterek lub 2 ogórka kiszonego.

Smacznego!

Gotuj z Newellą

Pomyślałam ze skoro jajko to barszczyk, skoro barszczyk to buraki więc wyszły placuszki z newellą w majeranku i wyszło bardzo smacznie :)


PRODUKTY:

1/2 opakowania Newelli klasycznej
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka majeranku
1/4 cebuli
1 ząbek czosnku

1 burak
1 ziemniak
2 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczka ostrej papryki
Sól i pieprz
1 jajko
1/2 cebuli

Rukola

WYKONANIE:

Buraka i ziemniaka zetrzeć na tarce i odcisnąć z wody, wymieszać z posiekana cebulką, jajkiem, mąką i przyprawami.

Kłaść na rozgrzany olej nieduże placki i smażyć po kilka minut z każdej strony. Usmażone odkładać na ręcznik papierowy.

Newellę pokroić w kostkę, wymieszać z oliwą, majerankiem, posiekaną cebulką i czosnkiem.

Na gotowe placuszki nałożyć porwaną rukolę i porcje newelli.

Smacznego!

Gotuj z Newellą

17:39, miloscwbrzuchumam , Warzywa
Link Komentarze (1) »
wtorek, 18 listopada 2014

Muffinki bardzo zaskoczyły mnie swoim smakiem, spodziewałam się dwóch warstw, ale masa serowa niemal całkowicie wchłonęła się w ciasto i zamiast dwóch miałam jedną, ale jaką pyszną :)


PRODUKTY:

Na ciasto:

1/2 szklanki jogurtu
1 jajko
1/4 szklanki oleju
1 szklanka mąki tortowej
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na ser:

175g serka waniliowego homegenizowanego
1 jajko
1 łyżeczka proszku budyniowego lub mąki ziemniaczanej

opcjonalnie groszki czekoladowe

WYKONANIE:

W jednej misce wymieszać jogurt, jajko i olej, w drugiej misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia, do miski z suchymi składnikami wlać mokre i zamieszać całość widelcem.

Do papilotek nałożyć 2 łyżki ciasta, a na ciasto serek wymieszany wcześniej z jajkiem i budyniem.

Piec babeczki do suchego patyczka w 180' ok. 20-25 minut.

Smacznego.

13:32, miloscwbrzuchumam , Babeczki i muffiny
Link Komentarze (2) »
czwartek, 13 listopada 2014

A do pracy i gotowania doszło jeszcze dzierganie ;-)

 

18:25, miloscwbrzuchumam
Link Komentarze (10) »
sobota, 08 listopada 2014

Niestety nie udało mi się uzyskać wymarzonej chrupiącej skórki, ale mimo to bułki wyszły pyszne, może następnym razem się uda :-)

PRODUKTY:

300g mąki pszennej typ 750
10g drożdży
1 jajko
1,5 łyżki cukru
1,5 łyżeczki soli
0,5 szklanki ciepłej wody
3 łyżki oleju

Po 1 łyżeczce nasion (mak, sezam, siemię lniane)

1 żółtko
1 łyżeczka śmietany

WYKONANIE:

Drożdże rozetrzeć z cukrem, kiedy się rozpuszcza zalać je połową ciepłej wody, wymieszać z jedną łyżką mąki i odłożyć w ciepłe miejsce na 15 minut.
Po tym czasie do zaczynu dodać pozostałe składniki oprócz ziaren, żółtka i śmietany.
Zagnieść elastyczne ciasto, jeśli trzeba to dosypać trochę mąki.
Ciasto odłożyć na godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie podzielić ciasto na kilka bułeczek, ja zrobiłam 7 niedużych, każdy kawałek uformować w kulkę a po środku palcem zrobić dziurkę, odstawić bułeczki pod przykryciem na jeszcze 15 minut.
Piekarnik rozgrzać do 190', bułki posmarować żółtkiem wymieszanym ze śmietaną i posypać mieszanką ziaren, piec ok. 15 minut. 



10:49, miloscwbrzuchumam , Bułki
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 03 listopada 2014

Pyszne marchewkowe ciasto z piernikową nutą i słodko kwaśnym jabłkiem, idealne z orzechową kawą.


