poniedzia³ek, 23 marca 2015

Bardzo smaczne po³±czenie babki i makowca.


PRODUKTY:

2 szklanki m±ki
4 jajka
1 szklanka cukru
1 du¿y budyñ ¦mietankowy Delecta
1 pe³na ³y¿eczka proszku do pieczenia Delecta
200g mas³a

Masa makowa
P³atki migda³owe

WYKONANIE:

Jajka zmiksowaæ z cukrem, dodaæ rozpuszczone ostudzone mas³o,wci±¿ miksuj±c wsypaæ m±kê przesian± z proszkiem do pieczenia i proszek budyniowy.

Do papilotek nak³adaæ 1 ³y¿kê ciasta, a na wierzch 1 ³y¿kê masy makowej, wierzch posypaæ p³atkami migda³owymi.

Piec babeczki ok. 25-30 minut w 180'.

Smacznego!

Wielkanocne wypieki z Delect±

20:26, miloscwbrzuchumam , Babeczki i muffiny
Link Dodaj komentarz »
pi±tek, 20 marca 2015

Przekrojone i posmarowane mas³em lub d¿emem, pychotka :-)


PRODUKTY:

350g m±ki pszennej
70g mas³a
2 jajka
0,5 szklanki mleka
20g dro¿d¿y
4 ³y¿ki cukru
Skórka otarta z jednej cytryny

2 ³y¿ki roztopionego mas³a do posmarowania bu³eczek.

WYKONANIE:

Dro¿d¿e rozetrzeæ z ³y¿k± cukru, wymieszaæ z po³ow± mleka i jedn± ³y¿k± m±ki, przykryæ i odstawiæ na 15 minut.

Po tym czasie dodaæ do zaczynu resztê sk³adników i wyrobiæ lekko klej±ce siê ciasto, je¶li trzeba to dosypaæ m±ki. Odstawiæ ciasto do wyro¶niêcia na godzinê.

Po tym czasie uformowaæ z niego ma³e bu³eczki i u³o¿yæ je obok siebie na blaszce wy³o¿onej papierem do pieczenia, blachê przykryæ ¶ciereczk± i odstawiæ na 20 minut.

Bu³eczki posmarowaæ rozpuszczonym mas³em, piec w 180' ok. 20 minut.

Smacznego!

09:50, miloscwbrzuchumam , Dro¿d¿ówki
Link Komentarze (3) »
¶roda, 11 marca 2015

Ciasto niby "babeczkowe" ale w takiej formie smakuje zupe³nie inaczej, polecam :-)

PRODUKTY:

1 i 1/2 szklanki m±ki
1 i 1/2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
4 ³y¿ki cukru
100g mas³a miêkkiego
1/2 szklanki mleka
1 jajko
1 ³y¿ka wody ró¿anej ( mo¿na zamieniæ na sok z cytryny, ekstrakt waniliowy itp. )

Na posypkê:

4 ³y¿ki cukru
50g mas³a
1/2 ³y¿eczki cynamonu

WYKONANIE:

Mas³o utrzeæ z cukrem na puszyst± masê, dodaæ jajko,wodê rózan±, mleko, nastêpnie przesian± m±kê z proszkiem do pieczenia.

Masê prze³o¿yæ do rêkawa cukierniczego i nape³niæ j± foremki do pieczenia oponek.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 170' przez ok. 12-15 minut.

Po ostudzeniu maczaæ wierzch ciasteczek w roztopionym ma¶le a nastêpnie przyk³adaæ do cukru wymieszanego z cynamonem.

Smacznego!

10:13, miloscwbrzuchumam , Ciastka
Link Komentarze (1) »
czwartek, 19 lutego 2015

W pierwszy dzieñ chleb jest niesamowicie chrupi±cy, na drugi jest bardzo ¶wie¿y ale miêknie, polecam mi³o¶nikom domowego pieczywa, robi siê go szybko i bardzo prosto.


