Blog > Komentarze do wpisu

Makowiec krucho dro盥穎wy - pycha!

Mniej pracoch這nny od tradycyjnego dro盥穎wego zawija鎍a, a tak samo dobry :-)


PRODUKTY:

Ciasto:

250g m彗i pszennej
2 造磬i 鄉ietany 18%
25g dro盥篡 鈍ie篡ch
60g zimnego mas豉
2 鄴速ka
1 ma貫 jajko
3 造磬i cukru pudru
Cukier waniliowy

Masa makowa: (mo積a kupi gotow)

2 szklanki maku
100g mas豉
150g cukru pudru
3 jajka
1 造磬a miodu
Bakalie - rodzynki, sk鏎ka pomara鎍zowa



WYKONANIE:

Mak ugotowa 30 minut w 1 litrze mleka lub wody.
Odcisn望 i zmieli 3 razy.
Na patelni rozpu軼i mas這, doda cukier, mak, mi鏚 i bakalie i 鄴速ka. Chwil podgrza, na koniec doda ubite bia趾a.

M彗 z cukrem pudrem przesia na stolnic, doda cukier waniliowy, po 鈔odku zrobi wg喚bienie.

Jajko i 鄴速ka wymiesza ze 鄉ietan rozmieszan z dro盥瘸mi, wla do m彗i wszystko posieka razem z mas貫m. Zagnie嗆 ciasto, w razie potrzeby dosypa troch m彗i.

Z ciasta uformowa kul, zawin望 w foli i odstawi na 0,5h do lod闚ki.

Po tym czasie ciasto rozwa趾owa na prostok徠 ( kr鏒szy ni forma ), rozsmarowa na nim mak zostawiaj帷 ok. 2cm marginesu i zawin望, boki w這篡 pod sp鏚.

Form wy這篡 papierem do pieczenia, w這篡 ciasto, przykry 軼iereczk i odstawi na 0,5h.

Piekarnik rozgrza do 180' i piec makowca a patyczek wbity w 鈔odek b璠zie ca趾owicie suchy - ok. 40 minut.

Po ostudzeniu mo積a polukrowa lub posypa cukrem pudrem.

Smacznego!

Smacznego!

sobota, 01 grudnia 2012, miloscwbrzuchumam

Polecane wpisy

Komentarze
2012/12/01 20:52:05
Jaki pi瘯ny !! R闚niutki jak z cukierni :)
-
Go嗆: aga, *.play-internet.pl
2012/12/08 12:21:22
amo積a je piec w takiej formie aluminiowej?
-
2012/12/09 01:05:49
Mo積a :)
-
Go嗆: aga, *.play-internet.pl
2012/12/09 15:21:42
a trzeba j wy軼ieli papierem do pieczenia? sorki za pytania ale nigdy takich foremek nie u篡wa豉m, jedynie blachy zwyk貫; ale 瞠 mam to chcia豉bym wykorzystac...
-
2012/12/09 15:39:21
Aga, ja takiej nie u篡wa豉m te nigdy, ale jakbym u篡wa豉 to bym wy軼ieli豉 :-)
-
Go嗆: aga, *.play-internet.pl
2012/12/09 15:45:03
ok, to ostatnie pytanko: piec w piekarniku z termoobiegiem czy bez?
-
2012/12/09 16:40:57
Bez :-)
-
Go嗆: aga, *.play-internet.pl
2012/12/16 23:14:39
to znowu ja :-) - pewnie masz mnie ju do嗆 ;-) ale kolejne pytanko: jak zrobi lukier do tego makowca? (szuka豉m w necie, ale nie ma to jak sprawdzone przepisy)
-
2012/12/17 23:47:22
A tam :-)
Przyznam Ci si bez bicia 瞠 u篡豉m gotowego lukru dr. oetkera bo mi szkoda cukru pudru by這 hihi :-)
-
Go嗆: aga, *.play-internet.pl
2012/12/19 09:58:35
hihi rozumiem ;-)
jutro b璠 robi豉 makowca - prosz trzyma kciuki ;-)
-
2012/12/19 10:12:16
Aga je郵i sama b璠ziesz robi豉 mak to zwr鵵 uwag 瞠 zmieni豉m przepis :-) w poprzednim by b陰d :-(
-
Go嗆: aga, *.play-internet.pl
2012/12/21 23:21:36
na szczescie uzywam gotowej masy - nie posiadam maszynki wiec nie bawie sie w robienie masy, choc zapewne jest o wiele leeepsza niz gotowa :-)

a wiec makowiec zrobiony, tyle ze podzielilam ciasto na pol i zrobilam dwa :-) czego jeden jest juz zjedzony a drugi napoczety wiec raczej do swiat nie dotrwa (chyba ze m篹a wygnam z kuchni ;) ) ale potweirdzam, jest naprawde smaczny :-)

Przyznam szczerze ze omijam przepisy w ktorych sa drozdze i zelatyna, bo wiem ze mi nie wyjda ciasta/kremy z dodatkiem tych skladnikow, ale Twoj przepis wydal mi sie prosty i apetyczny, wiec zgrzeszylabym gdbym nie sprobowala zrobic tego makowca:) teraz juz wiem ze Twoj makowiec bedzie corocznym gosciem na naszym swiatecznym stole! :-)

pozdrawiam i zycze Weso造ch smakowitych 安iat!
-
2012/12/22 00:31:40
Gotowa te wcale nie jest taka z豉 :-)
Bardzo si ciesz 瞠 makowiec smakuje, a mi narobi豉 na niego ochoty :-)
Dzi瘯uj za 篡czenia i r闚nie 篡cz Weso造ch 安i徠 :-)
Mi這嗆 w brzuchu mam

Wypromuj r闚nie swoj stron Durszlak.pl Top Blogi