PRODUKTY:

160g marchewki startej na małych oczkach tarki
100g cukru trzcinowego
2 jajka
130g mąki pszennej
1/2 opakowania przyprawy do piernika
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 jabłka

WYKONANIE:

Olej zmiksować z cukrem, następnie z jajkami, wciąż miksując dodawać kolejno, mąkę, proszek, przyprawę, a na koniec marchewkę.

Ciasto przelać do foremek na mini keksy, na wierzch położyć obrane ze skórki i pokrojone w kostkę jabłka.

Ciasta piec w 180' ok. 30 minut lub do suchego patyczka.

Smacznego!

12:26, miloscwbrzuchumam , Ciasta
Link Komentarze (11) »
sobota, 25 października 2014

Na pyszne śniadanie zaserwowałam dzisiaj zapiekane płatki z dodatkiem ricotty z niespodzianką w środku w postaci słodkiego dżemu wiśniowego.


PRODUKTY:

Na 1 porcję :

3/4 szklanki mleka
4 pełne łyżki płatków ryżowych
2 łyżki ricotty
1 łyżeczka miodu
Szczypta cynamonu

3 łyżeczki wiśniowego dżemu Łowicz

WYKONANIE:

Mleko zagotować, dodać miód, wsypać płatki i gotować całość ok. 3-4 minuty, zdjąć z ognia i wymieszać płatki z ricottą.

Połowę dania włożyć do naczynia do zapiekania, na środek położyć dżem i przykryć go pozostałymi płatkami, danie posypać szczyptą cynamonu i zapiec przez ok. 10 minut w 200'.

Smacznego!

Dżem dobry, pobudka

10:22, miloscwbrzuchumam , Inne słodkości
Link Komentarze (5) »
sobota, 04 października 2014

Słodkie zawijane tosty na pyszne śniadanie, po takim poranku dzień musi się udać :-)

Po śniadaniu usłyszałam tylko : "zrobisz jeszcze?" to mówi samo za siebie!

PRODUKTY:

8 kromek chleba tostowego
1 słoiczek dżemu Łowicz o smaku owoców leśnych

1 jajko
2 łyżki mleka
1/2 łyżeczki cynamonu

Masło lub olej do smażenia

WYKONANIE:

Z chleba odkroić skórkę, każdą kromkę cienko rozwałkować wałkiem.

Na brzegu każdego kawałka położyć 2 łyżeczki dżemu, zwinąć kromki jak naleśniki.

Na patelni rozgrzać olej, w półmisku rozkłócić jajko, wymieszać dobrze z mlekiem i cynamonem.

Każdego zawijańca maczać w jajku i wrzucać na rozgrzaną patelnię.

Smażyć na rumiano z każdej strony i odkładać na ręcznik papierowy.

Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Dżem dobry, pobudka

15:24, miloscwbrzuchumam , Inne słodkości
Link Komentarze (3) »
wtorek, 16 września 2014

Taką pyszną papryką podzieliła się ze mną ostatnio moja mama, która dostała ją od swojej koleżanki.

Papryka bardzo nam zasmakowała więc poprosiłam o przepis, przyrządza się ją szybko i bardzo prosto, świetnie smakuje na kromce świeżego pieczywa.


PRODUKTY:

2 kg papryki - mogą być różne kolory
1/2 kg cebuli

Zalewa :

700g keczupu - łagodny i pikantny
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki octu
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru ( dodałam mniej )
1/2 łyżki soli

WYKONANIE:

Paprykę umyć i pokroić w paski, cebulę pokroić w piórka.

W garnku zagotować wszystkie składniki zalewy, dodać paprykę i cebulę, gotować całość pod przykryciem przez 10 minut.

Do wyparzonych słoików nakładamy porcje papryki z zalewą, dobrze zakręcamy i stawiamy do góry dnem, przykrywamy kocem i odstawiamy na całą noc.

Smacznego!

15:16, miloscwbrzuchumam , Przetwory
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 41
Miłość w brzuchu mam

Wypromuj również swoją stronę Durszlak.pl Top Blogi