Inspiracja

PRODUKTY:

300g m±ki pszennej
200g m±ki pe³noziarnistej
380ml wody
25g dro¿d¿y
2 ³y¿eczki soli
2 ³y¿eczki cukru

Mak lub inne nasiona

WYKONANIE:

Dro¿d¿e rozetrzeæ z cukrem i wymieszaæ z ciep³± wod±, dodaæ m±kê i sól, wyrabiaæ ciasto przez ok. 10 minut.

Ciasto w misce odstawiæ w ciep³e miejsce do wyro¶niêcia na 2 godziny.

Po tym czasie ciasto lekko wyrobiæ, uformowaæ chleb na kszta³t formy w której bêdziemy go piec, u³o¿yæ na ¶ciereczce posypanej m±k± i zawin±æ, odstawiæ do wyro¶niêcia na godzinê.

Piekarnik razem z form± rozgrzaæ do 220', kiedy siê nagrzeje u³o¿yæ w foremce ciasto, posmarowaæ wod± i posypaæ makiem, przykryæ ( mo¿na foli± aluminiow± ) i piec 40 minut, ¶ci±gn±æ przykrycie i piec chleb jeszcze 10-15 minut.

Studziæ na kratce.

Smacznego!

14:06, miloscwbrzuchumam , Chleb
Link Komentarze (3) »
¶roda, 18 lutego 2015

Gdyby kto¶ by³ zainteresowany kupnem papilotek ze zdjêcia proszê dajcie znaæ na

miloscwbrzuchumam@gmail.com

 

 

12:37, miloscwbrzuchumam
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 27 stycznia 2015

Odk±d znalaz³am ten przepis na stronie Wielkie ¯arcie ju¿ nie robiê innej pizzy.


PRODUKTY:

300g m±ki pszennej
1 szklanka ciep³ej wody
20g dro¿d¿y
1 ³y¿eczka soli
3 ³y¿ki oleju

WYKONANIE:

Dro¿d¿e rozpu¶ciæ w wodzie, dodaæ m±kê, sól i olej, wyrobiæ g³adkie elastyczne ciasto.
Je¶li klei siê do r±k to dosypaæ m±ki.

Ciasto uformowaæ w kulê i odstawiæ w ciep³e miejsce na godzinê.

Po tym czasie rozwa³kowaæ je na blaszce podsypanej m±k±, grubo lub cienko na blaszce podsypanej m±k± w zale¿no¶ci od tego jak± pizzê chcemy zje¶æ.

Gotowy placek posmarowaæ sosem i u³o¿yæ ulubione sk³adniki ( ze sk³adnikami radzê nie przesadzaæ, im mniej tym lepiej, a pizza i tak jest pyszna) posypaæ start± mozzarell± i piec w 220' przez ok. 10-15 minut.

Smacznego!

21:38, miloscwbrzuchumam , Pizza
Link Komentarze (1) »
niedziela, 25 stycznia 2015

Babeczki inne ni¿ wszystkie, delikatne, puszyste a zarazem wilgotne, idealne z wi¶niami, malinami lub truskawkami.


PRODUKTY:

100g czekolady gorzkiej
100g mas³a
3 jajka
50g m±ki pszennej
1 p³aska ³y¿eczka proszku do pieczenia
1 ³y¿ka kakao
150g cukru

Wi¶nie

WYKONANIE:

Czekoladê rozpu¶ciæ w garnku z mas³em, dodaæ cukier i dobrze wymieszaæ.

Masê zmiksowaæ z jajkami, nastêpnie z m±k±, kakao i proszkiem do pieczenia.

Do papilotek nak³adaæ po porz±dnej ³y¿ce ciasta, na wierzchu ka¿dej babeczki u³o¿yæ owoce.

Piec w 180' ok. 25 minut.

Smacznego!

czwartek, 08 stycznia 2015

Wilgotne dziêki ricottcie, pomarañczowe, z delikatnym posmakiem imbiru, idealne do herbaty, kawy czy kubka gor±cego kakao.


PRODUKTY:

1 i 1/3 szklanki m±ki
1/2 szklanki cukru
125g ricotty
Sok z po³owy pomarañczy
Skórka z ca³ej pomarañczy
1,5 ³y¿eczki imbiru
1,5 ³y¿eczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
1 jajko

P³atki migda³owe

WYKONANIE:

M±kê, proszek , imbir i cukier wymieszaæ w jednej  misce.

