Blog > Komentarze do wpisu

Walentynkowe babeczki kakaowe z płynną czekoladą

Z tej porcji wyszło mi 8 babeczek, wstyd się przyznać ale zjedliśmy je w ekspresowym tempie :-)
Nerwów było przy nich dużo, najpierw szpryca nie chciała współpracować, później aparat odmawiał posłuszeństwa, cała kuchnia była w kremie i czekoladzie, ale na szczęście smak mi to wszystko wynagrodził :-)

PRODUKTY:

Ciasto:

1 szklanka mąki
2 łyżki kakao
2 jajka
3 łyżki mleka
0,5 kostki margaryny
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,75 szklanki cukru

Krem:

125g mascarpone
50g białej czekolady
3 łyżki dżemu malinowego
Szczypta różowego barwnika w proszku (niekoniecznie)

Nadzienie:

70g czekolady deserowej
150ml śmietanki 30% (można pomieszać z mlekiem)

+ serduszka z czekolady

WYKONANIE:

Ciasto:

W rondelku rozpuścić margarynę, dodać mleko, kakao i cukier - zagotować.
Ostudzoną masę kakaową zmiksować z żółtkami, mąką i proszkiem do pieczenia.
Na koniec delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka.

Ciasto przełożyć do papilotek i piec w 180' przez 25-30 minut.

Krem:

Czekoladę rozpuścić, wymieszać z dżemem i mascarpone.

Nadzienie:

Śmietankę podgrzać, dodać połamaną czekoladą i mieszać aż się rozpuści.

Z ostudzonych babeczek wyciąć środek, napełnić babeczkę czekoladą i ponownie włożyć wycięte ciasto.

Na wierzch położyć krem, a na kremie ułożyć serduszka.



Smacznego!

niedziela, 27 stycznia 2013, miloscwbrzuchumam

Polecane wpisy

  • Muffinki budyniowo makowe

    Bardzo smaczne połączenie babki i makowca. PRODUKTY: 2 szklanki mąki 4 jajka 1 szklanka cukru 1 duży budyń Śmietankowy Delecta 1 pełna łyżeczka proszku do piecz

  • Brownie - muffinki czekoladowe z wiśniami

    Babeczki inne niż wszystkie, delikatne, puszyste a zarazem wilgotne, idealne z wiśniami, malinami lub truskawkami. PRODUKTY: 100g czekolady gorzkiej 100g masła

  • Muffinki pomarańczowo imbirowe z ricottą

    Wilgotne dzięki ricottcie, pomarańczowe, z delikatnym posmakiem imbiru, idealne do herbaty, kawy czy kubka gorącego kakao. PRODUKTY: 1 i 1/3 szklanki mąki 1/2 s

Komentarze
2013/01/27 01:51:11
wyglądają jak małe cudeńka!
-
2013/01/27 12:03:33
Wyglądają uroczo :) A ta czekolada wypływająca ze środka... mniam! :)
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/03 15:27:00
Czy nadzienie mogę dodać jeszcze przed pieczeniem tak, żeby nie wycinać babeczki?
-
2013/03/03 17:10:54
Niestety nie :-( nadzienie jest płynne, jeśli położysz na nie gęste ciężkie ciasto to wypłynie na boki.
Poszukaj w internecie ciasta "czekoladowa lawa" może takie Cię zainteresuje, tam nie trzeba nic wycinać, ale podaje się chyba na ciepło tylko.
Miłość w brzuchu mam

Wypromuj również swoją stronę Durszlak.pl Top Blogi