Mleko, olej, jajko, sok, skórkê i ricottê wymieszaæ dok³adnie w drugiej misce.

Wlaæ sk³adniki mokre do suchych, szybko, ale dok³adnie po³±czyæ wszystko widelcem.

Przelaæ masê do papilotek (3/4 ich wysoko¶ci). Posypaæ wierzch migda³ami

Piec muffinki ok. 25-30 minut w 180'.

Smacznego!

15:01, miloscwbrzuchumam , Babeczki i muffiny
Link Komentarze (4) »
czwartek, 01 stycznia 2015

Przepis ten znajdowa³ siê na blogu ju¿ od d³u¿szego czasu jednak zosta³ odrobinê ulepszony, zas³u¿y³ zatem na ponowny wpis, jest to mój numer 1 je¶li chodzi o sa³atki, zachêcam wiêc do wypróbowania.


PRODUKTY:

1 opakowanie mixu sa³at z rukol±
1 opakowanie pomidorów koktajlowych
10 du¿ych pieczarek
Podwójny filet z kurczaka + przyprawa z³ocista Kamis lub inna ulubiona
Opakowanie boczku pokrojonego w cienkie plastry

Sos:

Oliwa - tak ¿eby wszystko mokre by³o
1,5 ³y¿ki octu balsamicznego
3 ³y¿eczki kopiate musztardy francuskiej
Sól i pieprz do smaku
Sok z 1/4 cytryny (mo¿na daæ z pomarañczy)
2 z±bki czosnku


WYKONANIE:

Sa³atê porwaæ i wrzuciæ do miski.
Pomidory pokroiæ na po³ówki, naczynie ¿aroodporne wysmarowaæ olejem, wrzuciæ pomidory i piec w 220' a¿ siê pomarszcz±.

Pieczarki pokroiæ na po³ówki i usma¿yæ, kurczaka pokroiæ w paski, posypaæ przypraw± i usma¿yæ.

Boczek usma¿yæ na suchej patelni.

Wszystko wymieszaæ z sa³at±.
W miseczce wymieszaæ przeci¶niêty przez praskê czosnek, sok z cytryny, ocet, oliwê i musztardê, przed podaniem wymieszaæ z sa³at±.

Mi smakuje najbardziej zaraz po przygotowaniu.

Smacznego!

18:02, miloscwbrzuchumam , Sa³atki i surówki
Link Komentarze (3) »
wtorek, 30 grudnia 2014

Puszysty ¶rodek i skorupka chrupi±cego sera, chyba nie trzeba Was d³ugo namawiaæ?

PRODUKTY:

300g m±ki chlebowej
0,5 szklanki ciep³ego mleka
15g dro¿d¿y
1,5 ³y¿eczki soli
1 jajko
2 ³y¿ki oleju

Jajko

Ser ¿ó³ty najlepiej cheddar

WYKONANIE:

Dro¿d¿e rozmieszaæ w po³owie ciep³ego mleka, wymieszaæ z ³y¿k± m±ki, przykryæ miskê ¶ciereczk± i odstawiæ na 15 minut.

Po tym czasie, dodaæ resztê sk³adników i wyrobiæ g³adkie ciasto.

Z ciasta uformowaæ kulê, w³o¿yæ j± do miski, przykryæ ¶ciereczk± i odstawiæ w ciep³e miejsce na godzinê.

Kiedy ciasto podwoi swoj± objêto¶æ, dzielimy je na kilka czê¶ci, z ka¿dej uformowaæ wa³ek i uk³adaæ na blasze wy³o¿onej papierem do pieczenia.

Uformowane paluchy przykryæ i odstawiæ w ciep³e miejsce na 30 minut.

Wyro¶niête smarowaæ rozk³óconym jajkiem i posypywaæ obficie startym serem.

Piec w 190' ok. 20-25 minut.

Smacznego!



01:27, miloscwbrzuchumam , Bu³ki
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 42
Mi³o¶æ w brzuchu mam

Wypromuj równie¿ swoj± stronê Durszlak.pl Top Blogi